Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Toshan Night: verslag

Events Posted on 02/05/2012 18:30

Ik was
uitgenodigd door een locaal whiskycollectief dat luistert naar de naam
Dramalot, om een volledige line-up van Auchentoshan te presenteren en uit te
leggen waarom ik een Toshan Man ben. Maak daar maar meteen The Toshan Man van.

Met
behulp van een aanschouwelijke powerpoint presentatie met heel wat foto’s van
onze bezoeken aan de distilleerderij, gidste ik de whiskyliefhebbers doorheen
de geschiedenis van mijn favoriete distilleerderijen en lichtte ik het
productieproces toe waarin ik duidelijk maakte dat elke druppeld Auchentoshan
drie keer wordt gedistilleerd.

De
line-up, bestaande uit zeven whisky’s, was deze:

– Auchentoshan Classic
– Auchentoshan Select (bottled 2004)
– Auchentoshan 12 Year Old (bottled 1980)
– Auchentoshan 16 Year Old Single Bourbon Barrel
– Auchentoshan Valinch
– Auchentoshan 9 Year Old 1999 Wine Cask Matured WoW
– Auchentoshan 11 Year Old 1999 Malts of Scotland Warehouse Range

De eerste
twee drams waren louter bedoeld om het smakenpalet klaar te stomen en het
distilleerderijkarakter te leren ontdekken. Maar de oude botteling van de 12
Year Old was een zeer aangename verrassing. Ik maakte me wat zorgen dat hij
misschien wat old bottle effect zou vertonen of misschien wat vlakjes zou
smaken, maar hij was lekker fris en levendig en heel verschillend van de
batches die vandaag de dag gebotteld worden. Voor mij was het de revelatie van
de avond.

De 16
Year Old Single Bourbon Barrel was eveneens een schot in de roos, terwijl de
Valinch – de zogenaamde Classic op vatsterkte – werd onthaald op zowel
instemmende hoofdknikken als schouderophalen. Een moeilijk publiek? Nee, hoor. Ze
waren allemaal zeer geïnteresseerd om meer te weten te komen van deze Lowlander
en namen hun tijd bij elke dram.

Dan was
het de beurt aan de 9 Year Old Wine Cask Matured, volledig gerijpt op Bordeaux
wijnvaten en exclusief gebotteld voor de taxfree shops van World of Whiskies.
De dames konden deze wel smaken, de heren minder. Vreemd. Maar iedereen was het
er over eens dat deze whisky niet winey
was. De meesten gaven te kennen niet van wijnfinishes the houden, onafgezien
van het feit of het nu een Auchentoshan of een andere whisky betreft.

Tot slot
schonk ik een onafhankelijke botteling van een 11 Year Old single sherry cask
door Malts of Scotland, in hun Warehouse Range, wat betekent dat je de fles
enkel kan verkrijgen via hun bezoekerscentrum in Paderborn, Duitsland. Een
fantastische whisky en de verdiende winnaar van de avond.

Top Drie

Aan het
einde van de tasting – die overigens opgeluisterd werd door heerlijke hapjes
door onze gastheren en –vrouwen (om maar te zwijgen van de fantastische
tomatensoep aan het einde van de avond) – vroeg ik het publiek om via
handopsteking hun top drie samen te stellen. Dit is
het resultaat van de Dramalot jury:

1. Auchentoshan 11 Year Old 1999 Malts of Scotland Warehouse Range met
44 punten.

2. Auchentoshan 12 Year Old (bottled 1980) met 34 punten.

3. Auchentoshan 16 Year Old Single Bourbon Barrel met 23 punten.

Over één
ding waren ze het allemaal eens: ze waren van mening dat ze Auchentoshan
onterecht links hadden laten liggen omwille van het vooroordeel dat het ‘maar
een Lowland’ whisky is. Ze gaven ruiterlijk toe enkele heerlijke dingen
geproefd te hebben. Sommige mensen lieten me zelfs weten dat ze hun
whiskycabinet snel zouden opluisteren met enkele Auchentoshan flessen.

Mission accomplished.

Graag wil
ik de mensen van Dramalot van harte bedanken voor de uitnodiging en de
geweldige avond (alsook de after-tasting drams die nog werden geschonken,
zijnde een Caol Ila 10 Year Old 1994 Signatory Straigth from the Cask, de 24
Year Old Littlemill 1988 van The Whiskyman, de Octomore 4/167 en een geweldige
Port Ellen 1982 van Old Bothwell). Ook wil ik de 23 aanwezigen (waar ik wel
heel blij mee was) bedanken voor de input bij enkele flessen, zodat ik
binnenkort de tasting notes kan publiceren die we samen hebben opgesteld.

Ik hoop
dat deze tasting andere clubs zal overtuigen om zich ook eens aan een Toshan
Night te wagen. Uw Toshan Man is er alleszins klaar voor! smiley



Ardbeg 7 Year Old 2000 Daily Dram & The Whisky Fair

Tasting Notes Posted on 02/05/2012 07:31

Distilleerderij: Ardbeg

Regio: Schotland (Islay)

Fles: Ardbeg 7 Year Old 2000/2007 Still Very Young Islay Single Malt,
Daily Dram, refill sherry

Kleur: goud

ABV: 62,6%

Olijven

Terwijl Ardbeg, na de overname door
Glenmorangie PLC in 1997, een speciale reeks op de markt bracht om de
wederopstanding te vieren (Very Young, Still Young, Almost There en
Renaissance), kwam de onafhankelijke bottelaar Daily Dram in 2007 op de proppen
met een 7-jarige Ardbeg, samen met The Whisky Fair. Het werd deze Still Very
Young Islay Single Malt op een vatsterkte van maar liefst 62,6%. Het betreft
een refill sherry butt.

De neus is zoetzuur, met naast de coastal elementen en de gedempte turf,
wat citrus à la mandarijn, maar ook banaan, amandelen en sultanas. Daarnaast
ook groene olijven en typische zeelucht. Redelijk ingetogen. Water toevoegen
ontlokt wat meer zoute elementen zoals gerookte vis, maar brengt ook vanille
naar de oppervlakte.

Op smaak zet hij krachtig aan met een
heleboel turf en witte peper. Gerookte makreel wordt vermengd met marsepein en
limoen. Maar hij is te heet. Hier moet water bij en nog geen klein beetje. Dan
wordt hij toegankelijk en heerlijk zoet. Niet zozeer fruitig, maar wel veel
vanille en noten.

De lange afdronk is tevens bijzonder rokerig
met noten en zoethout.

Een krachtige jongen die verrast, zeker na
zo’n zachte neus. Maar hij is veel te heet en behoeft een flinke druppel water.
Niet meer te vinden, voor zover ik weet.

84/100

Geproefd
door Mark Dermul op 08-03-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)