Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Edradour 7 Year Old 2003 Natural Cask Strength 1st Release

Tasting Notes Posted on 21/01/2014 17:48

Distilleerderij: Edradour
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Edradour 2003/2010 Natural Cask Strength, 1st Release, Bourbon Cask, 1545
bts
Kleur: stro
ABV: 57,4%

Water

Edradour heeft een
ietwat dubieuze reputatie. Een beetje zoals Auchentoshan (ik zal het maar zelf
zeggen). Daarom ga ik deze week niet anders dan Edradour en Ballechin proeven.
Dat zou wel eens een hele lange week kunnen worden. Of misschien wordt ik wel
zeer aangenaam verrast. Wie weet? Beginnen doen we met deze 1st Release uit de
Natural Cask Strength reeks, een 7-jarige uit 2003.

De neus is eerder
scherp en licht chemisch op luchtverfrisser uit een spuitbus, die de aandacht
wat afleidt van de zoete tonen, zoals vanille en honing. Iets sterk floraal
ook. Met wat handwarmte verdwijnt dat wel om plaats te maken voor appel, limoen
en mandarijn en wat later ook toffee en marsepein. Met water wordt hij wel
stukken beter. Zoeter en fruitiger. Fris met citroen, kokosnoot en bloemsuiker.

Op smaak is hij wel
onmiddellijk mierzoet, maar oh, zo gepeperd. Kaboem! Een trap tegen je tanden.
Hij schroeit, dus hier moet wat water bij. Maar alvorens ik dat doe nog snel
even groene appels en chilipepers opschrijven. Met water? Toegankelijker, maar
toch blijft hij scherp gekruid. Een beetje te scherp, naar mijn smaak.

Lange finish die je
mond helemaal droog achterlaat.

Dit is de eerste
release van een reeks die Edradour in 2003 te slapen legde. Moet absoluut water
hebben! Pakweg 55 EUR.

82/100

Geproefd
door Mark Dermul op 03-12-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Jan’s Birthday Extravaganza

Events Posted on 21/01/2014 07:30

Het was alweer bijna twee jaar geleden, maar voor zijn 45e verjaardag vroeg mijn whiskygabber Jan of ik hem en zijn vrienden nog eens op een leuke tasting kon vergasten. Uiteraard, zou ik zo zeggen! Jan bezorgde me een lijst van zijn flessen met de opdracht hier een line-up uit samen te stellen én er een hapje bij te serveren. Tja, dat eerste was makkelijk, maar voor het tweede deed ik met veel plezier een beroep op onze Chef-zonder-Restaurant Inge Lanckacker.

De line-up bestond uit deze:

1. Auchentoshan 21 Year Old

2. Glen Marnoch 18 Year Old

3. Benromach Sassicaia Wood Finish

4. Blanton’s Single Barrel Bourbon

5. Mystery Dram

6. Highland Park 15 Year Old Loki

7. Ian MacLeod’s Islay 8 Year Old ‘As We Get It’

8. Laphroaig Cairdeas Feis Ile 2012

Na de hartelijke ontvangst door Katrien, die zich ontpopte tot een heuse gastvrouw cum barkeeper (ze schonk heerlijke gin & tonic aan de Bobettes – ja, ze kregen er maar ééntje!), gingen we aan de slag.

Inge serveerde een tartare van rauwe scampi gegaard in spirit en de toon was gezet. De Auchentoshan 21 Year Old behoeft natuurlijk nog weinig introductie. Maar we kozen wel voor de 21 Year Old, wat toch meteen een klepper is in de core-range van deze Lowland distilleerderij. Hij viel dan ook meteen in de smaak. Mooie opener.

Over de Glen Marnoch 18 Year Old zijn de meningen verdeeld wat de herkomst betreft. Qua smaak was iedereen het er wel over eens dat dit best een lekkere whisky is. De Glen Marnoch wordt verkocht via de Aldi supermarkten in het Verenigd Koninkrijk. Rumor has it dat dit een vermomde Dalmore is. Hij werd vergezeld van een heerlijke bavarois van meloen.

Daarna toverde Inge kleine Boules de Berlin met abrikozenconfituur op tafel, die perfect samengingen met de naar aardbeien smakende Benromach Sassicaia Wood Finish. Die had immers een finish gekregen op Italiaanse wijnvaten.

Maar de beste match, wat mij betreft, zat hem toch in de zoete Blanton’s Single Barrel Bourbon waartegenover Inge een stukje peperkoek met een chocoladecrème met een vleugje tabak plaatste. Outstanding!

Alvorens we aan de pauze begonnen, schonk is nog een mystery dram die Jan had uitgekozen. Pas na het proeven mochten de gasten (mezelf inclusief) weten dat het ging om een Buffalo Trace Single Oak Project botteling. En aangezien Jan in ’69 geboren is, had hij een flesje van Cask 69 op de kop getikt. Hij was zeker niet slecht, maar de algemene teneur was dat hij ook niet geweldig was. Een cake met banaan maakte één en ander goed.

Na de pauze begonnen we dan aan het serieuzere werk, bij wijze van spreken. De Highland Park 15 Year Old Loki, die deel uitmaakt van de Valhalla Collection waar binnenkort de Freya van gelanceerd wordt, kon op algemene goedkeuring rekenen en was ook voor mij persoonlijk de beste van de avond. Een pompelmousse met gedroogde appel en drop zette de smaakpapillen opnieuw op scherp.

De voorlaatste was een jonge, flink geturfde en hoogalcoholische Islay van Ian MacLeod. In hun As We Get It reeks gaat het steeds om single casks op vatsterkte, zonder koelfiltratie of kleuring. Dit was zeer waarschijnlijk een Laphroaig. De zwarte praline met peated whisky, afgetopt met wat grof zeezout, bracht de groep haast in vervoering. Dat is ongetwijfeld de specialiteit van Inge, haar heerlijke whiskypralines. En Jan heeft voor zijn verjaardag een doosje gekregen, de gelukzak (nou, ja, ik ook, dus ik klaag niet).

Afsluiten deden we met de Laphroaig Cairdeas Feis Ile 2012, een rokerige doch zeer drinkbare Laffie die goed tot zijn recht kwam met de vijgencracker met gedroogde ham.

Het leuke aan zo een gemixte groep met verschillende achtergronden qua whiskykennis en –voorkeuren is dat je steeds een verrassende uitslag krijgt wanneer je een top drie laat samenstellen door middel van handopsteking. Dat was aan het eind van deze Birthday Tasting niet anders, met een ex aequo op de derde plaats.

TOP 3

1. Highland Park 15 Loki

2. Auchentoshan 21

3. Laphroaig Cairdeas & Benromach Sassicaia

Rest er enkel nog mijn goede vriend Jan en zijn Katrien van harte te bedanken voor de gezellige avond, de samples (waaronder zes gins!) die we mee naar huis kregen alsook de geweldige geschenken voor mijn Auchentoshan verzameling! Je had dat niet moeten doen, bla bla bla. Ik ben blij dat je het gedaan hebt!

En uiteraard moet ik ook een groot woord van dank uitspreken aan Inge, die er telkens weer in slaagt (zowel met haar heerlijke hapjes als haar sprankelende persoonlijkheid) de tasting naar een hoger culinair niveau te verheffen.

May the Malt be with you!