Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

The Legendary 14 Year Old Blackadder Raw Cask

Tasting Notes Posted on 26/11/2012 19:21

Bottelaar: Blackadder
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: The Legendary 14 Year Old Single Speyside Malt, Blackadder Raw Cask LEG
2009-2, 356 bts
Kleur: goud
ABV: 45%

Nougat
en Mokka

Laat ik nog een paar bottelingen van
Blackadder op een rijtje zetten. Die zijn mij tot nu immers allemaal goed
bevallen, op een klein aantal na. Beginnnen doen we met deze undisclosed The Legendary, een 14-jarige
Speysider. Het betreft een sherryvat dat in oktober 2009 356 flessen opleverde.

De neus is zoet en fruitig, maar wel een
beetje zacht. Mocht gerust wat expressiever, wat mij betreft. Zowel
boomgaardfruit als donker fruit, veel karamel, wat bijenwas en noten. Er zit
ook een lichte hint van vuursteentjes in, misschien zelfs een spoortje rook.
Nougat en mokka. Ananassnoepjes. Lichte hint van koffie.

Hij is mooi romig en mierzoet. Bessen,
aardbeien, rozijnen, dadels. Zacht gekruid. Lichte toetsen van de eik, die hem
iets of wat drogend maken. Opnieuw die hint van rook, die me wel aanstaat.

Ook in de (weliswaar korte) afdronk komt dat
streepje rook terug.

Een zeer lekkere doorsnee Speysider, maar
niets spectaculair. Legendarisch zou ik deze botteling nu niet meteen genoemd
hebben. Maar ja, je kan moeilijk ‘The Ordinary’ op je label zetten.

83/100

Geproefd
door Mark Dermul op 10-11-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Anverness whisky Diner 30/11 20 uur

Aankondigingen Posted on 26/11/2012 11:50

Beste whisky vrienden,

Op het einde van deze week 30/11 ga ik klantomgeven naar restaurant Matty, Bredereodestraat 23, 2018 Antwerpen voor een Schots menu met aangepaste whisky’s ( 20 uur).

Het zou natuurlijk leuk zijn mochten we Matty Van den Brande, welke in de laatste Gault & Millau 2013 een score haalde van 14/20, een full house kunnen bezorgen.

In grote lijnen en gaan we als volgt tewerk, want alles ga ik nu ook weer niet verklappen.

Schotse zalm op eigen(zinnige) wijze…

Schotse Coquilles zoniet nog eigenzinniger ( evenwel wordt vervanger voorzien voor de schaaldiertjes)

Schotse Grouse al dan niet famous….

Indien uw zinnen extra in de watten mogen gelegd worden, zullen het de oren zijn, want met enkele speciale instrumenten wordt er sfeer gebracht op z’n oud Schots en Iers.

Menu all in: 89€pp.

info en reservatie tot ten laatste donderdag ochtend.

peter@anverness.be

0498 52 62 64

beperkt tot 31p



Glenrothes 14 Year Old 1998 Wilson & Morgan

Tasting Notes Posted on 26/11/2012 07:19

Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes 14 Year Old 1998/2012 Marsala Finish, Wilson & Morgan
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Selderijzout

Het Italiaanse Wilson & Morgan bottelde
dit jaar zijn 8e Glenrothes, in dit geval een 14-jarige die een
finish kreeg op zoete Marsala wijnvaten uit Sicilië. Marsala is een versterkte
wijn zoals porto, Madeira of sherry. Ik
verwacht me aan een hele zoete dram.

Op de neus ben ik alvast niet teleurgesteld.
Wat de zoetigheid betreft, bedoel ik. De wijn is mierzoet en zeer
geprononceerd. Maar toch laat hij toe dat andere aromas zoals witte chocolade
en amandelnoten erdoorheen geraken. Rozijnen en abrikozen. Appeltaart.
Butterscotch en nog geen klein beetje ook. Mierzoet, ik zei het al.

Tussen olieachtig en romig op het palate. Nu
is hij echt wel heel zoet, hoor. De wijn gaat, alvast voor mij, een beetje over
de top. Er is weinig plaats voor andere smaken. Enkel de abrikozen geraken er
doorheen. Mooi gekruid. Een verrassend mespuntje selderijzout.

De middellange finish is drogend.

Dit is eerder een Marsala wijn met Glenrothes
finish. Aperitief of bij het gebak. Maar niet echt mijn ding. Pakweg 40 EUR bij
The Bonding Dram (met dank voor het
sample).

80/100

Geproefd
door Mark Dermul op 08-11-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).