Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

D.R.K.N.S.S. by Asta Morris

Tasting Notes Posted on vr, september 16, 2022 16:00

Bottelaar: Asta Morris
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: D.R.K.N.S.S. Asta Morris, PX Sherry cask, 465 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Sloeberwhisky

Zotte Bert doet het wéér! Brengt hij toch wel een single malt op de markt zonder enige informatie behoudens het feit dat hij op een sherryvat gerijpt heeft, zeker? We spreken wel over 465 flessen, dus dat moet wel een butt geweest zijn. Ik probeerde meer informatie uit ‘m los te krijgen, maar slaagde er enkel in bevestigd te krijgen dat het om een 6-jarige Lowland gaat die op een PX vat rijpte. Hij heeft een mooi, donker kleurtje, vandaar het label D.R.K.N.S.S. of kortweg ‘Darkness’. Ik verwacht dat Bert nog wel meer jonge, sherry gerijpte whisky onder dit label op de markt zal brengen.

Dat wordt onmiddellijk duidelijk op de neus. Zoete rozijntjes, karamel, koffiebonbons, hazelnoten en gebakken banaan. Chocolade met pralinévulling, appelbeignets en churros.

Zalig zoet en snoeperig op nog meer appelbereidingen. Denk appelmoes, appelbeignets, pomme d’amour en gewoon heerlijk gebakken in de pan met flink wat kaneel er over heen. Dat wordt gevolgd door flink wat karamel en koffie en een handjevol noten, waardoor dit een erg lekker snoepje wordt.

De afdronk is middellang en honingzoet.

Ik noem het een kaarterswhisky, maar hoorde onlangs voor het eerst de term ‘sloeberwhisky’. Awel, da’s misschien nog toepasselijker. En een flesje van deze ‘darkness’ kost amper 55 EUR. No brainer. Tip: zet ‘m op tafel bij een schotel van vers stoofvlees. Graag gedaan.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-09-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Mark’s Whisky Ramblings 460: Strathenry 5 Year Old 2016 Carter’s Whisky

Mark's Whisky Ramblings Posted on vr, september 16, 2022 07:55

Strathenry? Nooit van gehoord. InchDairnie? Huh? Carter’s Whisky? Euh… wie is dat? Niet paniekeren! InchDairnie is een nieuwe distilleerderij, gebouwd in 2014, met als doel enkele blenders te voorzien van voldoende malt whisky voor hun producten. Hun eigen whisky, die ze begrijpelijkerwijs InchDairnie doopten, zullen ze pas in 2029 op de markt brengen. Het recept voor de blenders hebben ze Strathenry genoemd en daarvan heeft MEUG, het plezantste Vlaamse smaakbureau, een vat van kunnen bemachtigen. En wie is dan Carter, vraagt u zicht af? Carter’s Whisky is een heerlijke woordspeling op ‘kaarterswhisky’, verwijzend naar de geweldige drinkbaarheid van deze malt.