Distilleerderij: Port
Charlotte
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Charlotte 9 Year Old 2001/2011, Malts of Scotland, White Rioja
Hogshead 11017, 212 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 66,3%
Brak Vuurwater
Laat ik
beginnen met de mededeling dat ik weinig ervaring heb met Port Charlotte. Dit
is nog maar mijn vijfde (en tevens de derde van de bottelaar Malts of
Scotland). Wat deze 9-jarige Port Charlotte zo bijzonder maakt, is dat hij werd
gerijpt op een Rioja witte wijnvat.
De neus
verraadt alleszins weinig over de wijn. Toegegeven, hij is zoeter dan de PC’s
die ik al proefde, maar toch komen de typische trekjes stevig opzetten:
koeienhuid, amandelen, zeewier, petroleum en turf. En na enkele ogenblikken
iets wat me aan oude kaas doet denken. Wat mij betreft op het randje van een
off-note… Gelukkig blijft het niet lang hangen. Een lichte zurigheid, ook. Is
dat dan de Rioja? Wellicht. Het toevoegen van water verandert de whisky
aanzienlijk. De stalgeur trekt snel weg en maakt plaats voor citrus en vooral
toffee.
Met een
alcoholpercentage dat hoger ligt dan hetgene waarop new make normaliter in het vat gaat, hoeft het niet te verbazen dat
deze schroeiend heet is. Toch is hij heerlijk zoet. Nu wat meer turf, maar vooral
een karrenvracht citrus en peper. Midpalate wordt hij bijzonder zilt. Amai,
mijn klak, dit is brak vuurwater! Water toevoegen maakt hem een pak zoeter,
maar hij blijft brak in het midden.
De finish is
zeer kruidig en lang. Hij sterft een zoute dood.
Port
Charlotte heeft, wat mij betreft, al lang bewezen op zeer jonge leeftijd een
enorme complexiteit te verwerven. Bij deze is dat niet anders. Verkrijgbaar
voor zo’n 85 EUR.
Geproefd
door Mark Dermul op 20-11-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)