Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caperdonich 11 Year Old 1996 Signatory

Tasting Notes Posted on 27/02/2013 19:51

Distilleerderij: Caperdonich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Caperdonich 11 Year Old 1996/2008 Signatory Vintage, Hogshead #8226+27,
887 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 43%

Gebakken
patatjes

Deze week zet ik drie relatief jonge
Caperdonich tegenover elkaar, uit de jaren ’90 van de vorige eeuw. Beginnen
doen we met deze bijzonder bleke 11-jarige uit de stal van Signatory.

De neus begint op de obligate honing en
bijenwas met hints van gedroogd gras, geroosterde noten en euh… gebakken patatjes.
Wat boter, ook. Beetje vreemd, maar niet onaangenaam. Er komt nog wat wit fruit
aan te pas. Vooral peer en meloen.

De aanzet is eerder zwakjes, maar wel lekker
zoet. Peer, meloen wordt nu omfloerst met wat amandelspijs. Opnieuw heel wat
honing. Maar weinig meer. Nog wat ananas, misschien? Zachte kruiden, die
langzaam maar zeker wat luider worden. Witte peper en gember vooral. Duidelijk
een bourbonvat.

De finish is middellang, kruidig en zoet.

Niet slecht, maar heeft een beetje te weinig
om het lijf om echt indruk te maken.

79/100

Geproefd
door Mark Dermul op 25-02-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mark’s 43rd Birthday Toshan Tasting

Events Posted on 27/02/2013 07:22

Afgelopen
zondag was het zover. Dan kon ik eindelijk mijn favoriete merk nog eens in de
kijker zetten, ter gelegenheid van mijn 43e verjaardag (die ik al in
januari vierde). Dertig vrienden en vriendinnen zakten af naar Den Enghel in
Gent voor deze Auchentoshan extravaganza.

Al
van bij het begin werd duidelijk dat dit een leuke bedoening ging worden. De
grapjes waren dan ook niet van de lucht. ‘Ik dacht dat het een whisky tasting
was?’ of ‘Niet zeggen dat ik hier ben, ik durf aan niemand toegeven dat ik mijn
zondag heb opgeofferd om Auchentoshan te proeven’ en diets meer. Zo werd er
regelmatig cola besteld of extra water gevraagd om de mond te spoelen. Ze
hadden weinig aansporing nodig om hun gastheer te jennen. Zo hoort het ook. All in good spirit, natuurlijk. We
hebben heel wat afgelachen.

Inge
Lankacker, beter bekend als Chef Zonder Restaurant, was ondertussen al volop
aan het werk om haar hapjes klaar te stomen, want bij elke dram zou ze een
klein kunstwerkje serveren.

Nadat
alle tafels gedekt waren, glazen en pipetten geplaatst, beamer en scherm
geïnstalleerd, konden we aan de slag. De line-up was op voorhand bekendgemaakt,
dus iedereen wist waar zich aan te verwachten. Alhoewel. Zelfs ik wist het niet
echt helemaal, want drie flessen werden blind geopend (nummers 1, 4 en 5), wat
altijd een beetje spannend is. De line-up was als
volgt:

1. Auchentoshan 5 Year Old (bottled 1984), Australian
Import – 40%

2. Auchentoshan Valinch 2012 Festival Edition bottle
180/200 – 57,2%

3. Auchentoshan 14 Year Old 1999 Hand Bottled at the
Distillery – 57,1%

4. Auchentoshan 18 Year Old (bottled 1975), Australian
Import – 43%
5. Auchentoshan 18 Year Old Oloroso Sherry Matured –
55,8%

6. Auchentoshan 35 Year Old 1975 Bourbon Cask Matured
– 46,9%

7. Auchentoshan 30 Year Old 1978 Bourbon Cask Matured
– 53,4%

Terwijl
we ons aperitiefje nuttigden, de 5-jarige gebotteld in 1984, legde ik uit
waarom precies ik The Toshan Man ben. Om het in één zin samen te vatten: het
was mijn eerste grote liefde in whisky en de reden waarom ik mij op het
malt-avontuur gestort heb. Daarbij kregen de aanwezigen gedroogvriesde mango
geserveerd. Met een pipetje een paar druppels van de whisky op de mango en dan,
hup, naar binnen. Ge-wel-dig. De jonge whisky smaakte overigens verrassend
goed.

