Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Spirits in the Box: Daily Dram Tasting

Events Posted on 19/11/2020 16:46

Op zondag 8 november, om 14u dan nog wel, presenteerde Mario Groteklaes himself, de Daily Dram masterclass van zijn Spirits in the Box. Want ieder jaar bottelt hij onder zijn eigen label ‘The Nectar of the Daily Drams’ een aantal mooie single casks. Dat wilde ik natuurlijk niet missen – hoewel ik zag dat ik er drie reeds geproefd had op een tasting die The Bonding Dram twee maand geleden georganiseerd had in het Gentse, de laatste ‘live’ tasting die ik mocht meemaken. Maar die waren erg goed, dus zag ik er geen graten in ze nog eens te proeven en ondertussen kennis te maken met drie malts die ik nog niet geproefd had.

Mario, traditioneel in rode broek, stak van wal met een leuke, korte geschiedenisles, inclusief een overzichtje van de labels (onder andere ontworpen door de legendarisch connoisseur Serge Valentin), inclusief een Undercover 1 die zelfs in België gebotteld werd met een schroefdop – door Etienne Bouillon van The Belgian Owl. Indrukwekkend.

Maar hij liet er weinig gras over groeien om aan de tasting te beginnen.

Dit hebben we achtereenvolgens aan de lippen gezet:

Glen Elgin 12 Year Old 2008 The Nectar of the Daily Drams – 46%

Heerlijk fruitige neus op abrikozen, zoete appels, amandelschaafsel en lekker romig. Dat moet een goed vat geweest zijn, want zelfs naar 46% versneden blijft hij lekker krachtig en romig. Een vloeibaar dessertje met een grassige toets. De afdronk is middellang, fruitig en pittig. Erg toegankelijk – en betaalbaar, met zijn prijskaartje van 65 EUR. Ik ben fan, die gaat onder de kerstboom.

Tomatin 23 Year Old 1997 The Nectar of the Daily Drams – 52.7%

De neus is, zoals verwacht, erg fruitig. Ik krijg banaan, abrikozen en appels, maar ook iets van cake. Een beetje baby-adem. Een herbale toets van groene tuinkruiden. Op smaak komt daar een mooie toets van mokka aan te pas en wordt hij een tikkeltje snoeperig en ‘boozy’, als u begrijpt wat ik bedoel. De afdronk is lang, zoetzuur en gaat even de tropische toer op. Leuk!

Secret Speyside 26 Year Old 1994 The Nectar of the Daily Drams – 49.8%

Hier werden we eerst wel even op het verkeerde been gezet, want Mario had de firma die de setjes moest samenstellen een andere fles gestuurd. Op het kaartje stond Secret Speyside 28 year old 1991 op 42.6%, maar hij had de Secret Speyside 26 Year Old uit 1994 op 49.8% opgestuurd. Geweldig snoeperige neus op abrikozen, nectarines, vanille en groenhout. Dat wordt op smaak mooi verder gezet met een pittig pepertje erbij en een hint van pompelmoes. De middellange finish is kruidig, licht drogend en hij sterft een zachte dood. Als ik een gokje zou mogen wagen zou ik zweren dat het Balvenie is, want deze deed me erg denken aan mijn eigen MMM botteling The Celts van vorig jaar. Maar Mario beweert dat hij het niet weet. Ik geloof hem.

Ardmore 22 Year Old 1997 The Nectar of the Daily Drams – 50.6%

Deze Ardmore is erg, erg vuil. Hij doet me denken – op de neus – aan vaaswater en rottende planten. Gelukkig komt daar flink wat vanille aan te pas en  – na wat geduld – ook heel wat fruit. Appels, hint van onrijpe ananas en mandarijn. Veel beter dan ik me herinner van de eerdere tasting in september, wat bewijst dat de plek in de line-up soms bepalend kan zijn hoe een whisky wordt ervaren. Op smaak komt daar een zuur appeltje bij alsook iets van kweepeer. Lang, fruitige finish. De eerste keer dat ik deze proefde – in september – was het niet meteen mijn ding, maar vandaag komt hij heel anders uit de hoek. Wat leuk. Dit is erg lekker!

