Eaglesburn Distillery

Kloosterstraat 15

NL-6981 CC Doesburg
Nederland

Tel +31-641810110

http://www.eaglesburndistillery.com

Arenacum

In Doesburg, in een prachtig historisch pand Het
Arsenaal, kan je een distilleerderij vinden die de definitie vormt van een craft distillery. Veel kleinschaliger
dan dit is schier onmogelijk. Maar de ambitie van de goedlachse eigenaar, Bart
Joosten, is dat allerminst. Deze parttime distilleerder (als hij niet in zijn
kelder knutselt is hij als videomaker actief) richtte Eaglesburn Distillery op
in 2015, was eerst actief in de schuur achter zijn woning in Arnhem, maar
verhuisde de boel naar Doesburg in 2016. De naam Eaglesburn – die geweldig Schots
klinkt, wat zeker helpt – leidde Bart af van de Latijnse naam van Arnhem –
Arenacum – wat ‘een plek waar adelaars zijn’ zou betekenen.

Bart richtte ook de Eaglesburn Founder’s Club op. Die
moet hem de financiële mogelijkheden bieden om te blijven produceren terwijl de
spirit zachtjes verder rijpt. Het programma – dat je op de website kan bekijken
– biedt een mooie waaier aan 7 grote en kleine flessen, inclusief de eerste
whiskyrelease ergens in 2019, een poloshirt en een glencairn glas en dit alles
voor 400 EUR. Slechts 100 Founders
kunnen intekenen.

iStill

Eaglesburn doet alles zelf op het mouten na. Voor de
ongeturfde mout loopt Bart langs bij mouterij The Swaen in Nederland, de
geturfde mout is afkomstig van de Chateau Maltings in België. De mashtuns zijn
te vergelijken met grootmoeders grootste soepketel (nou, met een beetje
techniek toch wel) terwijl de washbacks kunststoffen vaten zijn. Het oogt
allemaal wat amateuristisch op het eerste zicht. Maar schijn bedriegt.

Voor de distillatie maakt Eaglesburn gebruik van de
zogenaamde iStill, eveneens van Nederlandse makelij. De iStill is alleszins aan
een internationale opmars bezig, want wordt al veelvuldig ingezet door een
heleboel Amerikaanse craft distillers, maar ook bij de pas opgerichte en nu al
razend populaire Dornoch Distillery in Schotland.

Rijpen gebeurt eerst tien weken op vaten van 10 liter,
waardoor er flink wat interactie is tussen de spirit en het hout. Dan pas wordt
de spirit overgeheveld naar vaten van 50 liter die afkomstig zijn uit de
Speyside Cooperage in Craigellachie en het Spaanse Toneleria del Sur.

Range

Het is nog wachten tot kerst 2018 alvorens Bart een
eerste single malt op de markt zou kunnen brengen. Maar of hij dat ook zal doen
is nog lang niet zeker. Hij wil eerst de kwaliteit controleren. Als de whisky
nog niet klaar is naar zijn mening, zal die de tijd krijgen om rustig verder de
rijpen. Ondertussen kan er al wel genoten worden van een heleboel andere
producten zoals de spirit, maar ook de Eaglesburn Gin (met 16 botanicals, ook
beschikbaar als Barrel Aged en op Navy Strength), een Barrel Aged Rum en een
likeur die luistert naar de naam Absoluut Aardbei.

Een speciale release in april 2017 was een single cask
spirit die precies een jaar daarvoor was gedistilleerd, genoemd Xenna, een
eerbetoon aan Bart’s nichtje. Het vat werd gevuld 6 april 2016, de dag van
Xenna’s geboorte. De flesjes werden afgevuld op 6 april 2017, Xenna’s eerste
verjaardag. Een schattig idee. Xenna zelf zal nog een paar jaar moeten wachten
om van ‘haar’ spirit te kunnen proeven. Deze spirit rijpte op een klein
10-liter vaatje van virgin oak, wat hem op zulke korte termijn al een mooie
complexiteit gaf.