Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Start to Cognac – verslag

Events Posted on 11/07/2013 17:42

Op
donderdag 4 juli was ik te gast op de seizoensafsluiter van The Bonding Dram.
Maar deze keer geen whisky, maar cognac (hoewel hij toch een whisky op het menu
had gezet aan het einde van rit – en wat voor één!). De verlofperiode was al
aangebroken en dat was er aan te zien. We waren maar met een 15-tal aanwezigen,
stuk voor stuk habitués.

Jeroen
had zich goed voorbereid, notities gemaakt en was zelfs naar de bibliotheek
geweest. Hij kon dan ook met kennis van zaken spreken. Laat ons beginnen bij
het begin.

Cognac
is een beschermde naam, zoals champagne of mattentaart dat ook is. Het is een
product dat in Frankrijk wordt verkregen door dubbele distillatie van witte
wijn, gerijpt op eikenhouten vaten. Dat is misschien wat kort door de bocht,
maar toch de kern van de zaak.

De
streek waar cognac wordt gestookt ligt in de omgeving van – of wat had u
gedacht – Cognac, waarbij de regio nog eens verder opgedeeld wordt in Grande
Champagne (de beste druiven), Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois
en tot slot Bois Ordinaires.

Landy VS, 40%

De
Landy Very Superior rijpte twee jaar. Hij was initiëel best fruitig en zoet op
appels, druiven, parma violetten en vijgen, maar toch met een ietwat scherpe
afdronk. Op het einde van de avond schoot er weinig goeds over in het glas (hij
rook zelfs naar babykots), dus deze moet je schenken en onmiddellijk drinken!
(27 EUR)

Landy VSOP, 40%

De
Landy Very Superior Old Pale rijpte al 4 jaar en is stukken beter dan zijn
jongere broertje. Rabarber, parma violetten en kweepeer, zeer stroperig in de
mond met een zachte finish. (36 EUR)

H by Hines VSOP, 40%

H
by Hines is een cognac die wordt samengesteld door wijnen uit Grande Champagne
(51%) en Petit Champagne (49%). Lekkere abrikozen en appelsien, maar ook anjers
en vanille. Lekker kruidige en lange afdronk. Goed spul. (36 EUR)

Landy XO, 40%

De
XO verwijst naar Excepetionally Old of uitzonderlijk oud. In dit geval 6 jaar
of meer. De fles veroorzaakte algemene hilariteit omdat er, afgezien van een
gekke rode flosj ook een met bladgoud gemaakte dop op stond in de vorm
van een windhond met de staart tussen de benen. Waar de staart tussen de benen
verschijnt was reden genoeg voor een aantal aanwezigen om hun fantasie op hol
te laten slaan. Tsssk, tsssk! Enfin, op de neus een mix van
Seville-appelsienen, guimauve, zuurdesembrood en donker fruit. Ditto op smaak
en in de lange, mierzoete afdronk. Zeer goed, maar wel duur. (84 EUR)

Gabriel & Associes Fins Bois, 40%

Deze
cognac is samengesteld uit Fins Bois wijnen en dus nog het best te vergelijken
met een single malt, zeg maar. Wat simplistisch uitgedrukt, ongetwijfeld, maar
u begrijpt wat ik bedoel. Zoete spekken, siroop en groene kruiden, maar toch
een ietwat sobere smaak en middellange afdronk. (43 EUR)

Gabriel & Associes Grande Champagne, 40%

We
blijven nog even bij dezelfde producent, maar proeven een cognac die
uitsluitend bestaat uit wkjnen van de Grande Champagne wat dus het betere werk
vertegenwoordigd. Granny Smith appels, pruimenlikeur en vers leder op de neus
wat zich verder zet op smaak en in de lange, lekkere finish. (46 EUR)

Maison Guerbé 8 Year Old, Cadenhead’s, 57,9%, 426 bts

Een
onafhankelijke botteling van cognac, meer dan 8 jaar gerijpt en op vatsterkte,
dus een flinke XO. Hoeft het te verbazen dat hier reikhalzend naar werd
uitgekeken door de verzamelde proevers? Op de rijke en aromatische neus heel
wat kruisbessen, rum, anijs, banaan en abrikozen. Hij is stevig in de mond,
natuurlijk, en best gekruid en wordt (vind ik persoonlijk) nog met een beetje
water. Hij was met grote voorsprong de favoriet van de avond. Iemand sneerde
nog grappend naar de officiële bottelingen, naar aanleiding van deze
vatsterkte, ‘al dienen slappe brol!’ tot algehele hilariteit van de groep.

Na
een korte pauze werd onderstaande top drie samengesteld (met tussen haakjes
mijn persoonlijke top drie die licht afwijkt).

