Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Perijo Blond

Tasting Notes Posted on 20/08/2022 16:51

Brouwerij: De Graal
Regio: België
Fles: Perijo Blond, 330ml
Kleur: amber
ABV: 6.4%

Doordrinker

Er waren eens drie Zottegemse vrienden bij de Chiro… klinkt als het begin van een grap, maar dat is het niet. Peter-Paul, Rik en Joris organiseerden in 2011 een activiteit meen de verhuisbrouwerij en waren onmiddellijk gebeten door de hobbybrouwmicrobe. Dus volgden ze een opleiding en gingen in 2013 vol passie aan de slag. In 2017 brachten ze voor het eerst een bier op de markt: Perijo Blond. De naam van het bier is uiteraard een afgeleide van de voornamen van deze drie kornuiten. Ik kreeg het flesje van Benny VDB, ook een bierliefhebber. Deze blonde schenkt amber (doh!) met een witte kraag die het lang volhoudt.

Stevige lentefrisse neus op appelsien, citroen en een bittertje als van druivenpitten. Erg zomers en nodigt onmiddellijk uit tot proeven.

Dankzij de dry-hopping met edele hopsoorten is dit een erg gebalanceerd biertje geworden. Fris, zoetje, zuurtje, bittertje… deze Perijo Blond heeft dat allemaal. Ondanks de 6.4% ABV drinkt deze (veel te) gevaarlijk weg.

De finish is helaas wat aan de korte kant, maar dat stoort niet bepaald. Ik heb nog een flesje staan…

Een doordrinker van formaat. Leuk!

Geproefd door Mark Dermul op 15-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Bier: La Chouffe Blanche

Tasting Notes Posted on 20/08/2022 06:48

Brouwerij: Brasserie d’Achouffe
Regio: België
Fles: La Chouffe Blanche, 330ml
Kleur: blond
ABV: 6%

Citrus

Pierre Gobron en Chris Bauweraerts richtten eind jaren 1970s een brouwerij op in het dorp Achouffe. Da’s diep in de Belgische Ardennen. Ik proefde eerder al hun klassiek La Chouffe Blond, maar vandaag zit hun tarwebier in mijn glas, La Chouffe Blanche. Die schenkt naar verwachting een troebel goudgeel met een witte kraag.

Ah, heerlijk fris en licht bitter zoals je van een tarwebier mag verwachten. Ik ruik frisse, zomerse toetsen van citrus.

Op smaak keert de citrus onmiddellijk weer, aangevuld met een zachte kruidigheid als van koriander. Dorstlessend! En gevaarlijk drinkbaar, hoor.

De afdronk is wat aan de korte kant en vertoont een aangenaam en onverwacht zoetje.

Ik proefde deze tijdens de eerste BBQ van het jaar en dit ging prima bij mijn kippenvleugeltjes.

Geproefd door Mark Dermul op 15-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)