Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

BOEK: Jim Murray’s Whisky Bible 2013

Media Posted on 14/10/2012 18:57

Jim
Murray is één van ’s werelds bekendste whiskyconnoisseurs publiceert dit jaar
al voor de tiende keer zijn bekende Whisky Bible. Sinds 8 oktober is deze
bijbel, met meer dan 4.500 whisky tasting notes, beschikbaar. Je kan zelfs
gesigneerde examplaren bestellen op www.whiskybible.com. Er gaan er
gemiddeld zo’n 300.000 van over de toonbank, dus het is duidelijk een
toonaangevend naslagwerk.

Jim
en zijn team proeven en beoordelen letterlijk duizenden whisky’s, schrijven
(weliswaar zeer korte en in een geheel eigen stijl opgestelde) tasting notes en
maken dan een klassement op. Om een overzicht van de winnaars van deze editie
te kennen, verwijs ik u graag naar dit artikel dat onlangs
verscheen op Whisky Intelligence (of hier op het
Whisky Exchange blog). Ik ga dat lijstje hier niet overnemen. Sterker nog, ik
ga het boekje niet eens bestellen.

Na
vier jaar ben ik me steeds meer gaan ergeren aan de tasting notes van Murray en
vooral van zijn lijstje winnaars dat steevast – althans volgens mijn eigen
ervaring – whisky’s bevat die daar niet op hun plaats staan. Zijn voorliefde
voor Ballantine’s en Ardbeg is al langer bekend, maar na het uitroepen van de
Old Pulteney 21 Year Old tot beste whisky ter wereld vorig jaar en de lauwering
van de Thomas H. Handy Sazerac Rye dit jaar (om maar te zwijgen van het feit
dat Ardbeg Day wordt uitgeroepen als beste multiple cask single malt whisky van
het jaar), houd ik het voor bekeken.

Begrijp
me niet verkeerd. Dit is geen oordeel over Jim Murray’s kwaliteiten als
whiskykenner (goh, ik zou wel heel arrogant zijn, mocht dat het geval zijn),
maar gewoon over het feit dat zijn en mijn smaken en voorkeuren te ver uit
elkaar liggen. Zijn boekje is dus niet langer spek voor mijn bek (is het nooit
geweest, maar die euro is nu pas echt gevallen).

The Final Word on Whisky? Voor mij is dat vorig
jaar al gevallen, Jim.



Brora 32 Year Old 2011 10th Release

Tasting Notes Posted on 14/10/2012 09:24

Distilleerderij: Brora

Regio: Scotland (Highlands)

Fles: Brora 32 Year Old 1978/2011, 10th Release, American oak &
refill European oak, 1.500 bts

Kleur: goud

ABV: 54,7%

Boeiende
Brora

Toen ik afgelopen zomer bij Brouwerij Vercauteren een tasting gaf, stopte de sympathieke Johan mij
een flesje van 10cl toe met dit goedje: Brora 32 Year Old. Een dure,maar
gegeerde fles, deze 10th Release. Ik was er maar wat blij mee en proef hem nu
naast enkele oudere van de jaarlijkse releases.

De neus is eerder gesloten. Hij heeft heel
wat tijd nodig. Maar als je hem dat gunt (begin alvast met een minuutje of
tien), dan wordt het een licht rokerig, complex beestje. Ik beeld me in op een
rotsachtig strand te staan, naast een net gedoofd vreugdevuur. Beetje zilt in
de spray, tabaksbladeren, wit fruit,
appelsien, paraffine, hazelnoten, honing… en dan komen ook de stalgeuren erbij:
koeienhuid, hooi. Zeker even complex als de 6th Release, maar een pak zoeter en
fruitiger. Machtig.

Hij is olieachtig. En onmiddellijk, atypisch,
bitterzoet. Pompelmoes, perzik, witte chocolade. Ook best kruidig. Mosterd,
peper, zoethout, kruidnagel. Zelfs iets van drop. Turf en teer, maar ook warme
appeltaart – WTF? Dit gaat over en weer als een jojo tussen zoet en zout, maar
je blijft geboeid. Midpalate wordt hij flink drogend van de eik.

De finish is redelijk lang (ik wil hem zo
graag lang vinden, maar dat is hij dus niet echt), op turf en kolen, flink
kruidig en sterft een zilte dood.

Opnieuw een schitterende Brora, maar mijn
favoriet blijft toch de 30 Year Old uit 2007. Met een dikke merci aan Brouwerij Vercauteren voor het gulle
sample!

91/100

Geproefd
door Mark Dermul op 26-09-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).