Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gouden Carolus Bajan

Tasting Notes Posted on 04/04/2022 16:27

Distilleerderij: De Molenberg
Regio: België
Fles: Gouden Carolus Bajan, 8th Anniversary Edition, 5 years old, OB2021, ex-Barbados Rum cask, 14.000 bts, 500ml
Kleur: goud
ABV: 46%

Barbados

In 2021 lanceerde Stokerij De Molenberg haar 8e verjaardagseditie van de Gouden Carolus, die naar de naam Bajan luistert. Het betreft een 5-jarige single malt die gerijpt heeft op een voormalig rumvat uit Barbados. Bajan is trouwens een lichte, mierzoete rumsoort.

De neus is flink geparfumeerd. Wilde bloemen en paarse potpourri met zachte toetsen van graan en slechts een milde toets van de rum. Wat appelsienschillen. Karamel. Het mag gezegd: totaal niet onaangenaam, maar ook verre van wereldschokkend. Tikkeltje vlak, in feite.

Mooi mondgevoel. Lekker olieachtig. Onmiddellijk mierzoet en kruidig. Denk peper, kaneel en kruidnagel op vanille, honing, kokosnoot en gekonfijte appelsienen. De honing niet vergeten. Dit valt me beter mee dan gevreesd na de eerder vlakke neus. Meevaller!

De afdronk is een tikkeltje gepeperd en middellang. Prima balans.

Dat Gouden Carolus razend populair is verbaast me een beetje, maar de cijfers liegen niet. De eerste editie Gold Fusion was een release van 5.000 flessen, de tweede Fado Vivo al 7.500 flessen. Sola Jerez, de derde, telde al 10.000 flessen. Ga zo maar door. Deze 8e is maar liefst 14.000 flessen sterk en ze vlogen allemaal de deur uit. En dat terwijl 80 EUR voor een half litertje 5-jarige Belgische single malt toch behoorlijk prijzig is, lijkt me. Bedankt, Benny.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mark’s Whisky Ramblings 436: Wave Distil 10 Year Old 2011 Fine Spirits ’40 Bottles’

Mark's Whisky Ramblings Posted on 04/04/2022 06:56

Patrick Ludwich van Fine Spirits timmert al langer aan de weg om Belgische whisky eens en voor altijd op de kaart te zetten en deze fles, die samen met het boek ‘Alle Belgische Whisky’s’ op 6 december 2021 verscheen, is daar een prachtig onderdeel van. De bedoeling van Patrick is om aan het eind van de rit niet minder dan 40 Belgische whisky’s te bottelen. Vandaar de ’40 Bottles’ op het label. Misschien wat verwarrend, want van deze release zijn er wel degelijk 268 flessen verschenen. Je moet de context dus mee hebben. Het boek kan ik alvast erg warm aanbevelen. Hopelijk kan ik dat van deze 10-jarige whisky ook. Hij werd gestookt door Wave Distil, een kleine distilleerderij in Dinant – vandaar de Saxofoon op het label.