Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Miyagikyo Distillery

Distilleerderijen Posted on 04/02/2013 17:55

Miyagikyo Distillery

Miygiken

Sendaishi

Aoba
Nikka 1

Japan

Tel +81 22 395 2865
Fax +81 22 395 2305
www.nikka.com/eng/distilleries/miyagikyo.html

Sendai

Masetaka
Taketsuru verliet Shinjiro Torri en diens Yamazaki Distillery om zijn eigen
distilleerderij Yoichi op te
richten op Hokkaido in 1934. Hij was van mening dat het klimaat in het noorden
beter leek op dat van Schotland, wat de kwaliteit van de Japanse whisky ten
goede moest komen.

Het
zou nog duren tot 1969, tien jaar voor zijn dood, alvorens Taketsuru een tweede
– en grotere – distilleerderij uit de grond zou stampen: Miyagikyo Distillery
(spreek uit ‘mie-jàg-ie-kjo’). Samen met Yoichi vormen deze twee de Nikka
Whisky Company, die vandaag de dag nog steeds één van de grootste spelers is op
gebied van Japanse whiskyproductie. Ze bevindt zich op Honshu, vlakbij de stad
Sendai (wat overigens de eerste naam van de distilleerderij was) in de Miyagi
Perfecture, die in 2011 zwaar getroffen werd door een grote aardbeving.

Met
de hogesnelheidstrein vanuit Tokio kan je het bezoekerscentrum, dat sinds april
2011 terug open is, op twee uur bereiken. De streek waarin de distilleerderij
zich bevind staat bekend om haar watervallen, heetwaterbronnen en wordt
beschouwd als een waar rustoord. Toen de Asahi Brewery Company in 2001 de Nikka
Whisky Company in portefeuille kreeg, herdoopte ze de Sendai Distillery tot
Miyagikyo.

Blends

Aangezien
de Japanners, in tegenstelling tot de Schotten, niet de gewoonte hebben
whisky’s uit te wisselen voor blends, maar zelf instaan voor de productie van
verschillende soorten malt om hun eigen blends mee samen te stellen, werd
Miyagikyo gebouwd. Ze produceert maar liefst twee miljoen liter per jaar,
waaronder heel wat grainwhisky, door middel van coffey stills die in 1998
werden geïnstalleerd.

Er
werken in de Myagikyo Distillery ongeveer honderd mensen, onder leiding van
manager Yukio Artani. De gerst die ze gebruiken voor hun whisky is vooral
Optic, zowel geturfd als ongeturfd. Die gerst wordt overigens geïmporteerd uit
Schotland en Australië. Het water wordt betrokken van de Nikkawa Rivier. Er
zijn vier wash en vier spirit stills, alsook vier coffey stills.

Range

Slechts
een klein percentage van de productie die in de 16 warehouses ligt te rijpen
wordt als single malt gebotteld. De overgrote meerderheid gaat in de blends
zoals de populaire Nikka from the Barrel, Nikka All Malt or Nikka Super. De single malts
die je momenteel kan vinden zijn deze:


Nikka Myagikyo (NAS)


Nikka Myagikyo 10 Year Old


Nikka Myagikyo 12 Year Old


Nikka Myagikyo 15 Year Old


Nikka Myagikyo Single Cask (enkel verkrijgbaar
in Japan)

Nochtans
heeft Miyagikyo een schare fans die de single malts op handen draagt. Het feit
dat de single malt recent enkele prijzen won, is daar zeker niet vreemd aan.
Het oudste vat dat momenteel nog te vinden is in het warehouse stamt uit… 1969.



Glencadam 37 Year Old 1974 Whisky-Fässle

Tasting Notes Posted on 04/02/2013 07:29

Distilleerderij: Glencadam
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glencadam 37 Year Old 1974/2011, Whisky-Fässle & Whiskybase.com,
refill sherry cask
Kleur: vol goud
ABV: 41,5%

Subtiel

Het Duitse Whisky-Fässle sloeg de handen in
elkaar met het Nederlandse Whiskybase om dit vat van Glencadam 1974 af te
vullen. In 2011 kwam deze whisky op de markt voor zo’n 155 EUR, maar
ondertussen is hij nog maar moeilijk te vinden. Het label vind ik
verschrikkelijk. Maar dat zegt natuurlijk niets over de whisky in de fles.

Hij is zeer smeuïg en zacht op de neus. Naast
heel wat herbale hints krijg ik een mooi fruitig jasje van bloedappelsien,
sappige mandarijntjes, passievrucht en onrijpe ananas. Praliné en een heel
lichte toets van eik. Heel subtiel, allemaal.

Ook op de tong is hij zacht en licht romig.
Het fruit keert weer, maar de kruiden spreken nu toch een pak luider, wat de
dram aan kracht doet toenemen. Wat kruidenthee, witte peper, gember, zoethout.

De finish is zijdezacht en absoluut niet
drogend, maar eerder kort.

Dit was een zeer goed vat, waarbij de eik en
de sherry het karakter van Glencadam absoluut niet overmeesteren, maar net
beter doen uitkomen. Klasse!

88/100

Geproefd
door Mark Dermul op 21-01-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).