Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Reisverslag Schotland door Mark – deel 2/10

Reizen Posted on 01/10/2010 20:32

Clydebank – Glasgow

Elke rondleiding die Auchentoshan aanbiedt wordt (zoals bij de meeste distilleerderijen) afgesloten met een dram. Hiervoor namen we plaats in de bijzonder smaakvol ingerichte bar op de eerste verdieping van het reeds verlaten en gesloten visitor center (het was al na 18u). Ik wees Jeremy erop dat de bar de vorm heeft van de bodem van de nieuwe flessen van Auchentoshan, een vergelijking die Jeremy nog niet had opgemerkt. Hij kon niet bevestigen dat dit een bewuste keuze was. In de wandkasten stonden nog enkele exclusieve flessen, waaronder de 50-jaar oude Auchentoshan 1957 (slechts 191 flessen wereldwijd). We kregen zowel de door ons gekende Three Wood als de 21 Year Old te proeven (die laatste had ik me overigens aangeschaft in de shop en smaakte geweldig!).

Blender’s Room

Na een bijzonder interessant, gezellig en leerzaam gesprek over whisky in het algemeen, Auchentoshan in het bijzonder en onze plannen voor het boek, vond Jeremy de tijd aangebroken om het (normaliter ontoegankelijke) heiligdom van de master blender te betreden. Wat een magische plek! In het cabinet tegen de wand staan meer dan dertig verschillende samples van vaten waarmee de master blender aan het werk gaat om te beslissen wanneer een vat klaar is voor botteling. Daarnaast stonden er ook een aantal referentiewhisky’s (eveneens van andere distilleerderijen) op het schap en in de wandkasten flessen uit ver vervlogen tijden (zoals een 18 Year Old uit de jaren ’60 van de vorige eeuw).

Wij kregen het voorrecht om een sample te proeven van twee 20-jarige Auchentoshan’s, de ene gerijpt op een sherryvat, de andere op een bourbonvat. De meningen waren verdeeld. Mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar het bourbonvat. Daarnaast mochten we tevens een sample uit de kast uitkiezen om te proeven. Daar zat onder andere een Auchentoshan 1979 bij. Heerlijk! En het feit dat dit Toshan’s zijn die momenteel niet beschikbaar zijn voor het publiek gaf er natuurlijk een extra dimensie aan. De 1978 Bourbon Barrel Matured 30-jarige, te koop voor 350 pond en gelimiteerd tot 480 flessen, mocht ik eveneens aan de lippen zetten. En dan was er natuurlijk nog de 50-jarige 1957… Ah, wat een avond!

Rond 20u30 namen we afscheid van elkaar op een manier die buitenstaanders zouden omschrijven als het afscheid tussen familieleden die elkaar al lange tijd niet meer gezien hadden. En zo voelde het eigenlijk ook aan. Ik ben na vandaag, meer dan ooit, a Toshan man! En Jeremy Stephens, de Head Distiller van Auchentoshan? Die is nu part of the tribe!

De rit naar het hotel in Glasgow was kort, het eten lekker, het bed zacht. Veel meer valt er over de stad niet te vertellen, want we kwamen er niet toe ze te zien… De volgende ochtend moesten we vroeg op om de rit naar Speyside in te zetten met Elgin als einddoel.

(wordt vervolgd)



Reisverslag Schotland door Mark – deel 1/10

Reizen Posted on 01/10/2010 07:56

Prestwick – Kilmarnock – Clydebank – Glasgow

Na een vertraging van zo’n 180 minuten, steeg onze Boeing op van Charleroi om ons na anderhalf uur veilig neer te zetten om de luchthaven van Prestwick, een halfuurtje ten zuiden van Glasgow.

Even later zaten we veilig en wel in onze Vauxhall Zafira (met het stuur aan de verkeerde kant!) en vertrokken we richting Auchentoshan.

Johnnie, Stop Walking?

Eerst maakten we een kleine tussenstop in Kilmarnock, waar de grote bottelingplant van Diageo staat. Het is vanuit deze reusachtige fabriek dat Johnnie Walker vertrekt. Lang zal dat niet meer duren, want Diageo plant deze fabriek binnenkort te sluiten. Dat zit de lokale bevolking uiteraard niet lekker.

Daarna aten we, om een fond te leggen voor het proeven van whisky bij Auchentoshan, een meeneem maaltijd uit een kebabzaak langs de weg. Dit was wellicht de slechtste maaltijd ooit die ik naar binnen werkte. Wie mij kent, weet dat ik normaliter altijd proper mijn bordje leeg eet, maar voor deze wansmakelijke schotel heb zelfs ik gepast. Miljaar!

