Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Stropuyt Tasting

Events Posted on 01/02/2012 21:29

In
het verre Otegem, waar men een taaltje spreekt dat ik amper versta (we zitten
immers diep in de West-Vloanders), ligt een bijzonder gezellige brasserie,
genaamd De Stropuyt, waar het
goed vertoeven is voor een pot en pint, een heerlijke chocoladetaart van eigen
maak of, totnogtoe weliswaar beperkt, een drammetje.

Daar
zal misschien binnenkort verandering in komen, want uitbater David organiseerde
afgelopen vrijdag zijn eerste whiskytasting. Ondergetekende trok, gewapend met
glazen, flessen, pipetten en onderleggers, richting Otegem om een bende
ongeregeld wegwijs te maken in de wondere wereld van whisky.

David
had, net als ik, voor de gelegenheid de kilt aangetrokken. Algemene hilariteit
ontstond toen bleek dat zowel David als ik het traditionele kledingstuk droegen
zoals de traditie het voorschrijft (lees: met erronder enkel the future of Scotland).

Enfin,
nadat de gemoederen wat bedaard waren konden we aan de slag. Met een
aanschouwelijke powerpoint presentatie loodste ik het gezelschap doorheen het
productieproces en schonk ondertussen volgende whisky’s:

·
Auchentoshan Classic, een aperitiefje uit de
Lowlands

·
Woodford Reserve Distiller’s Select, een
Amerikaanse whiskey

·
Carn Mor Blend, die bewijst dat niet alle
blends schabouwelijk moeten zijn

·
Aberlour 19 Year Old Malts of Scotland, een
flink gesherriede Speysider op vatsterkte

·
Yoichi 10 Year Old, het prijsbeest uit Japan

·
Bunnahabhain
11 Year Old Malts of Scotland, een zacht geturfd sherryvat

·
Connemara Turf Mor, een Iers turfbeest

Traditiegetrouw
hield ik aan het eind van de avond rondvraag om een top drie samen te stellen.
De Bunnahabhain werd mooi derde, op enige afstand gevolgd door de Connemara
Turf Mor op de tweede plaats, maar de winnaar, met meer dan 11 stemmen
voorsprong, was de Aberlour.

Er
werd nog lang nagekaart, goed gelachen, plannen gesmeed voor een tweede tasting
(wood management) en chocoladetaart verorbert.

Het
was overigens ook de eerste keer dat ik whiskyloos huiswaarts keerde. Enkele
onverlaten in de groep bleven aandringen op het aanschaffen van de flesresten
(in sommige gevallen nog een halve fles) en ik liet me vermurwen, daardoor twee
van mijn favorieten flessen kwijtspelend (Woodford Rerserve en de Connemara
Turf Mor). Maar het was voor het goede doel. En zeven flessen uit het cabinet
kan maar één dingen betekenen: dringend aanvullen!

Met
het whiskyfestival in het verschiet mag dat geen probleem vormen.

PS.
Een dikke dank u aan de deelnemers om hun stem uit te brengen op www.whiskyawards.be!

May the Malt be with you!



Ardmore 20 Year Old 1992 The Whiskyman

Tasting Notes Posted on 01/02/2012 06:54

Distilleerderij: Ardmore

Regio: Schotland (Highlands)

Fles: Ardmore 20 Year Old 1992/2012,
The Whiskyman ‘Peat Fighting Man’, 146 bts

Kleur: stro

ABV: 49,9%

Zacht
en Zoet

Wat wij vandaag aan de lippen zetten, is een
onafhankelijke botteling van het relatief nieuwe Belgische label ‘The Whiskyman’, aka Dominiek
Bouckaert, tevens de importeur en verdeler van het Duitse Malts of Scotland en
het Belgische Thosop. Het is een Ardmore uit, u raadt het al, 1992.

Ik ben aangenaam verrast met de zachte, droge
turf op de neus, die mooi samen speelt met de gerst en het hout. Al even zachte
citrus. Vanille. Beetje olieachtig met oestersap. Dit had even goed een zoete
Caol Ila kunnen zijn. Bijzonder clean en wat mij betreft lekker krokant.

Ook op de tong is hij fluweelzacht. Hier komt
de turf veel meer tot uiting, alsook het hout (licht bittere toets), met mokka
en karamel in het putje van de tong. Pittig gekruid met een zoute twist.

De finish is zacht en zoet – het leitmotif van deze Ardmore.

De neus was ronduit schitterend, maar op
smaak moest hij niet onderdoen. Voor wie nog zou twijfelen, Ardmore uit 1992 is
top! Met dank aan Dominiek en Jeroen voor het sample. De fles kost zo’n 85 EUR.

88/100

Geproefd
door Mark Dermul op 10-01-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)