Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Scapa Distillery

Distilleerderijen Posted on 05/09/2013 18:33

Scapa Distillery
Scapa Flow, Kirkwall
Orkney KW15 1SE
Scotland
Tel +44 1856 876 585
www.scapamalt.com

De Andere Orkney
Distilleerderij

Zeg
Orkney of Kirkwall en je zal Highland Park als antwoord krijgen. Nochtans heeft
Orkney nog een twee, duidelijk minder bekende, distilleerderij. Scapa werd
opgericht door John T Townsend in 1885 en ligt aan de befaamde Scapa Flow, waar
Churchill zijn zogenaamde Barriers liet optrekken door Italiaanse krijgsgevangenen
tijdens de Tweede Wereldoorlog (de Italiaanse kapel die ze naderhand optrokken
is nu een echte trekpleister voor toeristen).

Scapa
Distillery Company Ltd werd opgericht in 1919, maar ging failliet in 1934. John
& Maurice Bloch (die al Glengyle en Glen Scotia in Campbeltown bezaten),
namen de boel in 1936 over om hun blend Ambassador van de nodige malt te
voorzien. Ergens rond 1954 verkochten ze de distilleerderij door aan Hiram
Walker & Sons, die één van de spirit stills verving door een zogenaamde
Lomond Still in 1959. Hierdoor konden verschillende soorten malt geproduceerd
worden voor verschillende blends. In 1980 werden de platen er echter
uitgehaald, waardoor de Lomond Still vandaag de dag min of meer werkt als een
gewone pot still.

Scapa
gebruikt het heldere water uit de Lingo Burn voor haar productie. Tot 1962 had
Scapa overigens ook zijn eigen moutvloer met de zogenaamde Saladin Box. Er is
één wash still en één spirit still. Ze produceert ongeveer een miljoen liter
per jaar. Vandaag de dag werkt er maar een kleine ploeg. Slechts drie mensen
zijn er full time aan de slag: John Pirie, Michael Swanney en Bryn Ross. Hun
manager, Stuart Pirie, komt maar een paar keer per jaar naar Orkney. Hij
verdeeld zijn tijd over drie distilleerderijen: Scapa, Aberlour en
Glenallachie. De distilleerderij is niet open voor het publiek.

Range

Op
dit ogenblik wordt enkel de 16 Year Old officiëel gebotteld, hoewel Chivas
Brothers ook een Cask Strength Edition op de markt heeft. Daarnaast is er nog
de 25 Year Old uit 1980.

De
onafhankelijke bottelaars, met de usual
suspects
Signatory, Gordon & Macphail en Douglas Laing op kop, hebben
hun weg naar Scapa wel gevonden.



Longmorn 36 Year Old 1976 Malts of Scotland

Tasting Notes Posted on 05/09/2013 07:32

Distilleerderij: Longmorn
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Longmorn 36 Year Old 1976/2013 Malts of Scotland, bourbon hogshead
#13029, 143 bts
Kleur: oud goud
ABV: 53,7%

Virtuoos

De laatste Longmorn die ik in dit straatje
aan de lippen zet, is de nieuwste van Malts of Scotland. En wat voor één! Maar
liefst 36 jaar oud uit het legendarische (althans voor Longmorn) topjaar 1976.
Zet je schrap!

Tropisch fruit komt je neusvleugels dartel
tegemoet in deze best romige neus. Abrikozen, meloenen, ananas, hij heeft het
allemaal en meer. Apfelstrüdel, mango, kokosnoot. Het geheel is gekruid met
flink wat nootmuskaat en zoethout en een toefje gember. Wat chocolade en
honing, ook. Top!

Het eerste wat op het palate opvalt zijn de
kruiden. Gember is meer uitgesproken, nu, maar vooral witte peper en een
muntblaadje dat hem lekker fris maakt. Het fruit evolueert naar fruittaart.
Appelcake met bloemsuiker. Krijgt dan een licht bitter randje als van pompelmoesschil
en Seville-appelsienen. Orangettes! De eik speelt tweede viool, maar is
duidelijk een virtuoos. Heerlijk.

De afdronk is bijzonder lang en geeft nu toch
wat meer hout, zonder over de top te gaan. Hij blijft fruitig en zoet.

Ik geef toe dat 250 EUR niet goedkoop is,
maar deze malt is dan ook absolute top.

90/100

Geproefd door
Mark Dermul op 01-09-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).