Auchentoshan

Dan eindelijk aangekomen bij Auchentoshan. De wet van Murphy zorgde ervoor dat de distilleerderij zelf twee dagen voordien getroffen werd door flash floods, waardoor de machinerie allemaal stilstond (de motoren waren uitgebroken om te laten drogen). De productie zal voor minstens een week stilliggen. Dat neemt niet weg dat de Head Distiller, de supersympathieke Jeremy Stephens, ons met veel plezier mee op sleeptouw nam.

Aangezien hij ons een ‘niet-voor-normale-stervelingen-beschikbare-behind-the-scenes’-toer van meer dan twee uur ging geven, raadde hij ons aan eerst onze aankopen te doen (aangezien de shop sluit om 15u en wij dan nog niet klaar zouden zijn). Zo gezegd, zo gedaan.

Jeremy nam ons dan mee op sleeptouw voor een bijzonder leerzame toer, waarin alle aspecten van het productieproces tot in alle details werden belicht. We mochten zoveel foto’s maken als we wilden en de toer volledig opnemen (aangezien deze als research diende voor het boek dat we momenteel aan het bij elkaar schrijven zijn – daarover (veel) later meer).

De inleiding ging uiteraard over de ingrediënten en de verwerking ervan in de mash tun, die volledig leeg en gereinigd was (gezien de recente overstroming). Auchentoshan beschikt momenteel over 4 washbacks waarin zo’n 38.000 liter van het bierachtige goedje de fermentatie ondergaat. Jeremy liet ons proeven van dit ‘bier’ – het deed ons denken aan een licht zurig witbier.

Daarna kregen we de drie distillatiekolven, de zogenaamde stills, te zien, alsook een woordje uitleg over de spirit safe en de verwerking van de low wines tot uiteindelijke spirit. Hoewel we de spirit proefden (en die was heel duidelijk Auchentoshan-style), lieten we de foreshots en feints begrijpelijkerwijs voor wat ze waren. De spirit had een ABV van 81%. Jeremy was zo vriendelijk ons een sample van 100ml voor de verzameling af te vullen.

Bottle Your Own

Tot slot bezochten we een warehouse, waar de vaten liggen te rijpen. Tot voor kort was het de distilleerderij zelfs verboden om publiek toe te laten tot de opslagplaats. In het dunnage warehouse (dus maximaal drie hoog gestapeld) dat wij bezochten rijpen momenteel zo’n 1.500 vaten, waarvan het grootste deel bourbon barrels, een kleiner deel sherry hogsheads en een nog kleiner aantal (ik telde er een zestigtal) wijnvaten. Na ook hier de nodige uitleg te hebben verkregen en ons vergaapt te hebben aan al dat moois, mochten we ons eigen flesje afvullen van een 13-jaar oude Auchentoshan, gedistilleerd in november 1996 (net geen 14 jaar). We proefden hem eerst uitgebreid, zowel neat als met een beetje water (hij was beter zonder, vond ik) en vulden dan een flesje van 200ml (mijn budget kon een fles van 700ml niet meer trekken), dat Jeremy daarna personaliseerde voor me. Dit was de 100e fles die werd afgevuld van dit vat, dat in januari 2010 uitverkoren werd voor het bottle your own­-programma van Auchentoshan. De verwachting is dat het nog een klein jaar zal meegaan.

Daarna liepen we in de ondergaande zon nog even rond de distilleerderij waarbij we enkele plekjes te zien kregen die normaal niet toegankelijk zijn, de prachtige opslagplaats voor de gist om dan via de de ondertussen lege parking en gesloten visitor center terug naar binnen te gaan. Jeremy nodigde ons namelijk uit voor een dram in de bar. We would get more than we bargained for

(wordt vervolgd)



Springbank tasting 13/10 te Gent

Events Posted on 01/10/2010 07:47

Woensdag 13/10 is de ravissante Jenny Karlsson van Springbank te gast bij The Bonding Dram uit Gent. Zij zal een line-up met twee exclusieve primeurs presenteren:

Springbank Vintage 2000 single casks for Belgium (new!)
Hazelburn 12yo (new!)
Kilkerran Work In Progress Part II
Longrow 10yo
Longrow 10yo 100Proof
Springbank CV
Springbank 18yo

Locatie is Denis Foley’s Irish Pub, Graslei 8 te Gent (Parking Sint-Michiels).
Jeroen start om 20u stipt.
Kostprijs is 20 euro pp.
Inschrijven kan enkel door te mailen naar Jeroen@thebondingdram.be .
Wees er snel bij want we kunnen maximum 30 proevers laten genieten van dit lekkers en er zijn nog slechts enkele plaatsen vrij.