Gartbreck Distillery
Moss Road

Bowmore PA43 7JG

Islay, Scotland

www.gartbreck.com

info@gartbreck.com

Negende

Islay, de Koningin der Hebriden, telt momenteel 8
operationele distilleerderijen, die stuk voor stuk een ijzersterke reputatie
hebben. Daar komt binnenkort een negende distilleerderij bij, gevestigd ten
zuiden van Bowmore aan Loch Indaal. Op de Gartbreck farm wordt momenteel hard
gewerkt (alhoewel?) om een nieuwe distilleerderij uit de grond te stampen.

De drijvende kracht achter deze nieuwe distilleerderij
– die dus de naam Gartbreck zal dragen – zijn de eigenaars van de Bretoense
Glann ar Mor Distillery in Pleubian, Frankrijk: Martine en Jean Donnay.

Ambachtelijk

De distilleerderij zal ambachtelijk zijn, net als de
Franse tegenhanger dat was, waarbij de traditionele methodes van het
whiskymaken in ere worden gehouden. Er zullen twee pot stills worden
geïnstalleerd die verwarmt zullen worden door een open vlam. Voor de
fermentatie wordt gebruik gemaakt van Oregon Pine washbacks, voor de
condensatie grijpt men terug naar worm tubs. Mouten zal op een eigen moutvloer
gebeuren en zo voorzien in 20% van de benodigde, geturfde mout.

Die mout zal bekomen worden van lokaal verbouwde
gerst. Het water voor de productie zal betrokken worden van Grunnd Loch, een
kleine kilometer verderop. De plannen zijn om jaarlijks zo’n 55.000 liter te
stoken. Er zullen uiteindelijk zo’n 10 fulltime jobs ontstaan.

Range

Het spreekt voor zich dat er nog geen producten op de
markt zijn. Als alles volgens plan verloopt, zal de productie starten in de zomer
van 2017 – wat een serieuze vertraging betekent, want de oorspronkelijke
plannen voorzagen een start in de zomer van 2015 maar werden telkens verder
uitgesteld. Als het zo verder gaat, zou het wel eens goed kunnen dat Gartbreck
niet de negende distilleerderij op Islay wordt. Want er zijn nog andere
whiskymakers actief op het eiland, waaronder Hunter Laing – de onafhankelijke
bottelaar – die reeds goedkeuring kreeg voor de bouw van hun Ardnahoe
Distillery.

Om de kosten te dekken, zal in eerste instantie een
gin geproduceerd worden die enkel en alleen in het visitor center van de
distilleerderij te koop zal worden aangeboden. Over enkele jaren zou de single
malt dan beschikbaar moeten worden. Slechts één type zal gestookt worden,
typisch Islay: een flink geturfde Gartbreck.

UPDATE 26/06/2017

Op 26 juni 2017 liet Jean Donnay via een persbericht weten dat Gartbreck er uiteindelijk niet zal komen omwille van een geschil met de langeigenaar (Hunter Laing, nota bene) die niet bereid zou zijn om een stuk land – dat noodzakelijk is om de distilleerderij van voldoende ruimte te voorzien – aan Donnay te verkopen.