Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Back to Basics bij Vercauteren

Events Posted on 14/07/2012 11:55

Vrijdag 29 juni kon ik het whiskyseizoen afsluiten bij
Brouwerij Vercauteren met een initiatietasting, onder het motto ‘Back to
Basics’. Af en toe is het goed om terug te keren naar de basis. Het doet je al
dat lekkers veel meer appreciëren, toch?

Bovendien maakte Johan van Brouwerij Vercauteren zich
sterk dat er ook een aantal mensen aanwezig zouden zijn die nog niet zo veel
van whisky afkenden en dus kennis met de godendrank wilden maken. Excellent!

Gewapend met powerpoint en kilt zakte ik af naar het
verre (voor mij althans) Londerzeel, waar mij een warm onthaal te beurt viel.
Het productieproces en de geschiedenis werden toegelicht, doorspekt met humor
en anekdotes. De 15 aanwezigen kregen deze ‘Back to Basics’-line up:

– Bushmills 10 Year Old

– Auchentoshan Three Wood

– Johnnie Walker Red Label

– BenRiach 12 Year Old Sherrywood

– Nikka from the Barrel

– GlenDronach 9 Year Old 2002 PX Sherry Puncheon 2024 (Cask in a Van 2012)

– Benromach Peat Smoke

Traditiegetrouw stelden we de top drie samen door
middel van handopsteking. Nikka from the Barrel eindigde op de derde plek,
gevolgd door de GlenDronach 9 Year Old. De BenRiach 12 Year Old Sherrywood ging
met de meeste punten aan de haal.

Aan het einde van de proeverij schonk Brouwerij
Vercauteren nog een prachtige DVD van The Islay Edition cadeau aan de winnaar van de afsluitende quizvraag.

Ik kreeg tevens nog een paar mooie samples mee van
Johan, nl. de Rosebank 21 Year Old Special Release, de GlenDronach Cask in a
Van 2012 en de Octomore Comus. Die zal ik binnenkort eens proberen.

Een plezante avond, dat is het minste wat je er van
kan zeggen. Hopelijk kunnen we dat binnenkort eens overdoen.

May the Malt be with you!



Sazerac Straight Rye Whiskey

Tasting Notes Posted on 14/07/2012 09:50

Distilleerderij: Buffalo Trace
Distillery

Regio: USA

Fles: Sazerac Straight Rye Whiskey

Kleur: brons

ABV: 45%

Dennennaalden

Sazerac heeft heel wat betekenissen. Het is
de naam van een groot spirits
bedrijf, de naam van de eerste Amerikaanse cocktail en, voor ons het
interessants, een straight rye whiskey. De naam zou afkomstig zijn van een
Franse importeur van cognac Sazerac du
Forge et Fils
, In New Orleans, in het French
Quarter
is er nog steeds het Sazerac Coffee House. Het bedrijf Sazerac is
overigens eigenaar van o.a. de Buffalo Trace distilleerderij, waar deze
roggewhiskey geproduceerd wordt.

De neus is heel rond en zoet, met een ietwat
zurige maar zeer aangename toets op de achtergrond. Alsof er een druppeltje
balsamico in zit. Aangenaam. De obligate karamel en vanille tekenen present,
maar worden door fruit ondersteund. Geprakte banaan in likeur, bloedappelsien,
kokosnoot, eucalyptus en wat dennennaalden. Kruidig ook: peper, nootmuskaat en
een mespuntje anijs. Ja, dit mag je gerust complex noemen.

Hij is licht romig op de tong en zeer pittig.
Het eerste wat opvalt is de kruidigheid en de bittere eik. Maar bij de Sazerac
is alles mooi in balans. Het bittere is er op geen enkel moment over.
Citruszeste, kandijsuiker, bloedappelsien opnieuw, roggebrood, kruidnagel,
kaneel en eucalyptus.

De finish is lang, gepeperd en dooft heel
zacht uit, terwijl de eik blijft zingen. Anijs op het sterfbed.

Ja, dit is lekker. De meest verdienstelijke
Rye die ik al proefde.

88/100

Geproefd
door Mark Dermul op 07-07-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)