Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tormore 13 Year Old Discovery Gordon & Macphail

Tasting Notes Posted on do, november 17, 2022 16:14

Distilleerderij: Tormore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tormore 13 Year Old Discover, Gordon & Macphail 2018, Bourbon
Kleur: zonlicht
ABV: 43%

Saai

In hun reeks Discovery, waarin bottelaar Gordon & Macphail vooral jonge, betaalbare instapmalts bottelt, verscheen in 2018 deze 13-jarige Tormore, gebotteld van een bourbonvat. Duidelijk refill, want hij is erg bleek.

De neus is erg licht en erg eenvoudig om niet te zeggen saai. Wat perensap, moutsuikers en een beetje vanille. Licht minerale toets die de boel nog wat komt opfleuren, maar daar niet in slaagt. Wat een magere neus…

Erg lichte body en wederom heel eenvoudig en licht. Wat peren, opnieuw, maar nu ook wat jonge appeltjes en vanille, maar ook iets van ontbijtgranen en een zacht pepertje. Saai, ik zei het al. Jammer.

De finish evolueert van zoet naar bitter en is snel weg.

Wat een tegenvaller. Verkrijgbaar voor zo’n 50 EUR. Geef mij dan maar een goeie blend. Met dank aan Top Malts voor het sample.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Tomatin 23 Year Old 1997 The Nectar of the Daily Drams

Tasting Notes Posted on do, november 17, 2022 06:13

Distilleerderij: Tomatin
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tomatin 23 Year Old 1997/2020 The Nectar of the Daily Drams
Kleur: licht goud
ABV: 52.7%

Boozy

Deze Tomatin proefde ik al eerder tijdens Spirits in the Box, de online versie van het festival Spirits in the Sky in november 2020. Het is alvast een blij weerzien, dat kan ik u vertellen.

De neus is, zoals verwacht, erg fruitig. Ik krijg banaan en abrikozen, maar ook iets van cake. Een beetje baby-adem (u weet wel, de geur van een boertje vlak na de fruitpap). Een herbale toets van groene tuinkruiden (en zelfs wat spinazie op de achtergrond). Flink wat honing en een zacht pruttelend potje van appelmoes. Complex is het woord dat u zoekt.

Prima body. Lekker fruitbommetje. Naast de abrikozen, banaan en appels ook wat ingekookte appelsienconfituur, mokka en gekarameliseerde ananas. Mokka? Hij wordt plots een tikkeltje snoeperig en flink ‘boozy’, als u begrijpt wat ik bedoel. Goed spul, zeg.

De finish is lang, zoetzuur en gaat even de tropische toer op. De eik zorgt voor een kruidig eindstation. Uitstekend.

Hier wordt ik wel een beetje blij van (ondanks het relatief heftige prijskaartje van 200 EUR). Dankjewel, Ivan, voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).