1) Maison Guerbé 8 Year Old, Cadenhead’s (ditto)

2) H by Hines
VSOP (Gabriel & Associes Grande Champagne)

3) Gabriel &
Associes Grande Champagne (H by Hines VSOP)

Maar
zoals reeds gezegd, had Jeroen nog een toetje bij, waar we gretig van gesmuld
hebben. En omdat SV uit La Douce France hem 91 punten

Bowmore 17 Year Old 1996 The
Whisky Agency ‘Faces’, Refil Bourbon, 52,7%, 307 bts

Kleur:
stro

Neur:
citrus en martieme elementen, maar met een geweldig assig kantje

Smaak:
krachtig en kruidig, assen en citrus en wat tropisch fruit

Finish:
lang en rokerig, met een bitter randje op het eind

Moeilijk
te vinden, maar echt geweldig! Bedankt, Jeroen!

En
ook onze vrijpostige en vrijgevige Foamy had weer iets in de aanbieding, wat we
niet afsloegen.

Strathmill 21 Year Old 1991 Asta
Morris, 50,3%, 239 bts

Kleur:
oud goud

Neus:
natte bladeren, zoethout, drop, marsepein, thee, bruine suiker, bessen,
chocolade en nougat

Smaak:
romig en zeer fruitig met bananen en grassen en vers gebak

Finish:
lang en zoet

Zeker
niet slecht, maar wat mij betreft één van de mindere AM-bottelingen. Maar ja,
Strathmill en ik zijn geen al te dikke maatjes. Dit profiel ligt mij gewoon
niet. Of was mijn palate al naar de knoppen na al het voorgaande? Wie zal het
zeggen?

En
vlak voordat we afscheid namen van elkaar kregen we nog een straf verhaal te
horen van Jeroen. De Amerikaanse authoriteiten hadden hem namelijk op de
vingers getikt voor het feit dat hij rum uit Cuba te koop aanbood op zijn site
en dat potentieel Amerikaanse klanten die zouden kunnen aanschaffen, wat
natuurlijk een inbreuk is op het embargo. Om niet in de problemen te komen (en
van hun gezeik af te zijn), besloot Jeroen die ene fles dan maar van zijn site
te halen en te samplen. En we gingen allemaal naar huis met zo’n sample. Dat
gaat extra smaken, denk ik zo.

Laat
ik besluiten door te zeggen dat het een zeer interessante en zeker ook
leerrijke avond was, maar dat ik geen cognacdrinker zal worden, ook niet na het
betere werk van vanavond. Maar wat hebben we ons geamuseerd, zeg. Zelden zo
gelachen (ook als was ik regelmatig het mikpunt van de goed bedoelde spot –
Auchentoshan, Star Wars ga zo maar door). Nu de lange zomer (?) tegemoet en we
zien elkaar weer bij de start van het nieuwe seizoen.

May the Malt be with you!



Bier: Bourbon County Stout

Tasting Notes Posted on 11/07/2013 07:44

Brouwerij: Goose Island Beer Company
Regio: USA
Fles: Bourbon County Brand Stout 2012, 355ml
Kleur: zwart
ABV: 15%

Motorolie

Goose Island Beer Company uit Chicago in
Illinois (USA), opende zijn deuren in 1988. Het is wat men een craft beer noemt en Goose Island
bijgevolg een craft distiller of
microdistillateur. John Hall haalde zijn
inspiratie uit een reis rond Europa, waar hij heel wat bieren proefde. Hij
heeft niet minder dan 50 verschillende recepten, waaronder deze Bourbon County
Imperial Stout, die rijpte in bourbon barrels. Dit biertje werd in 1992 aan de
range van Goose Island toegevoegd en kan nog vijf jaar bewaard worden in de
fles. Zolang hoeft het bij ons niet te duren, natuurlijk. Hij giet gitzwart en
ondoorzichtig als motorolie, met een bruine kraag als van cola die betrekkelijk
snel wegtrekt.

Hij ruikt donker, als u begrijpt wat ik
bedoel. Mooie toetsen van geblakerde eik met hints van vanille, rozijnen en
dadels. Licht zurig ook. Tegelijkertijd zoet als van chocolade en geroosterde
mout. Hint van rook, helemaal achteraan. So
far so good.

Zacht en bijna stroperig, zeker voor een
bier, met amper bubbels. Ik moet weer aan motorolie denken (hoewel ik zeker ben
dat het daar niet naar smaakt – waar geen empirisch onderzoek aan te pas kwam).
Des te meer Luikse perensiroop. Koffie. Pure chocolade met flink wat verbrande
karamel. Bourbonny. Donker fruit,
opnieuw. Licht bitter en drogend naar het einde toe.

De finish is mierzoet en doe je mond helemaal
plakken.

Het lage gehalte aan koolzuur en het dikke,
romige mondgevoel maken hier allesbehalve een verfrissende pint van. Dat is dan
wellicht ook niet de bedoeling. Zeer complex en smaakvol en één van de betere
stouts die ik al proefde. Maar niet voor bij warme temperaturen.

Geproefd
door Mark Dermul op 12-06-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).