Bottelaar: The Vintage Malt Whisky Co
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Secret Lowland Spring Blossom, American Oak / Marsala Finish, The Vintage Malt Whisky Co 2021, Cask #73, 312 bts
Kleur: vol goud
ABV: 57.0%

No Toshan

Ik kreeg dit sample van een ‘Secret Lowland’ in de handen geduwd door mijn goeie vriend Manny, hopende dat het om een Auchentoshan zou gaan, maar zekerheid heb ik absoluut niet. Er wordt zelfs geen gewag gemaakt van een distillatiejaar. Het enige wat we weten is dat het om een Lowland malt gaat die eerst rijpte op een klassiek bourbon cask en dan een finish kreeg in een Marsala wijnvat.

Met de deur in huis vallend: dit is géén Auchentoshan. Ik krijg op de neus vooral gezouten boter, zoete mout, pompelmoes, kiwi, maar ook een minder frisse toets als van stilstaand water. Een vijver met groen water, als u begrijpt wat ik bedoel. Flink floraal. Gelukkig brengt de Marsala redding door een mooie zoetigheid toe te voegen.

De smaak is stukken beter dan de neus. Krachtig en zoet, waarbij de Marsala duidelijk zijn stempel drukt en hem een snoeperig kantje geeft. Wine gums, romig fruit (à la banaan) en zachte kruiden. De lichte off-note die ik op de neus had, is gelukkig volledig verdwenen. Dit is lekker! Maar ik moet bekennen dat ik het gevoel heb dat dit relatief jong spul is.

De finish is middellang, zoet en bevredigend.

Dit zou zomaar Ailsa Bay of Bladnoch kunnen zijn, maar ook nog een andere leuke Lowlander. Eén ding is 100% zeker: dit is géén Auchentoshan. Bedankt voor het sample, Manny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).