Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Inchgower Distillery

Distilleerderijen Posted on 13/12/2013 18:37

Inchgower Distillery

Buckie

Banffshire AB56 5AB

Scotland
Tel +44 1542 836 700

Buckie

Toen
Alexander Wilson & Co in 1871 de Inchgower Distillery bouwden, gebruikten
ze hiervoor het materiaal van de Tochineal distilleerderij, die al gesloten
was. Ze werd gebouwd in Buckie aan de kust ten westen van Banff in het noorden
van de Speyside en had een eigen kuiperij en bood onderdak aan de arbeiders. Ze
beschikt over 13 warehouses, maar er rijpen ook vaten van andere
distilleerderijen. Het bedrijf ging in 1936 failliet en de Buckie Town Council
moest tussenkomen. Ze kocht de distilleerderij voor een prikje en verkocht ze het
jaar nadien voor het dubbele aan Arthur Bell & Sons. Die ging de whisky
meteen gebruiken in zijn blends.

Het
zou nog tot 1966 duren alvorens de nieuwe eigenaars de distilleerderij grondig
zou moderniseren en uitbreiden. De capaciteit verdubbelde door installatie van
twee bijkomende stills. Bells werd overgenomen door Guinness, Guinness werd
United Distillers & Vintners in 1987. UDV ging samen met Distillers Company
Limited (DCL), wat uitmondde in Diageo.

Modern

Diageo
sloot de distilleerderij van 2006 tot 2007 voor verdere modernisering. Ze
beschikt nu over een semi louter mash
tun en zes washbacks van Oregon pine. Het meest bijzonder is wellicht het feit
dat ze over een computergestuurd systeem beschikt dat automatisch de gist
toevoegd aan de wash.

De
mout wordt geproduceerd in Burghead, zo’n 30 kilometer verderop. Het water
betrekt Inchgower van verschillende bronnen in de Menduff Hills. In totaliteit
wordt zo’n 2,2 miljoen spirit per jaar gestookt. Maar lang niet alle vaten
rijper ter plekke. Diageo wisselt vaten uit tussen de verschillende
distilleerderijen die ze heeft (28 bij de laatste telling) om het risico op
verlies, bijvoorbeeld bij een brand, te beperken.

Range

Er
zijn amper distilleerderijbottelingen want 99% is bestemd voor blends. Naast de
Flora & Fauna zijn er nog twee Rare Malts, een Manager’s Dram en een
Manager’s Choice. De whisky levert vandaag nog steeds een belangrijke bijdrage
aan de Bell’s Blend, alsook aan die van White Horse en Johnnie Walker.

Er
is wel een hele resem aan onafhankelijke bottelingen.



Ardmore 20 Year Old 1990 Signatory Vintage

Tasting Notes Posted on 13/12/2013 07:30

Distilleerderij: Ardmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardmore 20 Year Old 1990/2010 Signatory Vintage Cask Strength Collection,
Wine Treated Barrel #30123, 202 bts
Kleur: goud
ABV: 58,1%

Weirdo

Signatory bottelde
enkel jaren geleden deze 20-jarge Ardmore met de melding Wine Treated Barrel op het label. Eigenlijk is dat gewoon een oud
vat dat nieuw leven wordt ingeblazen door er sherry in te kieperen voor een
korte periode om het hout te impregneren. De sherry gaat nadien in de riool en
is enkel bedoeld om het vat klaar te maken voor de spirit. Of hij lekker is of
niet, daar komen we nu achter.

De neus is aromatisch
op cleane turf, vanille, appeltjes en walnoten. Wat hooi, ook. Wordt alsmaar
zoeter. Honing, marsepein en graankoekjes. Eigenlijk heel aangenaam, hoewel hij
na verloop van tijd een klein beetje karton laat doorschemeren. Of is dat
houtschaafsel? Klein zilt randje. Na een dikke vijf minuten wordt hij heel erg
grassig. Komt wel een pak jonger over dan zijn 20 jaren.

Ondanks het hoge ABV
brandt hij absoluut niet. Zeer rokerig en kruidig, nu. Hij ontploft een beetje
op de tong, als u begrijpt wat ik bedoel. Zeer clean, allemaal. Het fruit is nu
zowel appels als peren, maar ook wat citrus. Wederom flink grassig. Het zilt
vloekt eigenlijk een beetje met het fruit. Wat een weirdo!

De finish is bijzonder
lang, zilt en kruidig.

Een ongewone Ardmore,
zoveel is zeker. Maar verre van onaangenaam.

84/100

Geproefd
door Mark Dermul op 27-09-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).