Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ballindalloch 2000 Malts of Scotland

Tasting Notes Posted on 20/06/2010 20:57

Distilleerderij: Ballindalloch
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Ballindalloch 2000/2010 Malts of Scotland, Sherry Butt, cask 5408, 622 bts
Kleur: koper
ABV: 59,2%

Duivelse vatkeuze

‘Ballindalloch, zei u? Euh…’
Dat was mijn eerste reactie ook. Ik moest even op zoek gaan. Er bestaat een regio met de naam Ballindalloch, alsook ook kasteel met dezelfde naam. Er liggen diverse distilleerderijen in die regio: Braeval, Cragganmore, Glenfarclas, Glenlivet, Tamnavulin en Tomintoul. We zitten dus in de Speyside.

Het is dan ook niet zo moeilijk om te achterhalen van welke distilleerderij de whisky afkomstig is. Dit is een Glenfarclas. Zoals u weet laat Glenfarclas onafhankelijke bottelaars niet toe die naam op hun labels te zetten. Glenfarclas verschijnt daarom onder aliassen zoals Old Speyside, Speyside Finest, From the Valley of the Green Grass (wat de letterlijke vertaling van Glenfarclas is), Glenfairytales en nu dus ook Ballindalloch.

De neus (mede als de kleur) laat er geen twijfel over bestaan: dit is een sherryvat. Lekker zoet met geconfijt fruit en sinaas. Maar helaas duurt dat liedje niet lang. Als je hem even laat staan keert de neus helemaal ziltig. Laat je hem nog wat langer staan, dan gaat het zelfs de verkeerde richting uit: van bitter tot sulfer-achtig; van rubberen binnenband tot pure zwavel… om te eindigen in eieren that have seen better days… Jammer.

In de mond voelt hij best romig aan. Hij is met zijn 59,2% best drinkbaar. Maar de zoete toetsen worden ook hier snel bitter en drogend. Ik blijf wat op mijn honger zitten… ik had hier veel meer van verwacht. Water toevoegen brengt geen soelaas.

De afdronk duurt lang, maar dat is in dit geval geen pluspunt.

Merkwaardige, bijna duivelse vatkeuze, lijkt me. Verkrijgbaar voor zo’n 50 EUR.

Score : 72

geproefd door Mark Dermul op 20-06-2010

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)



Whivie Home Tasting 04

Events Posted on 20/06/2010 12:22

Niek en Ilse zijn onlangs naar het Land van de Rijzende Zon geweest en hebben daar een mooi verslagje van op onze blog gezet (althans van het whisky-gedeelte, zijnde het bezoek aan de Yamazaki Distillery).

Vandaag kwamen ze op bezoek om het verhaal van de reis te doen (en niet minder dan 600 foto’s te tonen). Dearly Beloved maakte een geweldig menuutje klaar en onze Nikka Night kon beginnen.

Want wat beter dan deze avond gepaard te laten gaan met een tasting van enkele Japanse drams? En het moet gezegd, er zat er weer geen enkele tussen die ons niet kon bekoren.

Deze juweeltjes lieten we de revue passeren:

1) Nikka All Malt (40%)
2) Nikka Pure Malt 12 Year Old (40%)
3) Nikka Kingsland Premier (43%)
4) The Blend of Nikka (45%)
5) Nikka from the Barrel (batch 02G40C) (51,4%)
6) Nikka Yoichi single cask 1987 (55%)

We proefden ze in volgorde van oplopend ABV, maar ‘de laatste zullen de eerste zijn’ was hier zeker van toepassing. De Nikka Yoichi single cask van 1987 stak met kop en schouders boven de rest uit.

Op de tweede plaats eindigde de Nikka Pure Malt 12 Year Old en de Nikka from the Barrel eindigde derde.

Een geweldige avond met heerlijke Japanse whisky, goed gezelschap en een prachtig reisverslag met foto’s. Er zijn erger dingen in ’t leven, zou ik zeggen. Afgezien van de korte nacht…