Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Hanyu 17 Year Old 1990 Single Cask #9511

Tasting Notes Posted on 16/06/2013 16:18

Distilleerderij: Hanyu
Regio: Japan
Fles: Hanyu 17 Year Old 1990/2007 Number One Drinks Co., Finished in Japanese
Oak Cask #9511, 374 bts
Kleur: brons
ABV: 55,5%

Quercus
Mongolica

De Hanyu distilleerderij is niet meer. De
firma gaat terug tot in de 17e eeuw, maar pas sinds 1980 begonnen ze
met het distilleren van whisky (voorheen sake, uiteraard) en werden er twee pot
stills geïnstalleerd in de distilleerderij, die tijdens de tweede wereldoorlog
werd gebouwd in de stad met dezelfde naam ten noordwesten van Tokio, vlakbij de
Tone rivier. Echter, in 2000 ging ze over de kop en in 2004 werd ze ontmanteld.
Kleinzoon Ichiro Akuto kon echter heel wat van de stocks redden en startte zijn
Ichiro’s Malt. Maar dat is een ander verhaal. Terug naar deze Hanyu 1990 single
cask #9511.

De Japanse eik zorgt alvast voor een mooie
neus met florale elementen (verse bloemen, waaronder rozen) en exotisch fruit.
Hint van hoestsiroop. Appelgebak en citrus. Woodspice. Streepje rook. Dit is
heel erg aangenaam. Wordt verrassend fris na enkele ogenblikken. Met water
geeft hij zowel meer kruiden als meer citrus.

Hij is stroperig en mierzoet, maar wel enorm
gekruid. Phew! Nootmuskaat, kruidnagel en zwarte peper. Opnieuw appelgebak en
citrus, nu in de vorm van appelsien. Gekonfijte appelsienschillen, ook. Hint
van koffie. Hij verdraagt water best
goed. Het maakt hem frisser, maar ook wat floraler (maar nooit te).

De finish is lekker lang en drogend, maar het
laatste woord is voor de kruiden.

Zeer mooie whisky waarbij de Japanse eik,
Quercus Mongolica, laat zien waartoe het in staat is.

88/100

Geproefd
door Mark Dermul op 04-04-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Hanyu Distillery

Distilleerderijen Posted on 16/06/2013 10:05

Hanyu Distillery

Hanyu, Japan
Gesloten sinds 2000

Sake

Oorspronkelijk
was het bedrijf opgericht in Chichibu door de Akuto-familie om sake te
produceren. Isouji Akuto, grote baas tijdens de Tweede Wereldoorlog, breidde de
activiteiten uit door in 1980 een fabriek te bouwen in het stadje Hanyu, met de
bedoeling om alcohol te distilleren. Vlakbij de Tone rivier, temidden van
rijstvelden, werden de gebouwen opgetrokken. Het zou nog wachten zijn tot 1980
alvorens twee pot still werden geïnstalleerd om malt whisky te produceren.

In
2000 ging de distilleerderij dicht en de stills werden ontmanteld in 2004. De
Tao Company, die eigenaar was van de Hanyu-fabriek, ging failliet. Hanyu
dreigde, net als vele andere bedrijfjes, een voetnoot te worden in de Japanse
geschiedenis van de fusies, overnames en bankroeten.

Chichibu

Maar
dat was buiten de kleinzoon van de oprichter, Ichiro Akuto, gerekend. Die kocht
de gebouwen alsook de stocks – zo’n 400 vaten – van Hanyu die nog lagen te
rijpen in de warehouses in 2007 op. Ichiro was brand manager van Suntory en
leerde daar het klappen van de zweep kennen. Later vervoegde hij het
familiebedrijf als sales manager. Toen ze overkop ging was hij de CEO.

Met
financiële steun van de sake-stokers Sasanokawa Shuzou, kon hij de overname
realiseren en zijn eigen bedrijfje uit de grond stampen in 2007: Venture Whisky
Ltd, het bedrijf achter de nieuwe releases van Ichiro’s Malt. De 52-delige
reeks Ichiro’s Malt Card Series, met een speelkaart op het label, ging als
zoete broodjes over de toonbank.

Range

De
officiële releases van Hanyu kent namen zoals Ace of Clubs, Nine of Diamonds en
zo voorts, met een speelkaart op het label, maar er zijn ook twee releases
onder het Noh-label, een 1988 en een 2000. Ze zijn stuk voor stuk gegeerd door
zowel liefhebbers als verzamelaars.

Er
zijn, voor zover ik kon nagaan, maar vier onafhankelijke releases, waaronder
één door de Franse bottelaar Part des Anges, die zich op gesloten
distilleerderijen focust en één voor eigen bodem door The Nectar.