Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Balmenach Distillery

Distilleerderijen Posted on 19/07/2013 18:02

Balmenach Distillery
Cromdale, Grantown-on-Spey
Morayshire PH26 3PF
Scotland
+ 44 1479 872 569

McGregor

In
1824 kreeg James McGregor voor Balmenach een vergunning om te stoken (naar
aanleiding van de Excise Act), maar de distilleerderij was al langer, zij het
wel illegaal, actief in de regio. De familie McGregor bestuurde de
distilleerderij tot 1922, wanneer ze verkocht werd aan een groep blenders.

De
Speysider zou nog een paar keer van eigenaar veranderen voordat ze in 1997 tot
Inver House Distillers zou gaan behoren. Ondertussen was er wel heel wat
gebeurd.

In
1962 werd het aantal still van vier naar zes opgetrokken en twee jaar later
werd een Saladin box geïnstalleerd, die tot midden jaren ’80 in gebruik bleef.
In 1993 was ze in de mottenballen gelegd United Distillers (nu Diageo), maar
werd door Inver House pas in maart 1998 terug geopend.

Caorunn

Balmenach
produceert zo’n 2 miljoen liter alcohol per annum in een ritme van vijf dagen
per week. Meer dan 99% daarvan is uitsluitend bestemd voor blends.

In
2009, echter, installeerde Balmenach een tweedehands still om gin te stoken.
Die wordt ondertussen vermarkt onder het merk Caorunn. Ze zijn daarmee niet de
enige natuurlijk. Denken we maar aan de Botanist Islay Gin die Bruichladdich
produceert.

Range

Naast
een semi-officiële 12 Year Old in de Flora & Fauna-reeks zijn er nog twee
Highland Selection bottelingen (een 27- en 28-jarige uit resp. 1973 en 1972,
gebotteld in 2000), maar daar houdt het verhaal van de officiële bottelingen
op.

Gelukkig
kan je Balmenach wel ontdekken dankzij de onafhankelijke bottelaars zoals
Adelphi, Blackadder, Cadenhead, Gordon & Macphail en de Scotch Malt Whisky
Society. De bekendste is misschien wel de Deerstalker-botteling.



Ginger Grouse

Tasting Notes Posted on 19/07/2013 07:40

Brouwerij: Matthew Gloag & Sons Ltd
Regio: Schotland
Fles: Ginger Grouse, 500ml
Kleur: zonlicht tot goud
ABV: 4,0%

Canada
Dry met een Twist

De bekende blend The Famous Grouse, in Glenturret gestookt, is verwerkt in dit lichte
gemberbiertje. Het goedje werd begin dit jaar gelanceerd, maar het was wachten
tot de zon een beetje scheen om hem te proeven. De kraag die ontstaat bij het
schenken is al weer weg, nog voordat je het glas hebt neergezet. Maar dat is
omdat gemberbier niet echt bier is. Het werd oorspronkelijk in Suriname
ontwikkeld en bevat voornamelijk water, suiker, citroenzuur en gember. Deze
Ginger Grouse bevat daarnaast dus ook wat whisky.

Dit ruikt inderdaad naar limonade en is
lekker zoet. Verfrissend, moet ik zeggen. Limoen. Citruszuur zoals je ook vindt
in zure hosties, u weet wel, de snoepjes.

Fris met een licht bitter randje.
Dorstlessend. Opnieuw heel veel citroen en een beetje karamel. Maar de whisky
proef ik niet, hoor. Canada Dry met een twist.

Van een afdronk is hier geen sprake.

Wie een lekker verfrissend drankje wil, komt
hier aan zijn trekken. Wie op een biertje had gehoopt of dacht de whisky
effectief te proeven, komt bedrogen uit. Bedankt, Imanuel.

Geproefd
door Mark Dermul op 22-06-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).