Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Jameson Crested Black Ball

Tasting Notes Posted on 20/03/2022 17:00

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Jameson Crested x Eight Degrees Brewing, Black Ball Metric Stout Barrels Finish, 10.000 bts
Kleur: amber
ABV: 40%

Stout

Jameson is nog steeds Ierland’s best verkopende whiskey. In 2020 sloegen ze de handen in elkaar met de Eight Degrees Brewing Company die hen van enkele stout barrels voorzag, waarop deze whiskey een finish kreeg. Maar liefst 10.000 flessen van deze whiskey werden afgevuld, weliswaar versneden naar het absolute minimum.

De stout is op de neus onmiskenbaar, zelfs een beetje dominant. Maar dat stoort allerminst. Pure chocolade, vanille, perzik en gedroogde abrikoos. Deze neus is uitstekend.

De body is lekker romig en zoet met een milde kruidigheid. Zoete mout, chocolade en vers gebrande koffiebonen zijn mijn deel. Man, wat is dit lekker zeg.

De afdronk is middellang, warm, kruidig en donkerzoet. Dit doet verlangen naar een volgende slok.

Ik ben erg onder de indruk van deze Ier. Merci, Benny.

Leuk om weten: bij Eight Degrees Brewing rijpte ook een stout op Jameson vaten. Kwestie van de cirkel mooi rond te maken.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Waterford 3 Year Old Pique-Nique

Tasting Notes Posted on 20/03/2022 06:59

Distilleerderij: Waterford
Regio: Ierland
Fles: Waterford Pique-Nique Micro Cuvée, French Oak & Vin Doux Naturel Casks, 2.750 bts
Kleur: oud goud
ABV: 50%

1623

Ik ga met de deur in huis vallen. Ik vind Waterford leuk, maar ik ben er  niet kapot van. Wat ik tot nu toe proefde was interessant, leuk, maar niet echt wereldschokkend. Nog een enkele OMG-moment meegemaakt met deze blauwe flessen. Ik hou van het verhaal, maar de malt heeft me totnutoe nog niet echt van mijn sokken kunnen blazen. Misschien lukt het met deze Pique-Nique Micro Cuvée, waar heel wat om te doen was toen hij werd uitgebracht.

Geweldig romige neus op vanille, hooi, boerenboter en groene aardbeien. Haver, dat ook nog. Iets zuur waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Niet veel meer, moet ik zeggen. Neen, hier wordt ik niet bepaald blij van.

De body valt goed mee. Lekker olieachtig. Zeg maar romig. Boerenboter keert weer, aangevuld met aardbeien en honing, maar ook iets wat me aan yoghurt doet denken. Wederom zo’n zuurtje waarvan ik denk dat het me aan pompelmoes doet denken, maar toch niet helemaal. Ik kan er niet echt de vinger op leggen. Karnemelk, die richting gaan we uit. En neen, ik vind het niet top.

De afdronk is het beste deel: pittig, kruidig, zoetzuur en lang.

Voor zij die zich afvragen wat de titel ‘1623’ in godsnaam betekent: dat is dat datum waarop Shakespeare’s ‘Much Ado About Nothing’ verscheen. Is dat duidelijk of moet ik er nog een tekening bij maken? Dankjewel, Benny.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).