Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Hyde 10 Year Old No. 2 President’s Cask

Tasting Notes Posted on 19/03/2022 16:58

Distilleerderij: Hibernia Distillers Ltd
Regio: Ierland
Fles: Hyde 10 Year Old No. 2 President’s Cask, b. 2015, Dark Rum Casks, 5.000 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Rood

Het was al van 2016 geleden dat ik nog een whisky van Hyde had geproefd. Dat was de 10-jarige President’s Cask No 1. Nu zit het tweede vat van de voorzitter in mijn glas, gefinisht op rumvaten. Het is mij overigens nog steeds niet duidelijk waar Hyde zijn whiskey vandaan haalt, want zelf hebben ze alvast geen distilleerderij. Hibernia Distillers koopt zijn whiskey elders. Is dit Bushmills? Cooley? Midleton? Wie zal het zeggen? Leuk wist-je-dat-je: Hibernia is de Latijnse naam voor Ierland, gebruikt ten tijde van het Romeinse Rijk.

De neus vind ik alvast erg aangenaam en uitnodigend. Honing, aardbeien, Sevilla appelsienen, gekonfijte ananas en gember. Misschien minder ‘rood’ dan verwacht, maar erg lekker.

Goeie body, lekker pittig gekruid op nootmuskaat en kruidnagel met een hint van oregano. Dat gaat een mooie fruitigheid vooraf die vooral bestaat uit ananas en aardbeien. Hint van frambozen en hazelnoten. Wederom een druppel honing. Erg rond en rijk. Gember en wat saffraan nu. Mooi, hoor!

De afdronk is zoet en kruidig, middellang en lichtjes bitter op het sterfbed.

Dit viel mij heel erg goed mee. Als ik zou mogen gokken, zou ik Bushmills zeggen, maar dat is helemaal niet zeker, natuurlijk. Bedankt alweer, Benny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



The Busker Single Malt Irish Whiskey

Tasting Notes Posted on 19/03/2022 06:58

Distilleerderij: Royal Oak Distillery
Regio: Ierland
Fles: The Busker Single Malt Irish Whiskey, ex-bourbon & ex-sherry casks
Kleur: amber
ABV: 44.3%

Droog

The Busker is de range van de Royal Oak Distillery, waarin je een single grain, single malt, single pot still en een blend terug kan vinden. Wij proeven vandaag de single malt, die gebotteld werd op een relatief onconventionele 44.3%. Het is een vatting waarin zowel bourbon- als sherryvaten werden gebruikt.

Fruitige neus op banaan en ananas met zoete moutsuikers en wat toetsen van dennenappels. Steenfruit. Vanille. Amandelen. Niets wereldschokkends, maar wel erg toegankelijk, compleet foutloos en uitermate Iers.

De body is licht en de malt is duidelijk jong. Ik proef het graan. Daarnaast wat geel fruit en een licht tropische hint. Zachte kruidigheid. Wordt vanaf de tweede slok aangenaam romig. Tikkeltje droog, dat wel.

De afdronk begint zoet en romig, maar vertoont dan plots wat drogende eigenschappen en verliest zijn zoetigheid. Wordt dan heel granig (is dat een woord?).

Met zijn prijskaartje van 30 EUR is dit wel een erg vriendelijk geprijsde Ierse single malt. Thx, Benny!

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).