Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

BOEK: De chemie van Schotse maltwhisky

Media Posted on 16/11/2013 16:16

Dit boek van Robin Brilleman, de man achter het Whisky
Informatie Centrum Nederland, zou eigenlijk standaard leesmateriaal moeten zijn
voor alle liefhebbers van whisky. Het was de titel die me er eigenlijk van
weerhield het te lezen. Ik dacht dat het een saaie, wetenschappelijke
uiteenzetting zou worden van het chemische proces dat gepaard gaat met
whiskyproductie.

Niets is minder waar. In deel 1 van het boek, over het
productieproces, gaat Brilleman in detail kijken naar de grondstoffen (water, gerst,
gist, turf, kolen, hout en karamel) en het proces (mouten, brouwen,
distilleren, rijpen en bottelen). Daarmee zijn meteen de eerste 130 pagina’s
van het 158 pagina tellende boek gevuld. In deel 2, aroma’s uit maltwhisky,
wordt wat dieper ingegaan op diverse soorten aroma’s die in maltwhisky te
vinden zijn (hout-, zwavel-, fruit-, planten-, rook- en zuivelaroma’s) en hoe
die chemisch ontstaan.

Alles bij elkaar heb ik enorm genoten van dit boek en
er zelfs nog één en ander van opgestoken.

Aanrader.

De chemie van Schotse maltwhisky

Robin Brilleman

158 pag, hardback

ISBN 978-90-813054-1-9

Verkrijgbaar bij Anverness



BenRiach 21 Year Old 1992 PX Sherry Finish

Tasting Notes Posted on 16/11/2013 08:01

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 21 Year Old 1992/2013 Batch 10, Pedro Ximenez Sherry Finish, cask
#986, 312 bts
Kleur: hoestsiroop
ABV: 53,3%

Hoestsiroop

Deze BenRiach maakt deel uit van de Batch 10
single cask release van eerder dit jaar, gestookt in 1992 en afgelopen zomer
gebotteld. Hij komt uit een single cask en kreeg king of sherry finish mee. PX, dus. De vatsterkte liegt er niet om.
En het hoestsiroopachtige kleurtje al evenmin.

Jawadde! De neus is een feest. Flink zoet op
de usual suspects als het op sherry
gaat: sultanas, espresso, dadels, vijgen, opgelegde rozijnen en meer van dat
lekkers, maar dan allemaal van de hoogste plank. Flink wat kaneel, hint van
kruidnagel, toets van balsamico. Luikse perensiroop. Gestoofde appels. Heerlijk
is dit.

Volle en romige smaak met flinke fruitigheid
op de tong in de vorm van gekarameliseerde appelsien, donkere chocolade,
hoestsiroop (gene zever), verse tuinkruiden en pruimenlikeur. Dit is groots. De
PX drukt zijn stempel onmiskenbaar en wie kan daar wat op tegen hebben als het
resultaat zo succulent is?

Lange, warme, zoete, kruidige, geweldige
finish!

Yep, dit is het betere werk van BenRiach. Een
bijzonder lekkere PX toets. Bedankt, Jeroen!

90/100

Geproefd
door Mark Dermul op 14-11-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).