Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cley New Make

Tasting Notes Posted on 14/10/2024 16:30

Distilleerderij: Cley
Regio: Nederland
Fles: Cley New Make Spirit
Kleur: clear
ABV: 60%

Wit Brood

Cley is één van mijn favoriete Nederlandse distilleerderijen en ik heb een zwak voor new make. De combinatie was dus erg interessant voor me en een kans die ik niet aan me liet voorbij gaan. In het glas zit dus de new make, weliswaar van de oude distilleerderij, want de nieuwe is nog niet aan de slag.

De neus wordt gedomineerd door wit brood, gevolgd door karton en iets van gekookte bloemkool. Verrassend clean. Ik hou hier wel van.

Dit wordt mooi doorgetrokken op smaak. Verrassend romig, moet ik zeggen. Wederom wit brood, maar van het karton is nog amper sprake. Wel krijg ik de eerste zoete toetsen als van rietsuiker en gegiste aardappelen, met een pittige kruidigheid alsof dit wel eens rogge had kunnen zijn (maar dat weet ik dus absoluut niet).

Lange en drogende finish.

Ik hou van de Cley whisky en nu snap ik waarom. Ze hebben simpelweg een geweldige new make (en maken zonder twijfel gebruik van goed hout).

Geproefd door Mark Dermul op 02-06-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Ben Nevis New Make

Tasting Notes Posted on 14/10/2024 06:30

Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis New Make, b. 2021 King Cask
Kleur: clear
ABV: 55%

Verrassend

Ik heb een zwak voor new make, dus als ik de kans zie dat ergens te scoren, laat ik die zeker niet liggen. En gelukkig weten mijn vrienden dat ook en krijg ik af en toe een sample van new make toegestopt, zoals deze. King Cask is een jonge Nederlands bottelaar die ondertussen al wel één en ander op de markt heeft, maar dit vind ik toch bijzonder: een new make van Ben Nevis, weliswaar teruggebracht naar 55%.

De neus offreert een relatief cleane toets van gekookte boontjes, aardappelschillen en iets van nougat. Verrassend zoet, om eerlijk te zijn.

Nu al een volle body, lekker olieachtig. Wederom verrassend zoet en een tikkeltje kruidig, maar bovenal erg clean. Ik heb niet de minste moeite om me voor te stellen dat dit zal ontwikkelen tot een fantastische single malt, want zelfs deze new make is al heerlijk drinkbaar.

De afdronk is verrassend (nou, ja) lang en fruitig. Ja, u leest het goed: fruitig. En da’s verrassend, wetende dat dit spul nog een vat gekust heeft.

Erg leuke new make, nu al geweldig drinkbaar. Hier zou ik zomaar een cocktail mee durven maken. Bedankt, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 02-06-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).