Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: De Koninck Triple d’Anvers

Tasting Notes Posted on za, november 23, 2019 16:17:20

Brouwerij: De Koninck
Regio: Antwerpen, België
Fles: De Koninck Triple d’Anvers, 33cl
Kleur: blond
ABV: 8%

Klei

Ik hoor u al denken ‘Mark, wat heeft dat met whisky te maken?’. U heeft gelijk. Hier is echt geen enkele link met whisky, in tegenstelling tot alle bieren die ik tot nog toe op dit blog besproken heb. Maar vergeef het mij, ik ben geboren en getogen in Antwerpen, dus kon ik deze echte Belgische tripel met een Antwerps accent echt niet aan mij voorbij laten gaan. Deze Triple d’Anvers is gebrouwen door De Koninck, een brouwerij die al sinds 1833 in Antwerpen actief is. Het bier is helder, blond met een dikke, mooi schuimende witte kraag.

Lichte neus vol hop en iets van koriander en citroen. Doet me een beetje aan Duvel denken, maar misschien is dat vloeken in de kerk. Ik ken te weinig van bier om hier subtiel mee om te gaan.

Hij heeft de body van een pils, maar is wel lekker zoet en sprankelend. Danst over de tong met wat citrus en wederom koriander. Hint van wit brood en euh… klei? Een florale toets verschijnt bij de tweede slok.

In de korte afdronk krijg ik nog wat groene kruiden.

Verfrissend, maar minder vol dan een Duvel (vraag me niet waarom ik die vergelijking maak, wellicht omdat hij er toch wel wat op lijkt). Eigenlijk een matig biertje…

Geproefd door Mark Dermul op 17-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: IPA Barrelproject 19-02 Miltonduff ‘t Meuleneind

Tasting Notes Posted on za, november 23, 2019 06:12:06

Brouwerij: ‘t Meuleneind
Regio: Nederland
Fles: IPA Barrelproject 19-02 Miltonduff, Cask #989, 37.5cl, 481 bts
Kleur: amber
ABV: 8.5%

Dorstlessend

U herinnert zich misschien nog de Miltonduff 2008 die door whiskyclub McShelfie werd gebotteld? Welnu, het vat waarin deze whisky rijpte, werd verscheept naar de Nederlandse brouwerij ’t Meuleneind (in Hoeven, zo halverwege tussen Roosdaal en Breda), alwaar het op 27 september 2018 werd afgevuld met een Indian Pale Ale, kortweg IPA. Op 9 maart 2019 werden zo goed als 500 flesjes van 37.5cl afgevuld met het bier. Patrick, lid van McShelfie, bracht me een flesje mee – hoera! Het biertje is een troebel amber met mooi witte schuimkraag die lang blijft staan.

De neus is bitterzoet met heel wat hop, mout en iets van zoethout. Wat tamme kastanjes en iets van gedroogde abrikozen.

Hij is lekker fris en dorstlessend, met een fruitige toets, gevolgd door flink wat mout en hop. Er zit iets van zoethout en eik in, wat de associatie met het whiskyvat makkelijk maakt. Vooral abrikozen en eikenhout, eigenlijk. Gevolgd door een bittertje.

In de afdronk is de link met de whisky nog het best te ontdekken, want de hop dooft uit, waardoor het vat best te proeven is.

Dit heeft me erg gesmaakt! Bedankt, Patrick. Nog te koop bij de brouwerij (ook online) voor 7.50 EUR.

Geproefd door Mark Dermul op 17-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).