Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mizen Head 14 Year Old

Tasting Notes Posted on 17/03/2021 16:09

Distilleerderij: West Cork Distillers
Regio: Ierland
Fles: Mizen Head 14 Year Old, OB 2018
Kleur: goud
ABV: 46%

Perensiroop

Ik beken, ik heb geen idee wat Mizen Head betekent, maar ook deze Ierse single malt is afkomstig van West Cork Distillers. Hij werd gerijpt op bourbonvaten en kreeg dan nog een finish op Bodega sherryvaten.

Zoete, licht bittere en flink herbale neus op allerhande bessen en pruimen, appelsienlikeur, te lang getrokken thee en perensiroop. Kalisse en rabarberconfituur. Lekker, maar doet me eerder aan een likeur dan aan een single malt denken.

Licht olieachtig op de tong. Gedroogd fruit, noten, gember, bitterzure aalbessen, hout en karamel. Alles bij elkaar valt dit goed mee, maar hij komt redelijk alcoholisch over, moet ik zeggen.

De middellange afdronk is redelijk pikant op gember en aalbessen.

Aangename whiskey, maar blind kon dit even goed een pruimenlikeur zijn. Wederom een woord van dank aan Benny, die me het sample bezorgde.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



West Cork Single Cask #195 for The Nectar Belgium

Tasting Notes Posted on 17/03/2021 12:08

Distilleerderij: West Cork Distillers
Regio: Ierland
Fles: West Cork Single Cask #195 for The Nectar Belgium, OB 2020
Kleur: amber
ABV: 56.0%

Kruidnagel

Als The Nectar, bekend Belgisch importeur, zelf al een single cask uitkiest om in haar naar te laten bottelen, gaan we ervan uit dat het goed is. Het feit dat het op vatsterkte werd gebotteld doet me al plezier. Deze West Cork is wel degelijk een single malt. Wat het vat betreft wordt gewag gemaakt van ‘Heavy Char bourbon barrel & Toasted Oak’. Klinkt een beetje vreemd wanneer het om een single cask gaat, maar dit terzijde.

Donkerzoete neus op acaciahoning, gebakken appels, houtkrullen en karamel. Mandarijntjes uit blik en een aangename florale toets. Chocolade? Pruimen? Christmas cake. Aangenaam, hoor.

Aangenaam romig op de tong. Aardig wat fruit – gekonfijt en gedroogd – met een mooie kruidigheid van het hout. Denk kaneel en nootmuskaat, maar ook een toets van kruidnagel. Marsepein en woodsmoke. Wordt best pikant, eerlijk gezegd. Dit staat mij aan.

Een lekker lange en warme afdronk is mijn deel.

Veruit het beste wat ik van West Cork al proefde – toegegeven, dit is nog maar nummer vijf. Bedankt, Benny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



West Cork Bourbon Cask

Tasting Notes Posted on 17/03/2021 06:07

Distilleerderij: West Cork Distillers
Regio: Ierland
Fles: West Cork Blended Irish Whiskey Bourbon Cask, OB 2020, 1.000ml
Kleur: goud
ABV: 40%

Eenvoudig

Ik heb nog niet zo heel veel van West Cork geproefd en wat ik al proefde was okay-ish at best. Ik moet bekennen dat ik van deze Bourbon Cask – een blended Irish overigens – ook niet zo heel veel verwacht.

Gesloten, maar aangename neus, zij het wel weinig zeggend. Is dat dan onuitgesproken of bescheiden? Ik krijg enkel wat appels en citroensap en een hint van honing.

Hij is erg licht op de tong en aan de zoete kant. Appels, honing, appelsien en iets van marsepein. Je smaakt de grain in de mix erg goed – wat geen voordeel is, tenzij je van grain houdt. Ik hou wel van grain, dus dat valt goed mee.

De afdronk is middellang en al even bescheiden als de smaak.

Een eenvoudige Ierse allemansvriend. Anderzijds kost een flesjes ook amper 30 EUR. Bedankt, Benny.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).