Distilleerderij: Dornoch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dornoch 5 Year Old 2018 for The Barrel Baron, OB 2023, 500ml, Cask #84 First Fill Bourbon Octave, 91 bts
Kleur: vol goud
ABV: 57.7%

Style II

Mijn vriend Marcel Kip uit Nederland is een fan van Dornoch van het eerste uur en hij heeft met vooruitziende blik enkele vaatjes aangekocht. Van vat #84, dat hij liet bottelen in februari 2023, kon ik al proeven in 2019 en 2020, toen het uiteraard nog slechts een spirit was. Vandaag proef ik van de whisky. Slecht 91 flesjes waren beschikbaar, maar zijn ondertussen al helemaal uitverkocht, of wat had je gedacht? Oh, ja, het was een First Fill Bourbon Octave dat gevuld werd met de Style II van Dornoch, dat geef ik graag nog even mee. Mooi label, trouwens.

De neus begint eerder gesloten, maar met wat handwarmte krijg ik mooie toetsen van kweepeer en pompelmoes, aangevuld met vanille en ontbijtgranen. De toets van karton neem ik voor lief. Erg eenvoudig, maar eenvoud siert!

Hola, deze is snoeperig zoet op pompelmoes, perzik en vanille, maar geeft tegelijkertijd wel een flinke trap tegen je tanden, dankzij (of te wijten aan) het torenhoge ABV. Maar wel goed, hoor. En een mooie zoetigheid alsof er een mespuntje saffraan in mijn glas werd gedropt.

De afdronk is lang en bevredigend.

Mooi! Maar helaas nergens meer te vinden, ook iet bij de Barrel Baron.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).