Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Edradour 10 Year Old

Tasting Notes Posted on 31/08/2010 18:20

Distilleerderij: Edradour
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Edradour 10 Year Old
Kleur: honing
ABV: 40%

Niet zot van

Deze week gaan we een aantal expressies van de kleinste distilleerderij van Schotland proeven. Beginnen doen we met klassieke Edradour 10 Year Old.

Op de redelijk gesloten neus krijg ik voornamelijk woodsmoke, dadels, zoete sherry (oloroso?) en iets wat aan zeep uit blik doet denken. Complex, dat wel, maar ik ben er niet zot van.

De whisky is best olieachtig, maar het zepige (is dat een woord?) komt snel terug, vergezeld van gember, sherry en wat pittige kruiden. Maar ook een beetje sulfur, die me afstoot. De fruitigheid komt niet tot zijn recht. Ik ben er nog steeds niet zot van.

De afdronk is medium tot lang, maar er valt niets nieuws te ontdekken. Ik ben er niet zot van.

Hier kan ik kort over zijn. Een ongewone malt, dat zeker, maar ik ben er niet… you get the picture.

Geproefd door Mark Dermul op 31-08-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)



Edradour Distillery

Distilleerderijen Posted on 31/08/2010 17:44

Edradour Distillery
Pitlochry, Perthshire PH16 5JP
Scotland
tel +44 1796 472095
fax +44 1796 472002
www.edradour.co.uk

De distilleerderij ligt in Pitlochry, Perthshire in de Highlands en heeft de reputatie de kleinste van Schotland te zijn. Opgericht in 1825 werd ze tot voor kort door slechts drie mensen gerund, vandaag de dag zijn dat er nog slechts twee. De naam zou afkomstig zijn van het Keltische ‘Edred dobhar’, wat zoveel betekent als ‘de stroom van Koning Edred’.

Edradour is de laatste overlevende van een lange traditie van het ‘boerderij-distilleren’. De witte pittoreske gebouwen zijn zeer attractief voor de bezoekers, die er van april tot oktober welkom zijn (betalend). Er werken meer mensen in het Visitor Center dan in de distilleerderij zelf.

Edradour heeft een kleurrijke geschiedenis. Volgens sommigen werd heel wat van hun output tijdens de Drooglegging naar de Verenigde Staten gesmokkeld en zou de distilleerderij zelfs een tijdlang in handen van de Maffia geweest zijn. Wat er ook van aan is, de US blijven een belangrijke afzetmarkt voor deze Highland distilleerderij.

Op 5 februari 1941 liep het vrachtschip SS Politician, op weg naar New York, vast op de rotsen in de Western Isles. Het overgrote deel van de cargo van 264.000 flessen Scotch was afkomstig van Edradour. Meer dan 24.000 flessen werden ‘gered’ door de locale bevolking alvorens de autoriteiten arriveerden – een feit dat niet werd vernoemd in Whisky Galore, het boek (en de film) dat hierover werd gepubliceerd.

Edradour was meer dan 20 jaar eigendom van Pernod Ricard, totdat het in 2002 werd verkocht aan de Signatory Vintage Scotch Company, de bekende onafhankelijke bottelaar uit Edinburgh, voor een slordige 5,4 miljoen pond.

De stills van Edradour zijn de kleinste die nog in gebruik zijn in Schotland, net groot genoeg om aan de vereisten van de Excise Act van 1823 te voldoen. De jaarlijkse output is amper 240.000 flessen (ter vergelijking, dat is minder dan wat Glenfiddich produceert per week).

De standaard single malt is de 10 Year Old, maar Edradour heeft tevens een heleboel finishes in haar assortiment (wijn, porto, …). De whisky’s worden gekoelfiltered, een proces waarbij esters en natuurlijke oliën worden verwijderd uit de whisky, waardoor hij niet kan vertroebelen door de toevoeging van water of ijs. Er is ook een niet-koelgefilterde 12 jarige, voornamelijk bestemd voor de blends House of Lord en Clan Campbell.

Naast whisky kan je in de shop ook Edradour Cream (likeur), Edradour Whisky Cake en Edradour Fudge nuttigen.