Het lijvige boek ‘The World’s Best Whiskies’ kreeg als
tagline 750 unmissable dramsfrom Tain to
Tokyo’ en is van de hand van de bekende, maar soms wat miskende, whiskyschrijver
Dominic Roskrow.
Afgezien van het feit dat het bol staat van de
schitterende plaatjes (het oog wil ook wat), is het een mooie gids met
overzicht.
De 10 hoofdstukken (Introduction, Whisky Basics, A World
of Whisky, Scotland, USA, Canada, Ireland, Japan, Europe en Rest of the World)
vullen in totaal 280 pagina’s met nuttige info, verhalen van distillers,
distilleerderijbeschrijvingen en, uiteraard, heel wat tasting notes (volgens de
titel 750, maar ik heb ze niet nageteld).
Daarbij maakt Roskrow gebruik van een aantal icoontjes
die je in één oogopslag laten weten of het een oude whisky is, een heftig
geturfde, een dram van een gesloten distilleerderij en ga zo maar door (en
uiteraard zijn combinaties eerder de regel dan de uitzondering).
Op pagina 248 staat een mooi artikel over The Belgian
Owl, van onze eigen Etienne Bouillon. Het is geweten dat Roskrow een zwak heeft
voor de Belgische nectar.
Het is geen onontbeerlijk boek, maar wel een heel mooi
boek. Ik betrap mezelf erop dat dit één van de boeken is waar ik op een
regenachtige zondagmiddag nog eens in ga bladeren.
Enkel verkrijgbaar in het Engels.
The World’s Best Whiskies
Dominic Roskrow
£30
Jacqui Small LLP
ISBN 978-1-906417-42-0