Bunnahabhain 12 Year Old 2008 The Nectar of the Daily Drams – 59.1%

Deze heeft wel een heel mooi kleurtje en kreeg de bijnaam Yin. Zalige neus op spearmint, kersen, romige toetsen – zeg maar een tikkeltje waxy – maar verrassend gesloten. Eerder verlegen, bijna. Of elegant, het is maar hoe je dat bekijkt. Maar op smaak ontploft hij een beetje: snoeperig zoet op kersen, maar erg kruidig (nootmuskaat, kruidnagel) en drogend. Indrukwekkend, hoor. De afdronk duurt een eeuwigheid… Dit is zonder enige twijfel mijn favoriet van deze sessie.

Bunnahabhain 5 Year Old 2014 Staoisha The Nectar of the Daily Drams – 59.2%

Deze is dus de Yang tegenover de vorige Yin, want een erg jonge, flink geturfde Staoisha release. Lekker vettig, lekker peaty, lekker… gewoon heel erg lekker. Maggimix, aarde, netels, aardappels en vanille. Love it! Vettig op smaak, flink zoet op vanille, perensiroop, assen en zilt. Een machtig beest. De jonge leeftijd wordt in de finish wel duidelijk, maar het stoort allerminst. Dit is een krachtpatser met ballen aan zijn lijf. Ik vind dit top!

Dit was een geweldige tasting, echt waar. Ik ben erg onder de indruk van wat Mario en zijn team geselecteerd hebben.

Ook wil ik van de gelegenheid gebruik maken om de organisatoren – het team van de Nectar met Mario, Rens, Katrien, Maarten, Sophie, Pierre en alle andere sympathieke mensen op wiens naam ik nu even niet kan komen – van harte te feliciteren met deze online editie van het festival.

Spirits in the Box was wat mij betreft een mooi alternatief voor het festival in Brussel. Natuurlijk helemaal niet hetzelfde dan elkaar daar ontmoeten en de gouden nectar live te delen, maar op deze manier konden we er toch nog een beetje bij zijn en heerlijk spul proeven. De pakketjes waren erg verzorgd, de organisatie vlekkeloos (het onbetrouwbare internet – internot? – even buiten beschouwing gelaten, maar daar kan de organisator natuurlijk niet aan verhelpen) en de sprekers erg boeiend. Ik heb er alvast van genoten.

Mijn kalender voor volgend jaar staat alweer geblokkeerd. Live in Brussel als het mag, veilig vanuit mijn kot als het niet anders kan.

May the Malt be with you!



Spirits in the Box: Springbank & Glengyle Tasting

Events Posted on 19/11/2020 06:40

Zaterdag 7 november, 18u. Ik zit klaar achter mijn computer voor een online masterclass via Zoom, georganiseerd door The Nectar ter vervanging van de masterclasses op Spirits in the Sky. Immers, het festival – zoals zovelen – kon omwille van de corona-crisis helaas niet doorgaan op de traditionele manier. Maar Mario en zijn team zorgden voor een waardig alternatief: Spirits in the Box. De proefsetjes konden online besteld worden en werden perfect verpakt afgeleverd, ruimschoots op tijd voor de tasting.

Cara Wilson, export manager en David Allen, director of sales, namen ons mee op sleeptouw doorheen een aantal releases van de Springbank en Glengyle distilleerderijen met enkele absolute avant-premières.

Dit hebben we achtereenvolgens aan de lippen gezet:

Hazelburn 13 Year Old 2007 Oloroso Cask Matured – 50.3%

Deze nieuwe Hazelburn start op droge sherry, groene druiven, leder en sigarettentabak. Klein ziltje rond wat gedroogde Reine Claude en een handjevol noten. Krachtig en een goeie mix van zoetzure pompelmoes met donkere suiker en drogende tannine. Flink herbaal op smaak, hoor. Rozemarijn, thijm en opnieuw tabak. De finish is een goeie verderzetting met een leuke, onverwachte toets van koude koffie op het sterfbed. Dit is lekker spul. Onlangs op de markt gekomen, zo’n 85 EUR.

