Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Elmer T Lee Kentucky Straight Bourbon

Tasting Notes Posted on 02/07/2013 17:42

Distilleerderij: Buffalo Trace
Regio: USA
Fles: Elmer T Lee Kentucky Straight Bourbon
Kleur: amber
ABV: 45%

Easy Drinking

Elmer T Lee wordt geproduceerd door de mensen
van Buffalo Trace in Frankfort, Kentucky. Het is een small batch single barrel
bourbon die genoemd werd naar de voormalige master distiller van Buffalo Trace,
die in 1949 aantrad. Elmer T Lee gebruikte een grotere hoeveelheid rogge dan
gebruikelijk is voor een bourbon.

De neus is zoet op vanille en butterscotch,
wat droog op leder en eik. Daarnaast ook iets wat me aan noten doet denken. De
butterscotch evolueert naar romige toffee. Groene kruiden uit de tuin. Eerder
licht, wel, maar mooi gebalanceerd.

Hij is romig en fruitig. Denk abrikozen,
citrus, appelsien en honing. Toffee, opnieuw. Heel wat, zelfs. Dit is fris,
hoor. Opnieuw heel wat vanille, maar ook geblakerde eik, die voor flink wat
kruiden zorgt.

De kruidige finish is wat kort en drogend.

Easy
drinking bourbon
,
zoveel is zeker. En vriendelijk geprijsd. Pakweg 35 EUR (in de States net geen
30 USD, liet ik me vertellen).

82/100

Geproefd
door Mark Dermul op 21-05-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Buffalo Trace Distillery

Distilleerderijen Posted on 02/07/2013 06:14

Buffalo Trace Distillery

1001 Wilkinson Boulevard
Frankfort, Kentucky
40601 USA
Tel 1-502-696-5926 or 1-800-654-8471
http://www.buffalotrace.com

Stand Strong

In
het Wilde Westen van weleer trokken Amerika’s eerste pioneers van de oost- naar
de westkust. Onderweg passeerden ze paden die hordes van bizons doorheen de
prairie trokken. Eén zulk een bizonpad – buffalo
trace
– leidde naar de Kentucky River, langswaar vandaag de dag de bekende
Amerikaanse distilleerderij al 200 jaar haar whiskey produceert. We zitten in
Frankfort, Kentucky.

Historisch
gezien heeft deze distilleerderij al verschillende namen gedragen, waaronder
George T Stagg en O.F.C. Distillery. Het is één van, misschien wel de, oudste
distilleerderijen in de States en hanteert daarom de slogan Stand Strong. Sinds
maart 2013 staat de distilleerderij op de lijst van de National Historic
Landmarks, waardoor de gebouwen beschermd zijn.

Wat
weinigen weten is dat de distilleerderij sinds 1992 in handen is van de Sazerac
Company uit New Orleans, Louisiana, een grote speler in de spiritindustrie met
niet minder dan 23 bourbons in portefeuille.

1733-2013

Hancock
Lee startte met stoken in deze streek in 1773, lang voordat er sprake was van
een distilleerderij. Het oudste gebouw on site is het Riverside House dat door
Commodore Richard Taylor werd gebouwd in 1792. Het was Harrison Blanton die de
eerste steen legde voor de officiële distilleerderij in 1812. Toen Edmund
Taylor ze kocht in 1870 kreeg ze de naam O.F.C. Distillery. Acht jaar later
verkocht hij ze aan George T. Stagg, samen met de Old Oscar Pepper Distillery
vlakbij. Stagg bracht ze onder in één complex en verkocht ze binnen het jaar
aan James Graham, een landeigenaar in de buurt, om verdere uitbreiding mogelijk
te maken. In 1886 installeerde Stagg de eerste vorm van climate control in de warehouses door te werken met ze te verwarmen
met stoom.

Door
deze lange geschiedenis bezit Buffalo Trace nu een hele resem aan gebouwen in
verschillende architecturale stijl. Er zijn verschillende soorten warehouses
die elk hun eigen stijl aan de whiskey geven. Wheatly, de huidige master
distiller, is van mening dat de vaten van de vierde en vijfde verdieping van Warehouse
C en de vaten van de vierde tot de zesde verdieping in Warehouses I en K de
allerbeste whiskey leveren. Deze locaties zijn dan ook gereserveerd voor de
Buffalo Trace bourbon, die de absolute bestseller is van het bedrijf.

Productieproces

Buffalo
Trace voorziet het volledige productieproces voor verschillende bourbons. De
belangrijkste grondstof is mais uit zowel Kentucky als Indiana. Rogge en
gemoute gerst worden van elders geïmporteerd. Het graan wordt met een
hamermolen gemalen alvorens het in de mash tun gaat.

Het
gisten gebeurt in zogenaamde fermenters, gedurende drie tot vijf dagen,
afhankelijk van het recept. Deze zijn reusachtig in vergelijking met de
traditionele washbacks in Schotland. Buffalo Trace heeft er 12 van elk ruwweg
342.000 liter! Het distillaat wordt gestookt door een beer still, die je nog
het best kan vergelijken met een column still. De tweede distillatie vindt
plaats in de zogenaamde doubler, die dan weer meer om een pot still lijkt. De
wet schrijft voor dat de spirit, die de Amerikanen White Dog noemen, een
alcoholpercentage van maximum 160 proof of 80% ABV mag hebben.

Dan
moet het rijpen op nieuw geblakerde eiken vaten. Buffalo Trace maakt zijn vaten
van eik die zo’n 70 tot 80 jaar oud is. In de zomer kan het in de warehouses
verschrikkelijk warm zijn, terwijl de winters zodanig koud zijn dat stoom wordt
gebruikt om ze te verwarmen. Voor elke batch van Buffalo Trace Bourbon worden
zo’n 25 tot 30 barrels gehuwd. Alvorens te bottelen wordt koelfiltratie op een
temperatuur van -1°C toegepast. Bijkleuren is niet toegelaten. Hij wordt wel
versneden tot 45% ABV.

Buffalo
Trace heeft een mooi visitor center en organiseert het jaar rond tours van 9u
tot 15u waarin heel dit proces uitvoerig wordt toegelicht.

Range

De
Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon is het vlaggenschip van de
distilleerderij waar meer dan 50% van de investering naartoe gaat. Hij werd
geïntroduceerd in 1999. Daarnaast zijn er nog een heleboel bourbons die
eveneens door Buffalo Trace worden gemaakt, onder andere Elmer T Lee, George T
Stagg, Hancock’s President’s Reserve, Sazerac Rye en Thomas H. Handy.

Zeer
bekend en hoge ogen gooiend is de zogenaamde Antique Collection die uit 5
flessen bestaat. Daarnaast is er ook nog het unieke Single Oak Project, waarbij
telkens één vat werd gemaakt uit één eik. Die vaten werden dan tegelijkertijd
gevuld met white dog en even lang gerijpt. Desalniettemin zitten er
significante verschillen op de smaak – wat de kenners natuurlijk niet verbaast.