Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bourbon Town Tasting met Cinoco

Events Posted on 22/04/2021 21:41

Bourbon… het is niet echt mijn ding, maar ik leer graag bij. Wanneer Cinoco dan aankondigde dat ze een Bourbon Town Tasting in elkaar gebokst had – met niemand dan zijne Dramtastische Hoogheid Chris Lauriers als host – was ik er als de kippen bij.

De sprekers waren ook niet min: Bernie Lubbers, Benji Purslow en Geert Conard.

Op donderdag 22 april om 20u stipt werd de aftrap gegeven.

Na de nodige introducties en een welkomwoordje door Stephan van Cinoco werden we meteen ondergedompeld in deze – voor mij – minder bekende wereld van whiskey.

Hieronder mijn – weliswaar beknopte – tasting notes:

Mellow Corn – straight corn whiskey – 100 Proof

Mellow Corn is eigenlijk het eerste type Amerikaanse whiskey die gerijpt werd. Een soort voorloper van de bourbon die we vandaag de dag kennen. Vandaag de dag is dit eerder een type whiskey dat het goed doet in cocktails. Maar als ik heel eerlijk ben is dit niet echt mijn ding. Het bevat 80% mais en dat ruik je. Op smaak is het zacht, terwijl het qua alcohol wel een trap tegen je tanden geeft. Vanille, mais, bloemsuiker met een zilt randje. Dit is zo’n beetje wat Amerikanen dronken in de Saloons tijdens de Wild, Wild West.

Evan Williams – Kentucky Straight Bourbon – 43%

Eén van de klassiekers van Heaven Hill en tevens een bestseller. Genaamd naar een Welshe immigrant die begon te stoken (en tevens één van de eerste stadsplanners was van Kentucky). Hoestsiroop, geroosterde noten, cacaoboter. Mandarijnen en koffie op smaak en wat nootmuskaat in de finish. Dit gaat erg, erg vlot binnen. Connor O’Driscoll, de Ierse (!) Master Distiller op dit ogenblik, weet waar hij mee bezig is.

Wist je trouwens dat Heaven Hill niet minder dan 68 miljoen dollar (!) per jaar investeert in hout? Duizelingwekkend, toch?

Larceny – Small Batch – 46%

Het hoofdingrediënt van deze Larceny is maïs (68%), maar 20% is tarwe (de overige 12% is rogge). Ik proefde hem al eerder. Geprakte banaan, karamel, bruine suiker en beboterde toast. Lichte body. Zoet op mais, kaneel, vanille en honing. Kruidige finish.

Bernheim Wheat whiskey – 46%

Mijn favoriete Amerikaanse whiskey… 51% tarwe (wheat), heb ik altijd in huis en al sinds 2010 – dat zegt genoeg zeker? Warm en zoet op boter, geroosterd brood en kruiden. Sunday brunch met ovenverse croissants. Heerlijk. Zacht op de tong met eik en mais op de barbecue met een beetje toffee. Geen bite. Cleane afdronk. Mijn favoriet van de avond, maar ik ben bevooroordeeld. En dan te weten dat er slechts 700 vaten per jaar worden geproduceerd… Tegenwoordig rijpt hij zeven jaar.

Rittenhouse Rye – Bottled In Bond – 100 Proof

Zoals de naam al zegt is dit een roggewhisky. 51% rye, 35% mais en 14% gemoute gerst. Bruin brood, cornflakes en havermoutpap met gedroogde perzik en banaan. Op smaak komt daar appelsien, nougat en toffee aan te pas met flink wat kruiden als nootmuskaat, kaneel en kruidnagel. Korte finish waarin het gedroogde fruit mooi tot uiting komt. Aangenaam, hoor!

Elijah Craig – Small Batch – 47%

Nou, dat is een mooie neus, zeg. Bruin brood en hazelnootpasta (een chique woord voor choco). Banaan en melasse! Mooi en complex, echt. Heerlijk romig op de tong, zacht, zoet en uitnodigend. Lichte kruidigheid. Geroosterde en gekarameliseerde noten. Top. Lekker lange, warme finish. Dju, ik had gedacht dat de Bernheim niet te overtreffen was…

Awel, dat was plezant! En hoewel Amerikaanse whiskey een categorie is die me niet altijd in vervoering brengt (de Bernheim even buiten beschouwing gelaten), was dit niet alleen een interessante line-up, maar vooral ook een erg leerrijke avond.

Bedankt Bernie, Benji, Chris, Stephan en Cinoco voor een toptasting.

May the Malt be with you.



Bier: Brussels Bier Project Delta IPA

Tasting Notes Posted on 22/04/2021 16:38

Bottelaar: Brussels Bier Project
Regio: België
Fles: Delta IPA, 33cl
Kleur: amber
ABV: 6%

Granaatappel

De Delta IPA is het bier waar het allemaal mee begon voor het Brussels Bier Project en is dus al sinds 2013 op de markt. Het werd door 850 Brusselaars tot beste verkozen van de vier eerste probeersels: Alpha, Beta, Delta en Gamma. Vandaag de dag is het nog steeds één van hun bestsellers. Toen hij voor het eerst verscheen zat hij wel op 6.5%, maar vandaag is dat teruggebracht naar 6%. Oh, well. Hij schenkt een troebel amber met witte kraag die relatief snel gaat liggen.

Frisse, zomerse neus op licht tropische toetsen als granaatappel, lychee en passievrucht. Licht drogend effect, weliswaar.

Ooh, dat is lekker. De eerste slok is erg bevredigend. Dorstlessend! Het tropische fruit keert weer – granaatappel en pompelmoes vooraan, nu – onmiddellijk gevolgd door een mooie, scherpe bitterheid.

De afdronk, redelijk kort en droog, brengt de passievrucht even terug naar de voorgrond.

Wat lekker, zo in het eerste lentezonnetje. Aanrader.

Geproefd door Mark Dermul op 21-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Brussels Bier Project Wunder Lager

Tasting Notes Posted on 22/04/2021 07:36

Bottelaar: Brussels Bier Project
Regio: België
Fles: Wunder Lager, 33cl
Kleur: strogeel
ABV: 3.8%

Citrus

In 2013 startten twee bierliefhebbers – Olivier en Sébastien – een project dat al snel zal uitgroeien tot toonaangevend en innovatief: het Brussels Bier Project. Elk jaar co-creëren ze met de community zo’n 40 verschillende bieren. Je kan zelfs een abonnement nemen om elke twee maanden een doos met 12 exclusieve bieren te ontvangen. Tof. Van Dearly Beloved kreeg ik een doosje voor vaderdag met drie biertjes en een glas. Ze kent me zo goed… Ik begin met het lichtste bier, van lage gisting, hun Wunder Lager. Hij schenkt een troebel strogeel met een mooi witte kraag die lang blijft staan.

De neus is erg licht en bijzonder fris op citrustoetsen, vooral citroen en pompelmoes. Daaronder een dun laagje honing en wat kiezeltjes in de zon. Erg zomers.

De eerste slot proefde ik amper, zo licht is hij. Vanaf de tweede slok kreeg ik wederom wat pompelmoes en wat aardse toetsen, maar het is allemaal zo licht dat het – afgezien van het bijzonder verfrissende effect – een tikkeltje saai wordt.

Van een finish is hier amper sprake.

Een erg makkelijk – te makkelijk – biertje dat het woord doordrinker een nieuwe betekenis geeft. Op de markt sinds 2018.

Geproefd door Mark Dermul op 21-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).