Springbank 12 Year Old Batch 21 – 56.1%

Deze 21e batch van de op vatsterkte gebottelde Springbank (45% sherry, 25% bourbon, 25% bourgogne en 5% porto) offreert een lekker vuile neus op turf, kalk en nougat. Mooi aangevuld met melkchocolade met praliné-vulling en geroosterde pinda’s. Lekkere romig op rood fruit, pompelmoes en karamel met een flinke snuif peper die hem een tikkeltje pikant maakt. Heerlijk lange, rokerig afdronk. Zalig. 70 EUR. No brainer.

Springbank 17 Year Old 2002 Madeira Finish – 47.8%

Ook deze is nog maar net op de markt en rijpte 17 jaar lang op een mix van bourbonvaten en rumvaten! Daarna kreeg hij nog een finish van 3 jaar op Madeira vaten. Interessant, toch? De neus is heerlijk! Het DNA van Springbank is onmiskenbaar, maar dat wordt prachtig aangevuld met – niet lachen – pannenkoeken met ahornsiroop. Op smaak is dat een perfecte verderzetting van de neus met een ziltje in de mix. De afdronk duurt lekker lang, is zoet en rokerig en zelfs een beetje snoeperig. OMG.

Longrow Red 13 Year Old – 56.7% ABV sample

The Longrow Red begint naar mijn mening stilaan een cultwhisky te worden. Telkens gefinisht op een rode wijnvat – weliswaar telkens een andere wijngaard – is het een gedurfde, geturfde expressie van deze malt, deze keer op Malbec. De versie die we vanavond proefden zal pas in februari 2021 gelanceerd worden. De neus is donkerzoet en peaty op jute zakken, karnemelk en mandarijn, boerenboter en toffee. Op smaak komt daar een zilt randje bij en ook wat groene tuinkruiden. De afdronk keert weer naar de zoete kant op rood fruit en romige boter en vanille. Blijft lekker lang hangen. Toppertje!

Longrow 21 Year Old Limited Release (b. 2020) – ??%

De nieuwe Longrow 21, die in 2020 gebotteld werd, is 100% sherrygerijpt. Hij zal op 46% uitgebracht worden, maar wij proefden vanavond nog een ‘marrying strength’ sample op zo’n 50%. Turf en sherry is – voor mij – geen makkelijke combinatie, maar hier is het wel een makkie. Beetje snoeperige neus op kweepeer, Turks Fruit, pompelmoes en pecannoten, gewikkeld in een jasje van rook. Zachte rook op smaak, lekker zoet. Kiezels op het strand, groene tuinkruiden, appelmoes met rook – geweldig. De afdronk is verrassend lang, rokerig en zoet. Wederom zo’n topdram. Geen verrassing dat Springbank Distillery zo populair is, toch?

Kilkerran Heavily Peated Batch 4 – approx 60%

Deze nieuwe Kilkerran Heavily Peated Batch 4 zal wellicht pas in maart/april 2021 beschikbaar komen in België. Zelfs Cara & Adam hadden hem zelf nog niet geproefd, stel je voor! De gerst heeft 85ppm bij het begin van het proces, wat de heftige turfgeur verklaart. Toetsen van natte aarde, hooi, vanille en rook, maar weinig fruit. Schapenstal! Lichte body, maar wel lekker zoet nu. Appels, peren, vanille, witte peper, nootmuskaat. Lange afdronk die me toch even naar adem doet happen. Niet voor broekventjes.

Ik had hoge verwachtingen voor deze tasting en die werden niet alleen ingevuld, maar ruimschoots overschreden. Dit was een absolute toptasting met heerlijke whisky.

May the Malt be with you!