Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ardmore Distillery

Distilleerderijen Posted on 30/01/2012 18:58

Ardmore Distillery

Kennethmont, Huntly

Aberdeenshire AB54 4NH

Scotland

Tel +44 1464 831 213
www.ardmorewhisky.com

Teacher’s

De distilleerderij werd opgericht in 1898 door Adam Teacher
(de zoon van William, de man achter de bekende blend). In de loop van de
geschiedenis ging de distilleerderij over in handen van grotere bedrijven naar
aanleiding van fusies in de industrie (Allied Brewers werd Allied Distillers
werd Allied Domecq), om uiteindelijk sinds 2006 eigendom te worden van Fortune
Brands, dat op zijn beurt in 2011 opging in Jim Beam Inc. Volgt u nog?

Je kan Ardmore vinden in Kennethmont, op de oostelijke grens
van Speyside, ingesloten door de Grampian Mountains, de rivier Bogie en het
Clashindarroch Forrest, enkele kilometers zuidoostelijk van Dufftown en Huntly,
pakweg halverwege tussen Aberdeen en Elgin. De whisky is nog steeds de
belangrijkste component van Teacher’s, die samengesteld wordt met zo’n 30-tal
andere malts.

Deze distilleerderij heeft overigens niets te maken met die
andere Ardmore Distillery die operationeel was op Islay van 1817 tot 1835 en
dan opging in Lagavulin. Maar misschien heeft het karakter van de whisky er nog
wel iets mee te maken.

To Peat or Not to Peat

Ardmore heeft namelijk haar mout steeds geturfd sinds de
oprichting. Tot 1970 deed ze dat zelf, vandaag de dag wordt de mout lokaal
aangeschaft en geturfd met St Fergus peat uit Aberdeenshire tot 12 à 14 ppm. Ze
produceren zo’n 24 mashes per week, wat resulteert in een slordige 5 miljoen
liter spirit per jaar, dankzij vier wash en vier spirit stills. Het is dus één
van de grotere spelers.

De distilleerderij maakt ook een ongeturfde versie, genaamd
Ardlair, maar die wordt enkel voor blends gemaakt en is niet als single malt
verkrijgbaar.

Range

Ardmore
is nog maar enkele jaren als single malt beschikbaar via de distilleerderij. De
range bestaat momenteel uit:


Ardmore Traditional Cask


Ardmore 25 Year Old
(dury free only)


Ardmore 30 Year Old

Er
zijn wel heel wat bottelingen te vinden bij onafhankelijke bottelaars, zoals
Malts of Scotland, The Whiskyman, The Nectar of the Daily Drams, Gordon &
Macphail, Chieftain’s en ga zo maar door.



Littlemill 24 Year Old 1988 The Whiskyman

Tasting Notes Posted on 30/01/2012 07:38

Distilleerderij: Littlemill

Regio: Schotland (Lowlands)

Fles: Littlemill 24 Year Old 1988/2012, The Whiskyman ‘Sympathy for the
Whisky’, 159 bts

Kleur: goud

ABV: 54,2%

Onze-Lieve-Vrouw
Guimauve

Van de distilleerderij Littlemill staat
alleen nog een ruïne overeind, na een verwoestende brand in 2004 (waarvan
kwatongen beweren dat hij aangestoken werd). Maar van de nectar zelf is nog
heel wat voorhanden en vooral onafhankelijke bottelaars hebben al een aantal
pareltjes op de markt gebracht. Denken we maar aan de geweldige 19 Year Old van Silver Seal of de weergaloze 20 Year Old van Malts of Scotland for
Fulldram
,
die ik Fruity Freeway dubde. Vandaag
opnieuw een onafhankelijke Littlemill, uitgezocht door Dominiek Bouckaert voor
zijn ‘The Whiskyman’-label. Het is meteen de oudste Littlemill die ik al proef:
24 jaar.

De neus… oh my God, wa is da?!?
Dit is
wellicht de vreemdste neus die ik al ooit van een Littlemill kreeg. De neus
barst van de guimauve. De watte? Kent u die roze/gele/witte/oranje snoepjes in
de vorm van Mariabeeldjes, die de Sint voor de kindjes achterlaat? Dat is guimauve. En deze Littlemill
is de vloeibare vorm ervan. Het heeft heel wat voeten in de aarde om het fruit
te ontdekken (maar het is er, geloof me, in de vorm van pompelmoes, ananas en
sinaas). Daarnaast nog witte chocolade en anijs. Heel bijzonder.

Hij is bijzonder zacht en gepeperd, maar
flink bitter. Ja, het tropische fruit passeert opnieuw de revue – of, in dit
geval, de smaakpapillen – maar komt wat in de verdrukking door het hout. Nog wat
kokosnoot tracht door te breken, maar tevergeefs. En toch… het werkt. Het werk
wonderwel, zelfs.

De finish is middellang, zacht en bitterzoet.

Mijn eerste reactie was misschien wat hevig.
Ik heb er echt mijn tijd voor moeten nemen, maar ik vind hem niet alleen
bijzonder, maar ook bijzonder lekker. Heel apart, dat is het minste wat je er
van kan zeggen. Een unicum. ‘Sympathy for the Whisky’ – goed gekozen! Kost 120
EUR.

90/100

Geproefd
door Mark Dermul op 11-01-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)