Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

CVO Landen tasting

Events Posted on 13/05/2011 07:58

Op uitnodiging van Katty van het Centrum voor Volwassenenonderwijs te Landen (een eindje voorbij Tienen en ongemeen dichtbij de plek waar Etienne Bouillon zijn Belgian Owl stookt) gaf ik een initiatietasting aan ‘studenten’ Engels. Nou ja, studenten. Je zou je hier jonge mensen bij voorstellen, maar die waren eerder de uitzondering. De meesten onder hen waren ouder dan ik (en ik begin toch al een beetje grijs te worden). De tasting zou dan ook volledig in het Engels doorgaan.

Afgezien van het feit dat ik het knap vindt dat die mensen zich nog de moeite getroosten een nieuwe taal aan te leren, trokken ze zich ook bijzonder goed uit de slag. Veel heeft wellicht te maken met hun supersympathieke juf Marleen.

Enfin, ik had hen beloofd ook deze blogpost in het Engels te maken, om in de sfeer te blijven. Daar gaan we.

I was literally standing in front of a classroom, but the students were senior citizens. At least most of them. They knew about the existence of whisky (a few were actually quite familiar with the golden liquid), but most were novices. That always makes for a good audience, because the history of whisky is an interesting one – as is the production process.

Our line-up for this introductory tasting session was the following:

  • Belgian Owl 4 Year Old
  • Greenore 8 Year Old
  • Adelphi Private Reserve
  • Yoichi 10 Year Old
  • Macduff 10 Year Old Cask Strength
  • Glen Peat Class 18 Year Old

It was nice to get many interesting questions, which meant they were not only paying close attention to what I was saying (well… most of the time),but also that they understood everything (well… most of it anyway). I never missed a beat, despite the fact that one person in the audience (you know who you are, sweetheart!) got a bit – let’s say intoxicated. But she was so much fun, that it was hard to be angry with her. She lifted her glass of Macduff 2000 and slurred ’this is verrrry gooooood for me, sirrrr!’. The room erupted in well meant and jovial laughter. A good time was had by all.

The Belgian Owl was surprisingly underappreciated by this group, while everybody thought the Macduff was an absolute stunner (I agree wholeheartedly, of course). At the end of the tasting, I asked them to vote for the drams by raising hands. This was their ranking:

  1. Macduff 10 Year Old (23 points)
  2. Greenore 8 Year Old (8 points)
  3. Glen Peat Class (7 points)
  4. Adelphi Private Reserve (6 points)
  5. Yoichi 10 Year Old (3 points)
  6. Belgian Owl 4 Year Old (2 points)

This again goes to show that taste is a very personal thing!

I would like to extend my sincere thanks to the people of the CVO in Landen, who promised to put in a good word with their colleagues for us, much to my happiness.

I’m glad you enjoyed the evening as much as I did and look forward to tasting with you again. Slàinte!



Auchentoshan 1975 21 Year Old

Tasting Notes Posted on 13/05/2011 00:15

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 1975 21 Year Old
Kleur: Brons
ABV: 55,4%

Kandijsuiker

Deze Auchentoshan uit 1975 werd gebotteld in 1997 en kan je vandaag de dag nog her en der vinden voor zo’n 125 EUR. Hij heeft een mooie bronzen kleur en traant heerlijk in het glas. Het betreft hier een vatting (tegenwoordig heet dat blended malt) van 18 vaten, zowel bourbon als sherry (wat Auchentoshan wel meer doet, kijk maar naar de standaard 12 Year Old). De vaten werden gedistilleerd als volgt : nummers 1397 tot 1399 op 27/05/1975, nummers 3494 en 3495 op 8/12/1975, nummers 1614 tot 1920 op 11/06/1975, 400 en 401 op 27/01/1975 en 3093 tot 3096 op 12/11/1975.

De neus wordt gedomineerd door verbrande karamel en heeft iets zurigs. Stekelbessen, zeg maar, die eerder zuur dan zoet zijn. Uiteraard zijn karamel en vanille nooit veraf, maar kandijsuiker en butterscotch krijgen toch de bovenhand.

Ondanks de 55,4% ABV makkelijk drinkbaar en slechts zeer mild gekruid. Lekker romig met honing en een beetje meubelwas. Vreemd genoeg (of net niet) geen spoortje rook in deze (bij de andere oude versies van Auchentoshan was dat een verrassend element). Heel wat eik in deze Auchentoshan.

De afdronk duurt lekker lang, maar eindigt nogal bitter.

Ja, die oudjes van Auchentoshan zijn echt wel lekker, hoor. Het Distillery Archive is de moeite!

(PS. er is nog een tweede vatting van 18 vaten gebotteld uit 1975, op 55,7%)

Geproefd door Mark Dermul op 25-04-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)