Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Isle of Jura 12 Year Old Elixir

Tasting Notes Posted on 05/10/2013 15:48

Distilleerderij: Isle of Jura
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Isle of Jura 12 Year Old Elixir
Kleur: brons
ABV: 46%

Kastanjes

Precies een jaar geleden proefde ik de Jura 12 Elixir, toen weliswaar
gebotteld in een flesje van 35cl op 40% ABV, speciaal voor de Britse keten Sainsbury.
Toen zes maanden later een wereldwijde release volgde, bleek het plots om een
botteling op 46% te gaan. Daar wilde ik wel een sample van. Dus wendde ik mij
tot Jura Glenn, die me prompt een sample bezorgde.

Citrus en boter, dat zijn de eerste twee
aroma’s die ik ontwaar op deze romige neus. Dan komen hazelnoten en
tabaksbladeren er door heen. Zacht gekruid. Er zit een heerlijk bitterzoet
randje aan als van grapefruit of Sevilla-appelsienen. Licht bitter van
kastanjes, wat ik bij de 40% versie ook al had. En een heel klein beetje zilt.
Deze is voller en beter dan zijn kleine broertje.

Lekker olieachtig en prikkelend op de tong.
Kruidiger dan op de neus. Zwarte peper, gember en een mespuntje kruidnagel.
Mooi rokerig randje. De invloed van de sherryvaten is hier heel duidelijk.
Honing, koffie en pijptabak. Citroentaart en orangettes. Midpalate wordt hij
licht bitter.

Dat zet zich door in de middellange finish,
waarin vanille en turf langzaam doven.

Het hogere alcoholpercentage geeft deze
Elixir meer punch en meer rondingen, wat hem duidelijk ten goede komt. Rond de
35 EUR.

82/100

Geproefd
door Mark Dermul op 13-07-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Wings Transport Tasting II

Events Posted on 05/10/2013 08:13

Eind vorig jaar was ik te gast
in de kantine van FC Wintam om medewerkers, vrienden en kennissen van Wings Transport een initiatietasting te geven. Dat was een groot
succes.

Dit jaar zou ik hen kennis laten
maken met het gerstenat uit andere delen van de wereld. Het thema van deze
tasting was dan ook ‘Reis om de Wereld in Zeven Drams’. De line-up bestond uit:

Tullamore Dew: een licht
aperitiefje uit Ierland
Isle of Jura 16 Year Old: het betere werk uit Schotland
1792 Ridgemont Reserve: Amerikaanse zoetekauw
Goldlys 12 Year Old Amontillado Finish: pattriotisme in de fles

PAUZE

Yamazaki 12 Year Old:
complexiteit uit het land van de rijzende zon
Amrut Fusion: een krachtige Indiër
Ardbeg Correyvreckan: geturfd Schot in de roos

Hoewel er heel wat nieuwe
gezichten in het publiek zaten, was het toch fijn om ook enkele oude bekenden
tegen te komen. Yannick en zijn bende (‘Het Luidruchtige Hoekje’) alsook Johan
die tijdens de vorige tasting de hoofdvogel afschoot door te zeggen dat hij
‘zijn bomma’ op de neus van een bepaalde whisky kreeg.

Steven en Veerle zorgden opnieuw
voor de hapjes die bij de whisky’s gepresenteerd werden en net als de vorige
keer op heel wat enthousiasme konden rekenen. De Tullamore Dew werd ervaren als
een goeie opener, licht maar wel smaakvol en goed om de mond voor te bereiden
op wat volgen zou. De Jura 16 werd algemeen goed ontvangen en als complex en kruidig
ervaren. De Ridgemont Reserve, daarentegen, werd door dit publiek niet
gewaardeerd. Te zoet en te plakkerig. De Belgische inzending kon dan weer wel
op goede kritieken rekenen.

Na een korte pauze gingen we dan
aan de slag met de grote jongens. De Yamazaki 12 werd meteen de hemel
ingeprezen omwille van zijn geweldige neus en smaak, terwijl de Amrut Fusion zo
goed als even sterk werd beoordeeld. Maar de Ardbeg kon toch op het meeste
jubel rekenen. Dit publiek houdt duidelijk van turf (op één uitzondering na,
die hem als ‘walgelijk’ omschreef en toegaf niets met geturfde whisky’s te
hebben).

Traditiegetrouw werd na afloop
een top drie samengesteld door middel van handopsteking. Dit was het (niet
verrassende) resultaat:

Ardbeg op één
Yamazaki op twee
Amrut op drie

Daarop werd besloten dat we over
een klein half jaar een Peaty Party zullen houden met bijpassende kazen. Ik
kijk er alvast naar uit.

Aangezien mijn makker Bart daags
nadien een whiskybar zou gaan bemannen in Dendermonde vroeg hij mij of het
mogelijk was diezelfde avond nog de glazen langs te brengen. Zo gezegd, zo
gedaan. Maar wie Bart een beetje kent, weet dat hij daar niet op een kwartier
buiten is en steeds een geweldige dram (of twee, of drie, of vier) krijgt
voorgeschoteld. Dat was deze keer niet anders. Een gezellige babbel ging
gepaard met deze crackers!

Glenlochy 30 Year Old 1963/1993 Signatory
Vintage, sherry cask 762
Strathisla 33 Year Old 1963/1996 Gordon & Macphail
Caperdonich 34 Year Old 1972/2007 Duncan Taylor Rare Auld, cask 3246
Ardbeg 21 Year Old 1991/2012 Cadenhead’s Authentic Collection

Een geweldig einde van een
geweldige avond, zoveel is zeker.