Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: GCB Hazy Dazy

Tasting Notes Posted on 13/08/2024 16:30

Brouwerij: GCB Craft Beers
Regio: België
Fles: GCB Hazy Dazy, NEIPA, 33cl
Kleur: karamel
ABV: 5.5%

Petekind

GCB staat voor ‘God Child Brewery’ wat zoveel betekent als ‘de brouwerij van het petekind’. Dat petekind is Mauro Vissers, zoon van Jan & Lieve van de Fisser brouwerij (en de single malt whisky shop in Zammel – of all places). Gepassioneerd door bier brouwen (tja, met de paplepel, hé) is hij zelf aan de slag gegaan en maakt dus experimentele biertjes. Dankzij papa Jan kon ik er twee ontdekken. Beginnen doen we met de Hazy Dazy, een NEIPA die tropische toetsen dankt aan het dryhoppen met de bekende Citra hop. Omwille van het gebruik van karamelmouten, schenkt hij een troebel, donker amber tot euh… karamelkleurig, met een kraag die snel gaat liggen.

Op de neus is het al meteen mijn ding: zoet met een mooi zuurtje, flirtend met de tropen. Denk rood fruit en pompelmoes, maar ook perzik en ananas. Erg fruitig, inderdaad.

Dat wordt mooi verdergezet op de tong, waar hij eveneens erg fruitig overkomt, wederom een mooi zuurtje heeft als van pompelmoes, maar wel een heerlijk dorstlessend bittertje tentoon spreidt. Omwille van het erg toegankelijke ABV gaat deze gevaarlijk vlot naar binnen.

De afdronk is meer van hetzelfde, maar wordt het bittertje op het sterfbed extra in de verf gezet.

Het zal je petekind maar zijn… Aanrader!

Geproefd door Mark Dermul op 12-05-2024



Bier: Ne Flierefluiter Eeuwling

Tasting Notes Posted on 13/08/2024 06:30

Brouwerij: Anders!
Regio: België
Fles: Ne Flierefluiter Eewling, donker streekbier, 33cl
Kleur: bruin
ABV: 8.5%

Kandij

Eeuwling wordt gebrouwen met drie verschillende soorten mout en drie verschillende soorten hop. Daar werd bovendien nog een klein beetje kandijsuiker aan toegevoegd. Het bier verscheen voor het eerst in 2012 ter ere van het honderjarige bestaan van het kasteel van gravin Jeanne de Merode (wat momenteel het gemeentehuis van Westerlo is). Vandaar dus de naam Eeuwling. Het schenkt een aantrekkelijk bruin tot roodbruin met een mooie beige kraag die lang blijft staan.

Lekker zoete, bijna snoeperige neus op donker fruit (pruimen, vijgen) met een licht umami toets als van vleesjus, echt waar.

Fris en monter – levendig, zeg maar – dankzij een goeie carbonatie waardoor hij lekker bruist, met ook op de tong toetsen van donker fruit, deze keer in een stoofpotje. Maak daar gerust een confituur van, maar dan met schuim op.

De afdronk is middellang op meer van hetzelfde: donker fruit en kandij.

De kandijsuiker geeft hem een extra zoete dimensie, waardoor dit een aangenaam doordrinkbaar bier wordt.

Geproefd door Mark Dermul op 09-05-2024