Tijdens
het schenken van de Valinch 2012 Festival Edition – die door iedereen bijzonder
gesmaakt werd – gaf ik een kort overzicht van de geschiedenis van de
distilleerderij. Een toastje met eendenlevermousse en appelconfituur met whisky
ging wonderwel hand in hand met deze dram.

Voor
velen was de volgende botteling de verrassing van de avond. Deze single cask
botteling is helaas niet in de reguliere handel verkrijgbaar, sterker nog, het
vat uit het visitor center is ondertussen leeg. Ik vulde deze fles zelf af in
2011. Hij was lekker krachtig en bijzonder smaakvol. Hoewel het heerlijke meloenbavarois
met topping van tropisch vruchtensaus een mooie aanvulling was, lieten de meesten
zich vooral betoveren door deze stevige Distillery Only Toshan. Ondertussen
toonde ik een aantal foto’s van de rondleiding en het bottelen van deze beauty.

Van
de volgende botteling, de oude 18 Year Old in het geblokte flesje, had ik
persoonlijk hoge verwachtigen, maar die werden niet ingelost. De whisky had
misschien te lang op fles gezeten? Hij was redelijk vlak van smaak (misschien
was het ook niet zo verstandig van me om hem na de krachtige Distillery
Bottling te zetten. Oh, well. De heerlijke varkenswangetjes met appelsiensaus
bracht gelukkig soelaas. De stilte die over de zaal viel (iedereen begon te
smullen) sprak boekdelen.

Na
het inlassen van een korte pauze begonnen we aan het serieuzere werk.

Persoonlijk
had ik eerder lage verwachtingen van de 18 Year Old Oloroso Matured, maar die
verraste zeer aangenaam. Hij was wel betrekkelijk hot, maar kon water zeer goed verdragen. Een echte zwemmer.
Ondertussen vertelde ik de mensen wat meer over Rachel Barrie, de nieuwe (nou
ja, sinds november 2011 ondertussen al) Master Blender bij Auchentoshan. De
mooie chocoladecup met een ganache van rozijnen, krenten en marsepein bracht
menig liefhebber in vervoering.

Maar
dan was het tijd voor de grote finale. Twee van mijn favoriete Auchentoshan
gingen open. Vooreerst de 35 Year Old 1975 Bourbon Cask Matured, een geweldig
fruitige Auchentoshan met een bijna tropische neus. Voor velen was dit de
winnaar van de avond. Een Long Island Ice Tea-praline verzachtte de zeden.

Voor
mij was de laatste echter degene die me het nauwst aan het hart ligt en ik ben
blij dat ik zo’n fles kon openen om te delen met vrienden. De 30 Year Old 1978
is een pak krachtiger, weliswaar minder fruitig en meer uitgesproken bourbon,
maar lekker fris en monter. Het is een grote Toshan waar ik blij van wordt. De soesjes
gevuld met chocolademousse en whisky bracht hem helemaal tot zijn recht.

En
zo eindigde deze Toshan tasting with a
bang
wat mij betreft. Ik was ook zeer blij met de complimenten over de
selectie Toshans (voor een aantal was het zelfs een eerste kennismaking). De
complimenten voor de hapjes heb ik overgemaakt aan Inge. Dus ook van mij een
groot woord van dank aan Inge, die met haar culinaire hoogstandjes elke tasting
naar een hoger niveau tilt.

Ik
had de mensen nog zo op het hart gedrukt om geen geschenken mee te brengen
(immers, hun bijdrage was meer dan geschenk genoeg, want vormt meteen de basis
van mijn volgende project, de 50 Year Old), maar dat was praat voor
dovemansoren natuurlijk. Of zoals Bart het verwoordde: ‘sinds wanneer verwacht
jij dat wij naar jou luisteren?’ Inderdaad. Ik was dan ook maar wat blij met de
mooie geschenken (een fles goede wijn, een mandje met Toshan goodies, een fles
Glenglassaugh Evolution, een oude Toshan 10 en een gulle flesrest van de Toshan
31yo 1973 cask 803 en een prachtige oude 18yo botteling uit de beginjaren ’90 –
bedankt, I am humbled).

Als
iedereen dan huiswaarts vertrokken was gingen een aantal onder ons nog even
naar het gelijkvloers voor een hartig diner bij de open haard. Nu wil ik
afsluiten met iedereen van harte te bedanken om mijn verjaardag op deze fijne
manier mee te vieren. Voor mij was het onvergetelijk. Bedankt, iedereen!

Volgende
jaar doen we het nog eens!

May
the Malt be with you!