Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Eindejaarsmenu : Eend met whisky

Culinair Posted on 28/12/2011 19:22

WhivieNiek stuurde nog een late tip voor wie niet weet wat klaar te
maken voor eindejaar!

EEND
MET WHISKY

Benodigdheden:


een eend van ong. 5 kg.


2 grote flessen schotse whisky


500 gr. speklapjes


1 fles olijfolie

Bereiding:

1.
De eend larderen en de binnenkant inwrijven met peper en zout.

2.
De oven gedurende 10 minuten voorverwarmen op 180 graden.

3.
Een longdrinkglas voor de helft vullen met whisky.

4.
De whisky opdrinken gedurende het voorverwarmen van de oven.

5.
De eend op een vuurvaste schotel leggen en een tweede glas whisky inschenken.

6.
Het tweede glas whisky opdrinken en de eend in de oven zetten.

7.
Na twintig minuten de oven op 200 graden zetten en twee glazen met whisky
vullen.

8.
Beide glazen opdlinken en de scherven van het eerste glav oplaapen.

9.
Nog een halff glav insjenke en opdlinke.

10.
Na een halff uuj de hoven opedoen om deend te sjekke

11.
Blandwondesalv in de batkaamer gaan naale en op de bovekant van de linkehand
doenn.

12.
Deh hove een sgop geve.

13.
Twee glave wiski insjenke ent middeste glav leegdwinke.

14.
De nove opedoen naadatte eerste glav leeggis en de sjotel vastpakke.

15.
Blantwondesalf op de binnekant van de regthand doenn en deend oprape.

16.
Deend noggis oprape en met een handoek de bwantwondesalf van deend vege.

17.
De hande ontfette med viskey en de tupe salff weerr oprape.

18.
Tkapotte glazz epvege enn deent trug in de hove duuwe.

19.
Deent uitsgelde en hardur duuwe.

20.
De tweeede flez wiki opedoen en wee ofereindsette.

21.
Opstaan fan de floer en de spekreepjez onder de kaast veege.

22.
Noggis plobeern opsstaan wan de vjoer en… togmaa blijfe sitte…

23.
Ui te vless dlinke wandte glave sijn kabot.

24.
Denoven afsette, dooge sluite en omfalle.

Smakelijk!

Hey,
het is niet voor niks de dag van de ‘onnozel kindekes’ vandaag!



Cask Islay A.D. Rattray

Tasting Notes Posted on 28/12/2011 07:24

Bottelaar: A.D.
Rattray

Regio: Schotland (Islay)

Fles: Cask Islay
(batch 1), A.D. Rattray

Kleur: witte wijn

ABV: 46%

Plasticine

Cask Islay
werd op 1 november 2011 gelanceerd door A.D. Rattray. En hoewel het een blended
malt is (vreemd genoeg staat er op het label ‘Vatting No. 1’), komt de jonge
whisky toch voornamelijk van één distilleerderij. Maar die wordt – uiteraard –
niet op het label vermeld. Hij werd niet gekleurd (hij is overigens bijzonder
bleek) en niet onderworpen aan koelfiltratie.

Dit is een
zeer jonge whisky, dat merk je meteen. Flink wat rook en turf, typische coastal elementen en wat gerookte ham,
maar ook assen en zelfs wat zure room. Koeienhuid en plasticine! Maar er zit op
de achtergrond ook nog wat zoets in de vorm van karamel en limoen. Scherp en
clean.

De aanzet is
eerder waterachtig, meteen flink geturfd met assen, roet en smeulend haardvuur,
een heuse scheut zeewater, maar ook heel wat honing en granen. Best lekker en
typisch Islay. Verrassend mooie balans voor zo’n jong beestje.

De afdronk
is zilt en drogend, maar wel bijzonder kort.

Best
aangename jonge Ileach, zeer geschikt bij vis. Deze Cask Islay kan de jouwe
zijn voor nog geen 35 EUR. Verkrijgbaar bij Jurgen’s Whiskyhuis (met dank voor het
sample).

Geproefd
door Mark Dermul op 10-12-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)