Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Calvados : Boulard VSOP Pays d’Auge

Tasting Notes Posted on 10/08/2021 16:48

Distilleerderij: Boulard
Regio: Frankrijk
Fles: Calvados Boulard VSOP Pays d’Auge
Kleur: amber
ABV: 40%

Harmonieus

Ja, ja, we hebben Calvados onlangs (her)ontdekt en dus zijn we maar wat blij dat onze vriend Benny ook van Calvados houdt. Hij gaf me onlangs twee samples van zijn open flessen en ik zet die graag even aan de lippen. Beginnen doe ik met deze VSOP van Boulard. Die zijn in 1825 gestart – opgericht door Pierre-Auguste Boulard – en ontwikkelen sindsdien Calavdos van generatie op generatie. Vandaag de dag wordt het huis gerund door Pierre en Vincent Boulard, de achter-achter-kleinkinderen van de oprichter. Deze VSOP is een blend van Calvados die tussen de 4 en de tien jaar rijpte.

Heerlijk zoete neus op geroosterde hazelnoten, brioche en eik naast de obligate karrenvracht aan zoete, gebakken appels. Hint van marsepein, echt waar. Een florale toets en flink wat vanille. Een vloeibaar dessert.

Hij streelt de tong, zo zacht is deze Calvados. Opnieuw gebakken appels en mooie toetsen van hout en noten, maar hij krijgt ook iets heel snoeperigs. Rode-veter-snoep en een hint van kalisse. Erg harmonieus en perfect gebalanceerd.

Een elegante afdronk, fluweelzacht, is mijn deel. Heerlijk!

Deze calvados haalde tussen 2015 en vandaag maar liefst 3 zilveren en 3 gouden medailles en haalde ene score van 94/100 op de Ultimate Spirits Challenge in 2020. Ik ben niet verrast. En te bedenken dat je een fles van dit spul voor zo’n 35 EUR kan aanschaffen. Dankjewel, Benny!

Geproefd door Mark Dermul op 01-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Lagavulin 2003 Distillers Edition

Tasting Notes Posted on 10/08/2021 07:17

Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin 2003 Distillers Edition, OB 2019
Kleur: koper
ABV: 43%

Aristocraat

Lagavulin wordt soms omschreven als de aristocraat van Islay. Zo populair is deze whisky dat de distilleerderij soms te kampen heeft met tekort aan stock. Het is overigens tevens de Lagavulin  Distillers Edition waarvan ik al de meeste expressies geproefd heb. Al 7 tot nu toe en vandaag zet ik de 8e en 9e aan de lippen, head-to-head. Ik begin met deze uit 2019, die gedistilleerd werd in 2003 en dus, net zoals de klassieke tegenhanger, 16 jaar oud is.

Deze neus is ronduit schitterend. Overrijpe banaan op de barbecue, ananassap, toffee, stokvis, blauwe bessen, gerookte ham en ecoline. Hint van plasticine en kersen.

Ah, yes! Eerst zoet en rokerig, dan vuil op assen en zilt met een bittertje in het midden. Geweldig gewoon. Het zoete vertaalt zich naar geel en rood fruit met ananas in een hoofdrol, de rook spreekt voor zich, de assen en zilt ook. Maar dat bittertje lijkt wel afkomstig van Turkse koffie. En ik geniet met volle teugen.

De afdronk duurt een eeuwigheid, op rook, koffie en chocolade, met een chilipepertje op het sterfbed.

Het is één van de beste Lagavulin DE’s die ik al proefde. Absolute klasse. En dat voor 80 EUR. Waar wacht je nog op?

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).