Bottle sharing is het eenvoudige principe van het delen van een fles. Dit kan om verschillende redenen gebeuren. De meest voorkomende is een economische: verschillende whiskyliefhebbers willen graag een bepaalde whisky proeven, maar zijn niet in de mogelijkheid of bereid de kostprijs op te hoesten voor een volledige fles. Oplossing: koop samen een fles en verdeel ze.

Dat is precies wat ik deed op de laatste Malts of Scotland tastings, waar ik twee betrekkelijk dure flessen deelde met andere Whivies. Het ging over de Glen Keith 1990 (71 EUR) en de Littlemill 1990 (84 EUR), beide zeer goede whisky’s die ik graag wou proeven, maar te duur om beide flessen in mijn verzameling op te nemen. Om niet te hoeven kiezen koos ik ervoor de flessen te delen. Hierdoor kon ik voor ruim 70 EUR deze twee heerlijke whisky’s, weliswaar 35cl, aan mijn kabinet toevoegen.

Ik ging als volgt te werk om de flessen eerlijk te verdelen.

Stap 1: de mis-en-place

Ik heb volgende zaken nodig: de twee te verdelen flessen, natuurlijk, maar ook twee lege flessen om in over te hevelen. Daarnaast gebruik ik een maatbeker om precies af te meten en een trechter om de overgegoten whisky zorgvuldig en zonder morsen in de lege flessen te gieten.

Stap 2: overgieten van de Glen Keith in de maatbeker

Na het openen van de fles Glen Keith (toch altijd een beetje een speciaal moment), goot ik precies 35cl over in de maatbeker. Dit is precies de helft van de fles.

Stap 3: Overhevelen

De trechter zorgt er voor dat ik de inhoud van de maatbeker precies en zonder verlies kan overgieten in de lege fles (die uiteraard vooraf grondig werd schoongemaakt en volledig uitgedroogd werd). Nu is de Glen Keith perfect eerlijk verdeeld.

Stap 4: Proper

Het spreekt voor zich dat je er voor moet zorgen dat je de maatbeker en de trechter grondig schoonmaakt (overvloedig spoelen met water volstaat) en afdroogt alvorens aan je volgende fles te beginnen.

Stap 5: idem ditto voor de Littlemill

Op dat ogenblik herhalen we gewoon dezelfde stappen voor de Littlemill, zijnde overgieten in de maatbeker en met behulp van de trechter in de lege fles doen belanden.

En klaar! Nu kunnen de collega’s hun halve fles meenemen in de zekerheid dat ze eerlijk en volgens de regels van de kunst werden verdeeld (en dat was natuurlijk ook de bedoeling van dit artikeltje, dus Lukie en Expensivevino, jullie flessen staan klaar!smiley).

Het delen van flessen hoeft zich natuurlijk niet te beperken tot 2 personen. Niets moet u ervan weerhouden om een (al of niet dure) fles te delen met meerdere personen. Je kan perfect een fles van 70cl verdelen onder meerdere personen, door bijvoorbeeld af te spreken dat elk 10cl overneemt van de eigenaar van de fles. Desnoods kan je zelfs in nog kleinere hoeveelheden werken, maar je moet natuurlijk wel rekening houden met eventuele bijkomende kosten zoals sample flesjes en verzending.

Deze blog-categorie – dram sharing – leent zich perfect tot het plaatsen van bottle sharing voorstellen. Zo ben ik van plan binnenkort enkele flessen op te lijsten waarvan ik bereid ben om 5, 10, 20 of zelfs 35cl te verkopen/ruilen met geïnteresseerden. Ruilen is voor mij het interessantste, want ik wil voornamelijk veel whisky’s leren kennen, maar als je niets te ruilen hebt kan ik natuurlijk ook verkopen en de opbrengst aanwenden om zelf nieuwe whisky’s aan te schaffen. Enfin, je begrijpt wat ik bedoel, dus laat je zeker horen en zet je voorstellen online.

Het hoeft geen betoog dat het ruilen van samples een leuke bedoening moet blijven (en dus niet ontaarden in een lucratief handeltje – dat laten we beter aan de professionals over zoals Jurgen’s Whiskyhuis en Luc Timmermans’ Whiskysamples), maar dat anderzijds de ruil wel min of meer gelijkwaardig moet zijn. Een voorbeeld maakt dit duidelijk: ik ben bereid 5cl van mijn Port Ellen 7th release te ruilen tegen een sample van 5cl van een Rosebank 25 Year Old, maar vraag me niet een Bushmills Original te aanvaarden als tegenprestatie. Het verschil in aanschafprijs (om van de kwaliteit nog niet te spreken) is te groot. Dat gezegd zijnde staat het iedereen vrij om te bieden en te aanvaarden wat hij/zij leuk vind, natuurlijk.