Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

BenRiach Soirée met Billy Walker

Events Posted on 27/06/2014 18:20

Op woensdag 24 juni was ik te gast op een heuse Soirée ter promotie van de range van BenRiach. Premium Spirits, onder leiding van de immer sympathieke Claudia Hamm, had hiervoor alles uit de kast gehaald en de prachtige veranda van het Kasteel Tivoli in Mechelen omgetoverd tot een leuke plek om met gelijkgezinden, quasi allemaal professionele cliënten, BenRiach te (her)ontdekken.

Ik had blijkbaar, compleet ongewild, een polemiek op gang had gebracht door mijn whereabouts op Facebook te posten. Er waren namelijk een aantal mensen, die in alle eerlijkheid een pak meer met whisky in het algemeen en met BenRiach in het bijzonder te maken hebben, niet onmiddellijk op de gastenlijst gezet. Er werd blijkbaar op enkele lange tenen getrapt. Dat was niet mijn bedoeling en ik kan uiteraard geen verantwoordelijkheid nemen voor het feit dat ik wél werd gevraagd en een aantal anderen niet. Het was alleszins gespreksonderwerp numero uno bij iedereen die me de hand schudde bij aankomst. Het was als een lopend vuurtje rond gegaan. Enige hilariteit was dan ook niet van de lucht, natuurlijk.

Enfin, moving on. Na de introductie door Claudia (en ze mag echt wel trots zijn op haar Nederlands, het was bijzonder goed) kwam Billy Walker, de grote man achter BenRiach (en natuurlijk ook GlenDronach en Glenglassaugh) even aan het woord. Ik had hem eerder al gestrikt voor een kort gesprekje en liet hem tevens enkele flessen BenRiach signeren, wat hij met veel plezier deed.

In zijn korte toespraak, in sappig Scottish uiteraard, roemde hij niet alleen Premium Spirits, maar ook de Belgische consumenten in het algemeen. België is voor BenRiach blijkbaar een uitgesproken interessante testmarkt, waar nieuwe producten altijd aanslaan. Hij introduceerde tevens zijn Global Brand Ambassador Stuart Buchanan, die het woord dan overnam en in duet met Claudia een korte powerpoint presentatie toonde waarin de geschiedenis van BenRiach nog even kort geschetst werd.

Ondertussen, dat mag gezegd, was de bar al geopend en kon men naar hartenlust genieten van de grote selectie BenRiach single malts die gepresenteerd werden. Aan het einde van de presentatie werden de gasten dan uitgenodigd om van het geweldige buffet te genieten.

En tijdens dat buffet kon je proeven wat je maar wilde. Ik koos voor kleine proevertjes van deze selectie:

BenRiach 12 Year Old Horizons

BenRiach 15 Year Old Tawny Port Wood Finish

BenRiach 15 Year Old Dark Rum Wood Finish

BenRiach 20 Year Old

BenRiach 25 Year Old

BenRiach Birnie Moss

BenRiach 13 Year Old Maderensis Fumosus

BenRiach 17 Year Old Septemdecim

Na het buffet was het tijd voor een speciaal dessert… Iedereen kreeg een uniek drammetje ingeschonken, nl. van het eerste distillaat sinds de overname in april 2004. Deze tienjarige werd op vatsterkte gepresenteerd en zal zeer binnenkort verkrijgbaar zijn als officiële botteling om de tienjarige verjaardag van BenRiach onder het nieuwe bestuur te vieren.

Om de avond af te sluiten werd nog een kleine kwis georganiseerd. Wie goed opgelet had tijdens de presentatie van Claudia en Stuart had geen moeite om de vragen op te lossen. De winnaars kregen een fles whisky of een geborduurd polo. Leuke incentives, toch? Na nog wat napraten (en een hoognodig glas water) was het tijd om stilaan de terugrit van Mechelen naar Gent aan te vatten.

Graag wil ik Premium Spirits – in het bijzonder Willem – van harte bedanken voor de uitnodiging. Het was een bijzonder leuke avond met heel wat bekende gezichten (Jeroen, Bart, Dirk, Peter, Chris, Danny, Geert, Stef, Krien, Jan, Serge en nog zoveel meer) en vooral veel vloeibaar lekkers.

May the Malt be with you!



Port Ellen 32 Year Old 1982 Malts of Scotland

Tasting Notes Posted on 27/06/2014 07:36

Bottelaar: Malts of Scotland
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Ellen 32
Year Old 1982/2014 Malts of Scotland ‘Warehouse Diamonds’, Bourbon Hogshead
#MoS14021, 145 bts
Kleur: oud goud
ABV: 57,9%

Heerlijk

De laatste fles uit
de nieuwe lenterelease van Malts of Scotland is er weer eentje om duimen en
vingers bij af te likken: een Port Ellen van 32 jaar oud. Nog steeds 57,9% ABV,
dus dat beloofd. Hij werd gebotteld in de Warehouse Diamonds-reeks. Dit is al
de 35e Port Ellen die ik aan de lippen zet. Lucky me!

Kamfer en munt
spreken als eerste op deze neus, die het midden houdt tussen zoet en zilt.
Flink wat gember ook, wat vanille, alvorens het typische zeezout zich
manifesteert. Dit is alleszins uitzonderlijk, maar wel heel lekker. Snuiftabak
en gekonfijte appelsien zorgen voor een extra zoetje. Na enkele ogenblikken
wordt hij zelfs heel romig, bijna waxy.
Licht overrijpe banaan? Zeer mooi! Ik maak van mijn hart een steen en doe er
toch wat water bij. Dan krijg ik nog meer snuiftabak en een hint van plasticine.
Dat had ik beter niet gedaan.

De aanzet is
inderdaad heerlijk romig en zoet, op citroengras en gekonfijte appelsien,
alvorens de turf het hoge woord gaat voeren. Flink rokerig en zilt op de tong.
Mooi gepeperd ook, met een hint van chili. Opnieuw gember, opgeleukt met een
beetje zoethout. Verdund krijg ik iets meer eik, maar wordt ook het zilt meer
uitgesproken.

Heerlijk lang,
rokerig en zilt.

Tja, wat kan ik daar
nog aan toevoegen? Heerlijke Port Ellen, maar best geen water aan toevoegen! Net
geen 800 EUR, wat de nieuwe norm is voor Port Ellen. Jammer, want dit is een
geweldige whisky. Maar geen whisky voor iedereen, ben ik bang (wat de prijs
betreft).

91/100

Geproefd
door Mark Dermul op 21-06-2014
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).