Distilleerderij: Bimber
Regio: London, UK
Fles: Bimber 2016 Re-charred Oak Casks, Batch 01/2019, OB 2019, 5.000 bts
Kleur: brons
ABV: 51.9%

Overdosis

Bimber is een goednieuwe distilleerderij in… Londen! Pas in 2016 begonnen ze te stoken en eind vorig jaar lanceerden ze hun eerst Single Malt London Whisky, een release van 5.000 flessen sterk, waarvan de malt rijpte op re-charred oak casks, char level #4, de op één na hoogte graad van blakering.

De neus prikkelt onmiddellijk en vertoont flink wat eik in de vorm van houtschaafsel en meubelpoets. Maar daar komt wel direct een flink snoeperige toets bovenop van ananas op de barbecue, gebakken peren en kandijsiroop. Zwarte peper, tijm en kaneel. Geblakerd en gekarameliseerd hout. Appeltjes in de pan met een overdosis bakboter. Toch even wennen.

Mooi olieachtig, maar meteen pikant op peper, kruidnagel en kaneel. De tijm komt nu groots opzetten en geeft hem een flink ‘groene toets’. Daar komt nog wat eucalyptus bij. Wat aangebrande suiker in – wederom – een overdosis bakboter. Appelsien in de verte, alsook wat roggebrood. Peperkoek.

De afdronk is erg lang, waarbij de woodspices lang prikkelen en gekonfijte appelsienschillen het laatste woord hebben.

Een erg jonge whisky met wat extremen. Helemaal niet slecht, maar een beetje over de top qua hout, wat mij betreft. Daardoor blijft je mond compleet droog achter.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).