Dit boek van Robin Brilleman, de man achter het Whisky
Informatie Centrum Nederland, zou eigenlijk standaard leesmateriaal moeten zijn
voor alle liefhebbers van whisky. Het was de titel die me er eigenlijk van
weerhield het te lezen. Ik dacht dat het een saaie, wetenschappelijke
uiteenzetting zou worden van het chemische proces dat gepaard gaat met
whiskyproductie.
Niets is minder waar. In deel 1 van het boek, over het
productieproces, gaat Brilleman in detail kijken naar de grondstoffen (water, gerst,
gist, turf, kolen, hout en karamel) en het proces (mouten, brouwen,
distilleren, rijpen en bottelen). Daarmee zijn meteen de eerste 130 pagina’s
van het 158 pagina tellende boek gevuld. In deel 2, aroma’s uit maltwhisky,
wordt wat dieper ingegaan op diverse soorten aroma’s die in maltwhisky te
vinden zijn (hout-, zwavel-, fruit-, planten-, rook- en zuivelaroma’s) en hoe
die chemisch ontstaan.
Alles bij elkaar heb ik enorm genoten van dit boek en
er zelfs nog één en ander van opgestoken.
Aanrader.
De chemie van Schotse maltwhisky
Robin Brilleman
158 pag, hardback
ISBN 978-90-813054-1-9
Verkrijgbaar bij Anverness