Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

CVO Landen Tasting II

Events Posted on 20/11/2012 18:08

Het
was al weer van mei 2011 geleden dat
ik nog te gast was in het Centrum voor Volwassenenonderwijs te Landen
(dat lag niet aan hen, maar aan mijn drukke agenda). Ik mocht opnieuw een
whisky tasting leiden (lijden?) in het Engels, wat perfect aansloot bij hun
cursus. Op hun verzoek is de rest van deze blogpost dan ook in het Engels.

For this second episode in our
whisky journey, we focused on the casks, used for maturation and finishing of
whisky. We discussed the influence of the different kinds of casks on the
colour, aroma and taste of the whisky, but also dispelled the myth that a
darker colour means that the whisky is older or better. This does not have to
be the case, as we have seen.

I was pleased with the many
interesting questions and group discussions as this enabled us to learn even
more. Ice in whisky, yes or no? Add water or not? All these things were
interesting topics. But remember. If you add too much water to your whisky, do
not panic! Add more whisky.

One of the questions I did not
have an answer too is where the term ‘dunnage’ (as in dunnage warehouse) comes
from. But
Wikipedia is my friend
and should be yours too.

The line-up for this session was:

  • Dalwhinnie 15 Year Old (bourbon
    cask)
  • Dalmore 15 Year Old (sherry
    cask)
  • Auchentoshan 11 Year Old (Bordeaux
    cask)
  • Tyrconnell 10 Year Old (port
    cask)
  • Westport (Malts of Scotland)
    (sherry butt)
  • Celp, the
    Seaweed Experience

After the tasting, we voted by
raising hands and came up with this top three: (1) Westport (Glenmorangie), (2) Auchentoshan,
(3) Dalmore. You all have an obvious sweet tooth, it seems. The young and peaty
whisky with the twig of seaweed inside was your least favourite (except for one
lady, who is clearly a peaty whisky aficionado).

Everybody seemed happy enough at
the end of the session, so I am sure we will meet again.
Until then,
may the malt be with you!

Een
dikke merci aan Katty en Juf Marleen, die er voor gezorgd hebben dat alles
organisatorisch wederom vlekkeloos verliep.



Caol Ila 27 Year Old 1983 Wilson & Morgan

Tasting Notes Posted on 20/11/2012 07:32

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 27 Year Old 1983/2011 Barrel Selection Wilson & Morgan, cask
2932
Kleur: goud
ABV: 53,2%

Geflambeerde
pannenkoeken

Wist je trouwens dat Caol Ila de grootste
distilleerderij op Islay is? Ze heeft een mash tun van 13 ton, 8 washbacks en 6
stills (3 paren). Het overgrote deel gaat in Johnnie Walker, no kidding, maar dit vat met 27-jarige
whisky werd gebotteld in Italië door Wilson & Morgan. Hij kleeft aan het
glas.

De neus is verrassend zoet en licht
medicinaal. Wat gerookte ham, besprenkeld met citroensap. Niet dat ik dat ooit
zou doen, maar u begrijpt wat ik bedoel. Hij ruikt lekker romig, overigens. Ik
krijg wit fruit en stekelbessen, maar de hoofdnoot is weggelegd voor kiwi. Na
wat geduld zou ik zweren dat ik geflambeerde pannenkoeken ruik. Hij is best
complex, hoor.

Onmiddellijk bijzonder prikkelend op de tong.
Romig en stevig gepeperd. Flink zilt, nu. Naast citrus en kiwi, nu ook iets van
banaan. Lichte rokerigheid wordt perfect gecounterd door het zoete. Nog wat eik
in de mix en je hebt een prima uitgebalanceerde en bijzonder lekkere Islay
malt. Water bij doen? Nee, dank u.

De finish is lang en rokerig, met zoet en
zout in een gevecht tot het allerlaatste moment.

Als je de 27-jarige Caol Ila van QV.ID gemist hebt, is dit the next best thing. Pakweg 140 EUR. Met
dank aan Jeroen van The Bonding Dram voor het sample,
waar je de fles overigens nog kan krijgen. Niet twijfelen.

90/100

Geproefd
door Mark Dermul op 04-11-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).