Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan Valinch

Aankondigingen Posted on 10/06/2011 18:08

Liefhebbers
van Auchentoshan drongen er bij de distilleerderij al maanden op aan om een cask strength versie van hun felbegeerde
Auchentoshan Classic te krijgen. Vandaag is het zover.
De Auchentoshan Valinch is geboren. De ‘valinch’
is trouwens de naam van de koperen pipette waarmee whisky rechtstreeks van het
vat wordt genomen. Een toepasselijke naam dus.

De
Valinch is non-chillfiltered en werd
gebotteld op een ABV van 57,5%.

De officiële tasting notes

Kleur: Stro

Neus : Crème brûlée

Smaak
: Zoet en romig, met een stevige dosis
appelsienschil

Finish : Zoet,
krokant en lang

Een
pure small batch release, die ik
volgende week zelf van de distilleerderij zal meebrengen, dus mijn tasting
notes zullen niet al te lang op zich laten wachten.

Slàinte!




Laphroaig 12 Year Old The Whisky Agency

Tasting Notes Posted on 10/06/2011 07:39

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig 12 Year Old 1998/2010 The Whisky Agency ‘Liquid Library’, 158 bts
Kleur: stro
ABV: 52,4%

Vlammenwerper

Dit is een hele bleke Laphroaig, gebotteld door de Whisky Agency in hun reeks ‘Liquid Library’, oftewel ‘vloeibare bibliotheek’. Hij werd gedistilleerd in 1998 en gebotteld in 2011 op een leeftijd van 12 jaar. Het betreft – en de bleke kleur laat daar absoluut geen twijfel over bestaan – een ex-bourbon hogshead.

De neus is een vriendschappelijke match tussen zoet, zout en diesel. Flink rokerig, ook. Het zoete zou ik omschrijven als noten, vanille en een beetje citrus. Het zoute doet me denken aan zeelucht en verse oesters. De diesel spreekt een beetje voor zich. Ook houtskool en turf. Een vlammenwerper (daarmee bedoel ik een rolletje spek op een satéstokje dat de kinderen zo graag op de barbecue leggen, niet het afgrijselijke militaire wapen). Allemaal heel typisch Laphroaig. Hoe langer je hem laat staan, hoe zoeter hij lijkt te worden. Dat wordt nog eens extra benadrukt door de toevoeging van een scheutje water.

Op de tong, na de initiële prikkel van het hoge ABV, worden de smaakpapillen overdonderd door de rokerigheid, zwarte peper en een flinke portie zeezout, alvorens het zoethout aan het woord te laten.

De finish is zoet en peaty en duurt lekker lang.

Simpelweg een mooie Laphraoig.

Geproefd door Mark Dermul op 29-05-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)