Cotswolds
Distillery

Phillip’s Field
Whichford Road
Stourton, Shipston-on-Stour CV36 5HG

UK
Tel +44 1608 238 533
info@cotswoldsdistillery.com
https://www.cotswoldsdistillery.com

Szor

Op 18 maart kocht Daniel Szor een prachtig stuk land
met twee stenen gebouwen in ruraal Engeland. Dit zou de thuisbasis worden van
zijn nieuwe distilleerderij Cotswolds, de zesde die in Engeland operationeel
is. Voor advies ging Szor te rade bij Harry Cockburn die zijn sporen als Master
Distiller bij Bowmore had verdiend, maar ook wijlen Dr Jim Swan – expert op het
gebied van vatrijping – werd als adviseur aangetrokken. Met een beetje geluk – namelijk
een annulatie in het orderboek van de bekende stillbouwer Forsyths – kon
Cotswolds zijn stills al twee jaar vroeger dan verwacht installeren. Productie
begon bijgevolg al op 5 september 2014.

En zoals elke start
up
was de Cotswold Dry Gin het eerste product dan in de schappen verscheen
in afwachting van de single malt, die nog drie jaar op zich zou laten wachten.
Het eerste vat single malt werd te slapen gelegd op 22 september 2014 met de
bedoeling van in oktober 2017 de eerste 5000 flessen te lanceren. Het ging
Cotswolds zodanig voor de wind (het orderboekje voor zowel de gin als de whisky
was al flink gevuld), lanceerde Szor via crowdfunding een plan om £500.000 op
te halen voor uitbreiding van de productie. Na zeven weken sloot Cotswold af
met meer dan £1.000.000 aan vers geld.

Holstein
vs Forsyths

De gin wordt gestookt in een hybride still van het
Duitse Holstein, terwijl de spirit voor whisky wordt gestookt in twee
traditionele pot stills van Forsyths, die Proud Mary (wash still) en Janis
(spirit still) werden gedoopt. Daarnaast beschikt de distilleerderij nog over
een mash tun van een halve ton en 8 washbacks in rvs van 2500 liter elk.

De distilleerderij beschikt over een gloednieuw
bezoekerscentrum dat zo’n 15.000 mensen over de vloer krijgt per jaar. En al in
2016 won Cotswolds de Best Distillery Tour van Drinks International.

Range

De Cotswolds gin zal al in 2014 het levenslicht en
sleepte ondertussen al flink wat awards, waaronder die van World’s Best London
Dry Gin op de World Gin Awards van 2016. In Jim Murray’s whiskybible ging de
new make bovendien aan de haal met een Liquid Gold Award (94/100).

Ondertussen is de range al flink uitgebreid met een
single malt, cream liqueur, verschillende gins en zelfs absint.