Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bushmills Black Bush

Tasting Notes Posted on 21/03/2018 18:30

Distilleerderij: Bushmills
Regio: Ierland
Fles: Bushmills Black Bush, OB 2017
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Semoulepap

In 2009 en 2013 zette ik de Bushmills Black Bush al aan
de lippen. Het is een bekende en populaire blend die niet teleurstelt.
Integendeel! Hij bestaat voor 20% uit grain en 80% malt en rijpte minstens 7
jaren op oloroso sherryvaten. We proberen een recente botteling uit 2017.

De neus is zijdezacht op semoulepap met rozijntjes,
honing en ontbijtgranen, mandarijntjes, chocolade met pralinévulling en
gebakken appeltjes met kaneel. Banaan en perzik. Minder floraal dan vorige
edities. Erg, erg lekker.

Op smaak is hij fruitig en zoet, maar met een scherp
kantje. Opnieuw perzik, maar ook duidelijke toetsen van hout, wat ik bij vorige
edities dan weer minder had. Honing en bakkerijkruiden. Sultanas? Ik beken dat
ik een tikkeltje teleurgesteld ben, na die geweldige neus.

De afdronk is middellang, begint zoet, maar wordt snel
drogend en licht bitter.

Het begon zo mooi op de neus, maar op smaak en in de
afdronk liet deze batch toch wat steken vallen naar mijn (on)bescheiden mening.
Desalniettemin blijft het zeker waar voor je geld.

81/100

Geproefd door
Mark Dermul op 18-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Teeling Brabazon 2

Tasting Notes Posted on 21/03/2018 07:32

Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: Teeling Brabazon, batch 2, 12.500 bts
Kleur: oud goud
ABV: 49.%

Pareltje

De eerste Brabazon, die in maart 2017 verscheen, was een
beetje een vreemde whiskey, want gerijpt op allerlei sherryvaten die zoetigheid
met verbrand rubber combineerde. Maar al snel vond ik hem erg lekker, hoewel
atypisch. Deze tweede batch, die in augustus 2017 het levenslicht zag, rijpte
dan weer op portvaten. De whiskey rijpte tussen de 8 en 16 jaar op een
combinatie van Tawny Port, Ruby Port en White Port. Als ik me goed herinner, is
hij vernoemd naar Chambré Brabazon, een politicus uit de 17e Eeuw,
maar ik kan me vergissen. Ik ben benieuwd!

Hola, deze neus is echt de moeite! Flink donkerzoet op
pruimen, rozijnen en vijgenconfituur, flink wat gedroogde ananas en aardbeien,
maar daarnaast ook heerlijke citrustoetsen (denk pompelmoes en mandarijn). Hij
ruikt stroperig zoet. Chocoladekoekjes. Heerlijk.

Op smaak is hij effectief stroperig, maar ook flink
kruidig. Naast ahornsiroop, kandijsuiker en nootmuskaat krijg ik pruimen,
bosbessen, vijgen en aardbeien in een stoofpotje. Flink wat toffee. Een licht
zilt randje komt verrassend sterk opzetten, maar het werkt prima! De eik geeft
hem een drogend element. Wederom heerlijk.

De finish is ronduit schitterend. Zoet versus zilt,
drogend kruidig en erg lang.

De portovaten hebben de mout niet helemaal ingepakt, maar
spelen een erg belangrijke rol, wat van deze whiskey een pareltje maakt. Pakweg
70 EUR en elke cent waard.

87/100

Geproefd door
Mark Dermul op 05-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).