Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Strathisla Distillery

Distilleerderijen Posted on 24/04/2013 18:06

Strathisla Distillery

Seafield Avenue, Keith

Banffshire AB55 5BS

Scotland

Tel +44 1542 783 018

Fax +44 1542 783 039

Milltown / Milton

Strathisla
is één van de meest pittoreske distilleerderijen in Schotland. Het is alvast de
meest gefotografeerde. Ze ziet er dan ook prachtig uit met die dubbele pagode
midden in het groen. We bevinden ons in de Highlands, op de denkbeeldige grens
van de Speyside. Ze beweren opgericht te zijn in 1786, door George Taylor en Alexander
Milne. Ze droeg toen de naam Milltown Distillery. Die naam wijzigde in 1870 in
Strathisla, maar in 1890 werd ze alweer omgedoopt tot Milton Distillery
(verwijzend naar het Milton Castle in de buurt). In 1951 werd definitief
gekozen voor Strathisla. Als 1786 klopt (wat niet helemaal bewezen is) zou
Strathisla één van de oudste distilleerderijen van Schotland kunnen zijn.

Zoals
zovele distilleerderijen viel ook Strathisla ten prooi aan brand. Twee keer,
zelfs. In 1876 en in 1879. Chivas Brothers had al vlak na de Tweede Wereldoorlog
interesse getoond in de aanschaf van de distilleerderij, maar de prijs lag veel
te hoog. Echter, in 1949 ging de toenmalige eigenaar George Pomoroy failliet en
werd de distilleerderij verworven door Chivas voor 71.000 pond. Ze begonnen
meteen aan een grondige renovatie. In 1965 werd het aantal stills verdubbeld. De
productie van Strathisla wordt sindsdien aangewend als de fingerprint malt voor diverse blends van Chivas, zoals de Chival
Regal en de Royal Salute.

Keith

Glen Keith Distillery ligt –
letterlijk – vlak naast de deur. Beide distilleerderijen zijn met pijpleidingen
verbonden en het vullen van vaten met de spirit van Strathisla gebeurt
letterlijk bij de buur, die tevens dient als laboratorium. Glen Keith was lange
tijd gesloten, maar Chivas heeft dit jaar beslist dat Glen Keith binnenkort
terug in productie zal gaan. In hoeverre dat zij dan nog ondersteuning zal
kunnen bieden aan Strathisla is niet helemaal duidelijk, maar Chivas Brothers
heeft vast een plan klaar.

Strathisla
heeft een visitor center, maar hier wordt maar weinig aandacht besteed aan de
malt. Het is eerder een tentoonstellings- en proefruimte voor alles wat met Chivas
Regal te maken heeft.

Range

Omdat
Strathisla zo’n belangrijke component is voor de blends van Chivas, wordt hij
nauwelijks als single malt op de markt gebracht. De enige vlot verkrijgbare is
de 12 Year Old in zijn typisch flat
bottle
. Daarnaast heeft Chivas sinds 2004 een jaarlijkse release gedaan van
de Cask Strength Edition.

Bij
de onafhankelijke bottelaars zijn er al heel wat flessen verschenen, maar
Gordon & Macphail steekt er toch met kop en schouders bovenuit met meer dan
100 releases in de afgelopen veertig jaar, waaronder vaten sinds de jaren ’30
van de vorige eeuw, waaronder een 50-jarige.



Craigellachie 9 Year Old 2002 CWC Exclusive Casks

Tasting Notes Posted on 24/04/2013 07:35

Distilleerderij: Craigellachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Craigellachie 9 Year Old 2002/2012 Creative Whisky Company Exclusive
Casks, PX Cask 80
Kleur: brons
ABV: 59,5%

Vol en
warm

Voor de laatste Craigellachie (wat overigens
Keltisch is voor rotsige heuvel) gaan we te rade bij David Stirk van de Creative Whisky Company. Deze werd gefinished op een Pedro
Ximenez cask en is op exact hetzelfde ABV gebotteld als die van A.D. Rattray.
Water bij de hand houden, dus.

De PX domineert zeer duidelijk het redelijk
delicate en florale karakter van Craigellachie. Kandijsiroop en iets vlezigs
overstemmen de gekarameliseerde appels, die moeite hebben aan de oppervlakte te
geraken. Maar dat betert met ademen. Een marmelade van bessen en aardbeien stijgt
op uit mijn Glencairn. Nog wat bittere chocolade en amandelnoten. Cappuccino.
Dit is zeer aangenaam en rijk. Met water komt vooral het vlezig meer naar voor,
wat ik geen voordeel vind.

De aanzet is krachtig en zoet met meteen een
hele panoply aan pittige kruiden, nootmuskaat en gember op kop. Een flinke
dosis chili pepers. Balsamico en tabasco. Dan volgt de chocolade met noten en
tot slot wat kandijsiroop. Van het witte fruit geen spoor meer. Tenzij je er
water bij doet. Dan wordt hij, in tegenstelling tot de neus, nog zoeter en
komen de appeltjes terug.

De afdronk is vol en warm, prettig lang,
blijft bijzonder kruidig en zoet.

Moeilijke malt, omdat de PX zo dominant is,
waardoor je nog weinig van het distilleerderijkarakter terugvind. Dat gezegd
zijnde is het wel een heel lekker drammetje! Pakweg 50 EUR. Met dank aan
Imanuel voor het sample.

86/100

Geproefd
door Mark Dermul op 03-03-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).