Op zondag 8 november, om 14u dan nog wel, presenteerde Mario Groteklaes himself, de Daily Dram masterclass van zijn Spirits in the Box. Want ieder jaar bottelt hij onder zijn eigen label ‘The Nectar of the Daily Drams’ een aantal mooie single casks. Dat wilde ik natuurlijk niet missen – hoewel ik zag dat ik er drie reeds geproefd had op een tasting die The Bonding Dram twee maand geleden georganiseerd had in het Gentse, de laatste ‘live’ tasting die ik mocht meemaken. Maar die waren erg goed, dus zag ik er geen graten in ze nog eens te proeven en ondertussen kennis te maken met drie malts die ik nog niet geproefd had.

Mario, traditioneel in rode broek, stak van wal met een leuke, korte geschiedenisles, inclusief een overzichtje van de labels (onder andere ontworpen door de legendarisch connoisseur Serge Valentin), inclusief een Undercover 1 die zelfs in België gebotteld werd met een schroefdop – door Etienne Bouillon van The Belgian Owl. Indrukwekkend.

Maar hij liet er weinig gras over groeien om aan de tasting te beginnen.

Dit hebben we achtereenvolgens aan de lippen gezet:

Glen Elgin 12 Year Old 2008 The Nectar of the Daily Drams – 46%

Heerlijk fruitige neus op abrikozen, zoete appels, amandelschaafsel en lekker romig. Dat moet een goed vat geweest zijn, want zelfs naar 46% versneden blijft hij lekker krachtig en romig. Een vloeibaar dessertje met een grassige toets. De afdronk is middellang, fruitig en pittig. Erg toegankelijk – en betaalbaar, met zijn prijskaartje van 65 EUR. Ik ben fan, die gaat onder de kerstboom.

Tomatin 23 Year Old 1997 The Nectar of the Daily Drams – 52.7%

De neus is, zoals verwacht, erg fruitig. Ik krijg banaan, abrikozen en appels, maar ook iets van cake. Een beetje baby-adem. Een herbale toets van groene tuinkruiden. Op smaak komt daar een mooie toets van mokka aan te pas en wordt hij een tikkeltje snoeperig en ‘boozy’, als u begrijpt wat ik bedoel. De afdronk is lang, zoetzuur en gaat even de tropische toer op. Leuk!

Secret Speyside 26 Year Old 1994 The Nectar of the Daily Drams – 49.8%

Hier werden we eerst wel even op het verkeerde been gezet, want Mario had de firma die de setjes moest samenstellen een andere fles gestuurd. Op het kaartje stond Secret Speyside 28 year old 1991 op 42.6%, maar hij had de Secret Speyside 26 Year Old uit 1994 op 49.8% opgestuurd. Geweldig snoeperige neus op abrikozen, nectarines, vanille en groenhout. Dat wordt op smaak mooi verder gezet met een pittig pepertje erbij en een hint van pompelmoes. De middellange finish is kruidig, licht drogend en hij sterft een zachte dood. Als ik een gokje zou mogen wagen zou ik zweren dat het Balvenie is, want deze deed me erg denken aan mijn eigen MMM botteling The Celts van vorig jaar. Maar Mario beweert dat hij het niet weet. Ik geloof hem.

Ardmore 22 Year Old 1997 The Nectar of the Daily Drams – 50.6%

Deze Ardmore is erg, erg vuil. Hij doet me denken – op de neus – aan vaaswater en rottende planten. Gelukkig komt daar flink wat vanille aan te pas en  – na wat geduld – ook heel wat fruit. Appels, hint van onrijpe ananas en mandarijn. Veel beter dan ik me herinner van de eerdere tasting in september, wat bewijst dat de plek in de line-up soms bepalend kan zijn hoe een whisky wordt ervaren. Op smaak komt daar een zuur appeltje bij alsook iets van kweepeer. Lang, fruitige finish. De eerste keer dat ik deze proefde – in september – was het niet meteen mijn ding, maar vandaag komt hij heel anders uit de hoek. Wat leuk. Dit is erg lekker!

Bunnahabhain 12 Year Old 2008 The Nectar of the Daily Drams – 59.1%

Deze heeft wel een heel mooi kleurtje en kreeg de bijnaam Yin. Zalige neus op spearmint, kersen, romige toetsen – zeg maar een tikkeltje waxy – maar verrassend gesloten. Eerder verlegen, bijna. Of elegant, het is maar hoe je dat bekijkt. Maar op smaak ontploft hij een beetje: snoeperig zoet op kersen, maar erg kruidig (nootmuskaat, kruidnagel) en drogend. Indrukwekkend, hoor. De afdronk duurt een eeuwigheid… Dit is zonder enige twijfel mijn favoriet van deze sessie.

Bunnahabhain 5 Year Old 2014 Staoisha The Nectar of the Daily Drams – 59.2%

Deze is dus de Yang tegenover de vorige Yin, want een erg jonge, flink geturfde Staoisha release. Lekker vettig, lekker peaty, lekker… gewoon heel erg lekker. Maggimix, aarde, netels, aardappels en vanille. Love it! Vettig op smaak, flink zoet op vanille, perensiroop, assen en zilt. Een machtig beest. De jonge leeftijd wordt in de finish wel duidelijk, maar het stoort allerminst. Dit is een krachtpatser met ballen aan zijn lijf. Ik vind dit top!

Dit was een geweldige tasting, echt waar. Ik ben erg onder de indruk van wat Mario en zijn team geselecteerd hebben.

Ook wil ik van de gelegenheid gebruik maken om de organisatoren – het team van de Nectar met Mario, Rens, Katrien, Maarten, Sophie, Pierre en alle andere sympathieke mensen op wiens naam ik nu even niet kan komen – van harte te feliciteren met deze online editie van het festival.

Spirits in the Box was wat mij betreft een mooi alternatief voor het festival in Brussel. Natuurlijk helemaal niet hetzelfde dan elkaar daar ontmoeten en de gouden nectar live te delen, maar op deze manier konden we er toch nog een beetje bij zijn en heerlijk spul proeven. De pakketjes waren erg verzorgd, de organisatie vlekkeloos (het onbetrouwbare internet – internot? – even buiten beschouwing gelaten, maar daar kan de organisator natuurlijk niet aan verhelpen) en de sprekers erg boeiend. Ik heb er alvast van genoten.

Mijn kalender voor volgend jaar staat alweer geblokkeerd. Live in Brussel als het mag, veilig vanuit mijn kot als het niet anders kan.

May the Malt be with you!